Coronavirus

Coronavirus opklassificeres til samfundskritisk sygdom

Fra fredag skal du igen fremvise coronapas, når du eksempelvis skal på restaurant eller i zoologisk have.

Corona er nu igen klassificeret som samfundskritisk sygdom efter behandling i Epidemiudvalget.

Det oplyser Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.

- Det er rettidig omhu, når man tager smitte- og indlæggelsestallene i betragtning. Jeg er utrolig glad, for at et stort, bredt flertal bakker op, siger han.

Regeringens indstilling til Epidemiudvalget om at gøre corona samfundskritisk igen kommer på baggrund af en anbefaling fra Epidemikommissionen.

Kategoriseringen gælder foreløbig i en måned. Regeringen havde ellers lagt op til, at det til en start skulle gælde fire måneder, men det er ikke kommet igennem i Epidemiudvalget.

Dermed skal udvalget i stedet hver måned revurdere, hvorvidt corona fortsat skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, fortæller Magnus Heunicke.

Krav om coronapas bliver indført

Sundhedsministeren oplyser desuden, at Epidemiudvalget "har sagt god" for den model for coronapasset, som regeringen præsenterede på pressemødet tirsdag aften.

Det betyder, at coronapasset bliver genindført på en række lokaliteter, herunder restauranter og diskoteker. Det sker fredag morgen klokken 06.00.

Samtidig vil coronapasset fremover kun være gyldigt i 6 måneder efter en positive prøve. Det har hidtil været 12 måneder.

Derudover vil kun børn under 15 år fremover være fritaget for at skulle fremvise coronapas. Det var tidligere 16 år.

Her kan du få et fuldt overblik over, hvor coronapas vil blive genindført.

En nødvendig kategorisering

Beslutningen om igen at klassificere corona som en samfundskritisk sygdom er en forudsætning for at kunne indføre coronapas.

Kategoriseringen af coronavirus som samfundskritisk blev ellers ophævet 10. september efter at have været gældende i halvandet år.

På det tidspunkt var Danmark i en særdeles god situation med høje vaccinationstal og lave smittetal. De seneste uger har smittetallene dog været støt stigende, og derfor har Epidemiudvalget valgt at genindføre kategoriseringen.

Det seneste døgn er 2562 konstateret smittet med coronavirus.