Kommunalvalg

Her sidder ét parti tungt på magten: - Det er jo ham, der har bestemt det hele, siger modstander

I Gentofte Kommune har de konservative haft magten i over 100 år. Ét parti har nærmest opgivet at blive valgt.

Jeanette Toxværd er mildest talt frustreret.

Sølvarmbåndene klirrer, når politikeren fra Enhedslisten slår ud med armene og giver sit syn på debatterne i Gentoftes byråd de seneste år.

- De andre partier har jo fuldstændig parkeret deres politiske holdninger. Det er farligt for et demokrati, siger lokalpolitikeren.

Hun føler, at hun er den eneste reelle opposition i byrådet, hvor de konservative sidder på 13 ud af 19 mandater og dermed har absolut flertal.

Borgmesterposten i Danmarks rigeste kommune har været partiets i 112 år. Hans Toft var bykonge fra 1993 til maj i år, hvor han overlod kæderne til sin partifælle.

- De andre partier har godt nok siddet ved bordet, men det er jo ham, der har bestemt det hele. Så kan man spørge sig selv, om det betyder noget at sidde med. Vi er jo ikke valgt ind for at give vores stemmer til et andet parti, siger hun.

Enhedslisten-politikeren er mødt op til vælgermøde på Gentofte Rådhus mandag aften i sin kamp for at blive genvalgt.

Et andet parti har derimod nærmest givet op på forhånd.

Syvende gang er lykkens gang

Kvinden, der står øverst på kandidatlisten for Dansk Folkeparti, er Rita Rahbek Russell, og det er også hende, der står ved partiets bord til vælgermødet.

Her ligger blå og hvide pebermyntebolsjer side om side med foldere, hvor et smilende ægtepar poserer foran en rød murstensvilla. "Tryg og værdig velfærd til ældre" står der. Thulesen Dahls tropper har uden held forsøgt at få et mandat ved seks kommunalvalg.

- Ja, vi kommer nok heller ikke ind den her gang. Det ville virkelig komme bag på mig. Men derfor er det stadig vigtigt, at Dansk Folkeparti er her, siger Rita Rahbek Russell.

Hendes partikollega, der står ved siden af, nikker. Det handler om at få fokus på mindre sager, som for eksempel familier, hvor børnene har særlige behov, eller en affaldssortering, de ældre i kommunen kan gennemskue.

Hun ser henover sine lyserøde briller og tilføjer:

- Men det er også vigtigt at understrege, at vi har været meget glade for Hans Toft.

Perspektiv

At være opposition under absolut flertal

De partier, der ender med at have få mandater i en kommune med absolut flertal, kan gøre to ting, lyder det fra valgforsker Ulrik Kjær. 

Enten kan de gå med til brede aftaler og få lidt indflydelse eller også "køre benhård opposition" og håbe på at kunne vælte borgmesteren ved næste valg.

At oppositionen i nogle kommuner er meget lille, kan ifølge Ulrik Kjær godt udgøre et demokratisk problem, fordi et demokrati kræver, at man kan gå kritisk til magthaverne og på den måde skabe balance. 

Men omvendt kan de brede aftaler også ses som det bedste for demokratiet.

- Demokrati er en dobbelt størrelse. For på den anden side ser de fleste sig jo i de brede aftaler, og derfor kan man argumentere for, at de er mest demokratiske, siger Ulrik Kjær.

Danmarks mest enige byråd?

Hans Toft er måske nok trådt tilbage fra borgmesterstolen, men han er på ingen måde fortid i det politiske miljø i Gentofte, hvor han stiller op til regionsrådsvalget.

I pausen går han tværtimod rundt i Rådhushallen, trykker hænder, hilser og smiler.

De konservative ventes at genvinde borgmesterposten uden problemer, men det er usikkert, hvor stor sejren bliver uden den abdicerede bykonge. Men Hans Toft er ikke synderligt nervøs for kommunalvalgets udfald.

- Slagelse har vist nok det mest uenige byråd i Danmark. Men i Gentofte har vi det modsatte, siger han og smiler.

Midt i salen sidder Lisbeth Brorson, der er kommet for at "lytte til alle kandidaterne". På trods af det har hun besluttet, hvor krydset skal sættes.

