Statsminister: - Mere bekymrende epidemibølge end hidtil

En accelererende epidemi. Sådan lyder beskrivelsen af coronasituationen på mandagens pressemøde i Statsministeriet.

Mandag aften på et pressemøde om coronasituationen i Danmark udtrykker statsminister Mette Frederiksen (S) bekymring for den nuværende bølge af smitte.

- Samlet set vurderer Sundhedsstyrelsen, at situationen vedrørende sygehuskapaciteten er markant anderledes og på mange måder mere bekymrende end under de foregående epidemibølger, siger statsministeren.

Hun advarer mod, at smitten ikke må "løbe løbsk".

- Vi har et ansvar overfor hinanden og samfundet som helhed for at vores sundhedsvæsen ikke knækker sammen, og det gælder stadigvæk, siger hun.

Udmeldingen på mandagens pressemøde kommer efter det femte døgn i træk, hvor flere end 2000 personer er testet positiv for coronavirus.

Mette Frederiksen sender i den forbindelse en bøn til de danskere, der endnu ikke har ladet sig vaccinere.

- I, der ikke er vaccinerede: Bliv det. Jer, der nu er tilbudt et tredje stik: Gør det, lyder det.

Brostrøm takker vaccinerede danskere: - I er skyld i, at situationen ikke er værre

Søren Brostrøm fortæller, at vi nærmer os, at 88 procent af de inviterede nu har taget imod tilbudet om vaccination mod covid-19. Målsætningen var oprindeligt 90 procent.

På pressemødet, hvor også direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm deltog, blev der sendt en tak til de mange danskere, der har valgt at lade sig vaccinere mod covid-19.

- Hvis vi ikke havde den høje vaccinedækning i Danmark, så var situationen endnu værre. siger Søren Brostrøm.

PĂĄ trods af at knap end 88 procent af de personer, der har fĂĄet tilbudt vaccinen, har takket ja, ser det danske samfund ind i en alvorlig situation, lyder det.

- Vaccinerne virker. Det har intet med den nuværende situation at gøre. De er dog ikke 100 procent effektive i forhold til at bryde smittekæderne. Det har vi hele tiden vidst, og derfor tilbydes revaccination efter et halvt år, siger han.

Det er ifølge direktøren i Sundhedsstyrelsen den ene forklaring på stigningen i smitte.

- Den anden forklaring er, at der stadig er en uvaccineret del af befolkningen. Vi har ogsĂĄ hele tiden vidst, at epidemien ville udvikle sig blandt de uvaccinerede, og det er det, vi ser nu, siger han.

Slutteligt nævner han, at den kolde tid i Danmark er kommet et par uger tidligere end i efteråret 2020, og det har også en indflydelse på tallene.

En accelererende epidemi, siger Henrik Ullum

Direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum var også tilstede på pressemødet. Han oplyser, at der er udsigt til endnu højere smitte.

- Vi har en accelererende epidemi, når det kommer til smitte og indlæggelser, siger han.

Han understreger samtidig, at resten af Europa er ramt af den samme situation.

Søren Brostrøm kalder på pressemødet situationen for "en ny type epidemi" på grund af den måde, covid-19 nu spredes.

- Der sker groft sagt det, at epidemien spredes blandt de unge og derefter ”skvulper” over på deres forældre og bedsteforældre, siger Søren Brostrøm.

Han understreger samtidig, at stort set ingen færdigvaccinerede under 50 er indlagte.

Regeringen ønsker at genindføre krav om coronapas på en række udvalgte lokaliteter, herunder indendørs serveringssteder og natklubber.