Mette Frederiksen med klar melding til ikke-vaccinerede: I bærer ansvaret

Mette Frederiksen finder det "dybt alvorligt", at ikke-vaccinerede smitter de vaccinerede.

Budskabet fra statsministeren var klokkeklart på aftenens pressemøde: Ikke-vaccinerede står med en stor del af skylden for den situation, Danmark befinder sig i lige nu.

- Der er en lille gruppe, som ikke spiller efter de spilleregler, der er, når der er en pandemi. Man bærer et ansvar for hele det danske samfund lige nu, sagde Mette Frederiksen (S).

Hun lagde heller ikke skjul på, at de nye restriktioner, regeringen vil indføre, herunder coronapas, blandt andet har til formålet at gøre livet besværligt for ikke-vaccinerede.

- For alle jer, der ikke er vaccineret, så bliver det mere besværligt, og sådan synes jeg egentlig også, det bør være, sagde hun.

Den lille gruppe ødelægger det for den store

Mette Frederiksen refererede flere gange til "den lille gruppe" - de ikke-vaccinerede - og "den store gruppe" - de vaccinerede.

- Jeg kan ikke understrege nok urimeligheden i, at en lille gruppe ødelægger det for den store, sagde hun blandt andet.

Samtidig gav Mette Frederiksen udtryk for, at hun finder det "dybt alvorligt", at de ikke-vaccinerede er begyndt at smitte de vaccinerede.

Man lever livet farligt, hvis man er uvaccineret og voksen

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen

Den tendens ses både i smitte- og indlæggelsestallene, fortalte direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på aftenens pressemøde.

Ifølge ham er det især to grupper, som er indlagt på hospitalerne nu. Det er de ikke-vaccinerede, og det er personer over 50 år, som formentlig er blevet smittet af ikke-vaccinerede. Det kan både være af børn og voksne, sagde han.

Nogle grupper halter efter

Søren Brostrøm var også klar i mælet overfor de ikke-vaccinerede:

- Det er ikke for at skræmme nogen, men man lever livet farligt den her vinter, hvis man er uvaccineret og voksen, sagde han.

Direktøren i Sundhedsstyrelsen kom efterfølgende med en klar opfordring til alle om at blive vaccineret.

Samtidig understregede Søren Brostrøm, at der er vacciner nok til alle, og at de er sikre og effektive.

På nuværende tidspunkt er 75,3 procent af den danske befolkning færdigvaccineret. Det er særligt de københavnske vestegnskommuner, der halter efter i vaccinetilslutningen.