- Jeg stemmer konservativt, og det har jeg gjort længe. I år stemmer jeg på en ung mand – der er flere, der spår, at han kan blive borgmester en dag, siger hun.

Og hun har bidt mærke i, at den tidligere borgmester er til stede.

- Hans Toft er jo fantastisk, og når han er her i dag, viser det jo bare, at han ikke kan lade være, siger hun.

- Vi andre er her faktisk også

Hans Tofts arvtager er den tidligere håndboldspiller Michael Fenger. "Vores nye Hans hedder Michael," står der på hans valgplakater.

Og Michael Fenger har i den grad noget at leve op til.

Ved valget i 2017 fik Hans Toft 14.926 personlige stemmer og dermed en placering som nummer seks på listen over de største stemmeslugere på landsplan.

Socialdemokratiet er med to mandater det næststørste Gentofte-parti, og spidskandidaten Søren Heisel håber, at Hans Tofts exit kan betyde, at "der falder lidt af til Socialdemokratiet" i form af det tredje mandat, som partiet mistede ved seneste valg.

- Selvom Michael Fenger står for ordentlighed, kan man ikke bare overlevere tillid. Den skal opbygges, siger han.

Søren Heisel har stemt flere brede aftaler igennem i løbet af de sidste fire år, men i modsætning til Jeanne Toxværd fra Enhedslisten ser han ikke nogen problemer ved det.

Faktisk mener han, at samarbejdet har sikret hans parti at få deres politik igennem og nævner ophævelsen af samarbejdet med Nemlig.com som et eksempel. Det vil han hellere end at "stå udenfor og være utilfreds".

- Det handler tit om de konservative, når man taler politik i Gentofte. Men vi andre er her faktisk også, siger Søren Heisel.

Perspektiv

At have absolut flertal

Ved kommunalvalget i 2017 endte det med absolut flertal i 20 kommuner - dobbelt så mange som fire år før.

Selv om borgmesteren ved absolut flertal burde kunne få alting stemt igennem uden at inddrage andre partier, er det ikke altid, at det sker, siger valgforsker Ulrik Kjær.

Tværtimod inviterer de ofte store dele af byrådet med ind til forhandlingerne.

Reelt har borgmesterpartiet magten, men de andre "får lidt i hjørnerne" ved de brede aftaler. Til gengæld har borgmesteren "demonteret oppositionen", som får svært ved at skyde på den politik, de selv har stemt igennem. 

- Man kan kalde det kongen af konsensus. Det ser man for eksempel i Gentofte, hvor Hans Toft har været ekstremt dygtig til at gøre oppositionen tandløs, siger Ulrik Kjær.

Aftenens største bifald

Selvom de konservative har mere end halvdelen af sæderne i byrådet, er der ti andre spidskandidater på scenen til vælgermødet, og tomrummet efter Toft smitter af på debatten.

Fraser som "stor respekt for de konservative", "tak til vores tidligere borgmester" og "jeg er helt enig med borgmesteren" bliver efterfulgt af et "men".

Der bliver talt utryghed og indbrud, sikring af Gentofte-borgernes hjem, bedre forhold for de ældre. Under en debat om flere ladestandere vender en håbefuld Jeanne Toxværd sig mod de andre kandidater.

- Jeg er helt vild med, at de her to partier (Venstre og de radikale, red.) markerer sig. Det er rart at mærke, at der er kant i mellem dem – det plejer der ikke at være meget af, siger hun.

Til sidst får rækken af politikere et minuts taletid til en sidste brandtale om vælgernes gunst.

Frihedslisten bruger en del af deres 60 sekunder på at fortælle, at de vil plante 100 æbletræer. Publikum klapper høfligt.

Klapsalverne tager til, da Radikales kandidat vil skabe "med- og modspil til de Konservative", og Morten Løkkegaard lover, at "den fortræffelige kommune kan blive endnu bedre", hvis der bliver opsat 1500 ladere til elbiler.

Men det største bifald går uden tvivl til aftenens næstsidste taler.

- De Konservative er klar til fire år mere. Vi er garant for borgernes Gentofte, siger borgmester Michael Fenger.