Coronavirus

Regeringen vil gøre corona til en samfundskritisk sygdom

Samtidig vil regeringen indføre coronapas igen.

Epidemikommissionen indstiller til, at coronavirus igen bliver en samfundskritisk sygdom. Og den indstilling vil regeringen følge.

Det oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde mandag aften.

For at gøre virussen samfundskritisk igen kræver det, at der ikke er et flertal imod forslaget i Epidemiudvalget. Det er endnu uklart, om det er tilfældet.

Hvis coronavirus igen bliver kategoriseret som en samfundskritisk sygdom, er det muligt at genindføre restriktioner.

En af de restriktioner, regeringen ønsker at genindføre, er coronapasset.

Regeringen vil tirsdag foreslå begge dele for Folketingets epidemiudvalg.

TV 2 erfarer

Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.

Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.

Ifølge TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren er det en afgørende melding fra regeringen.

- Det er essentielt, at regeringen nu melder ud, hvad den vil, og at regeringen vil søge et politisk flertal, siger han.

Situationen har ændret sig

Kategoriseringen af coronavirus som en samfundskritisk sygdom blev ophævet 10. september.

På det tidspunkt var Danmark i en særdeles god situation med høje vaccinationstal og lave smittetal. De seneste uger har smittetallene dog været støt stigende, og regeringen mener derfor, at det er nødvendigt at genindføre kategoriseringen.

Det er Epidemiudvalget, som bestemmer, om coronavirus skal kategoriseres som samfundskritisk igen. Med i udvalget sidder repræsentanter for alle Folketingets partier.

Hvad er en samfundskritisk sygdom?

For at kunne kategoriseres som samfundskritisk, skal en sygdom være defineret som alment farlig af Sundhedsstyrelsen. Det betyder, at den af Sundhedsstyrelsen vurderes til enten at være særlig smitsom, have høj dødelighed eller kunne give alvorlige eller varige skader. 

Kilde: Sundhedsministeriet

Enhedslisten bakker op

Hvordan alle de enkelte partier forholder sig til spørgsmålet er endnu ikke helt klart.

Enhedslisten bakker dog op, fortæller partiets coronaordfører og medlem af Epidemiudvalget, Peder Hvelplund, til TV 2.

- Det skal stå helt klart, at når der ligger en indstilling fra eksperter om, at det er nødvendigt, så bakker vi op, siger han.

Generelt er det Jesper Vestergrens opfattelse, at de røde partier er positivt stemt, mens de borgerligere er mere skeptiske.

- De borgerlige har indtil videre været afventende med at afgive deres støtte, fordi de ved, at det kan åbne op for at indføre andre restriktioner end bare lige coronapas, siger han.

Forud for pressemødet klokken 20 var alle partiernes sundhedsordførere indkaldt til orienteringsmøde ved sundhedsminister Magnus Heunicke (S) klokken 18.

Følg pressemødet på TV2.dk eller TV 2 NEWS.