Kommunalvalg

Kandidater på stribe smittet efter vælgermøde – byråd har holdt krisemøde

To smittede kandidater håber, at de kan bryde isolationen i tide til at stemme. Partier holdt krisemøde klokken 15 uden at nå frem til en beslutning.

Tirsdag var der vælgermøde på Bogø. Og det er ikke af politiske årsager, at det fylder nu.

Noget tyder nemlig på, at coronavirussen har haft gode forhold. Flere kandidater og bogøere er nemlig blevet smittet med coronavirus.

Lokalmediet Bogø Portalen, der stod bag vælgerarrangementet, advarer også om smitte efter arrangementer på øen, heriblandt vælgermødet 2. november.

TV 2-redaktør Kristine Amalie Linnet var moderator på mødet. Hun fortæller også om flere smittetilfælde, der er blevet opdaget efterfølgende.

Parti indstiller valgkamp

Dansk Folkepartis spidskandidat i Vordingborg Kommune er Søren Hansen.

Ganske vist var han ikke selv til stede på mødet, men han fortæller, at hans kollega var og er testet positiv. Siden har han set kollegaen, og søndag testede han selv positiv.

Søndag var også dagen, hvor partiet meldte ud, at de fremover vil indstille deres deltagelse i den del af valgkampen, hvor kandidaterne skal være fysisk til stede.

Det sker for at bremse smitten.

- Dansk Folkeparti vil, i den resterende del af valgkampen, ikke være deltagende i paneldebatter eller på anden måde face-to-face arrangementer. Vi er bekymret for en allerede høj smittespredning skal accelerere yderligere, står der i pressemeddelelsen, der er delt på kandidatens Facebook-profil.

Isolation i syv døgn

Der er ikke andre arrangementer tilbage i Søren Hansens kalender udover valget 16. november.

Han fortæller til TV 2, at han ikke har intentioner om at deltage i paneldebatter og borgermøder med online tilstedeværelse, men at han og de andre kandidater fra partiet vil ”forsøge at dele deres budskab på Facebook”.

- Der er ikke nogen, der har lyst til at få det her. Jeg har ikke det, der minder om et symptom, men der er mange, der bliver hårdt ramt, selvom de er vaccineret, siger Søren Hansen til TV 2.

Han har ikke symptomer og skal derfor være i isolation i syv døgn. Det vil sige indtil søndag i denne uge. Valget er den følgende tirsdag.

Søren Hansen er i øvrigt vaccineret, men har ikke nået at brevstemme, så han håber meget, at hans isolation slutter i tide til valget.

Også Radikale Venstre har meldt ud, at de indstiller valgkampen i kommunen grundet stigende smitte. Det skriver partiets Vordingborg-gruppe på Facebook.

- Flere kandidater er konstateret smittede med covid-19 efter vælgermødet på Bogø. Derfor kunne det se ud som, at en smittekæde er i gang blandt kandidaterne i Vordingborg Kommune, skriver de.

Partier indkaldt til krisemøde

Efter at de to partier har valgt at indstille dele af deres valgkamp, blev alle opstillede partier i kommunen indkaldt til krisemøde mandag klokken 15 for at drøfte, hvordan valgkampen skal foregå frem mod valget.

Men i mellemtiden inviterede statsminister Mette Frederiksen (S) til pressemøde klokken 20 om coronasituationen i Danmark.

Det fik partierne i Vordingborg til at udskyde beslutningen til efter statsministerens pressemøde.

Der har været 162 smittetilfælde i kommunen de sidste syv dage. Det svarer til et incidenstal på 358, viser tal fra Statens Serum Institut.

Endnu en deltager smittet

Enhedslistens Martin Graff var til stede på vælgermødet på Bogø. Han er sidenhen også blevet testet positiv og er også vaccineret.

Partiet har ikke indstillet sin valgkamp ligesom Dansk Folkeparti, og han mener heller ikke, at de burde gøre det.

- Der er en grund til, at vi skal ud og møde mennesker i forbindelse med et valg, siger Martin Graff til TV 2.

- Så længe sundhedsmyndighederne ikke vurderer, at det er nødvendigt at lukke ned, så synes jeg heller ikke, at det er nødvendigt at gøre sådan nogle tiltag.

Han påpeger, at der er blevet indført nogle smitteforebyggende tiltag fra kommunens side til selve valget.

Det har Vordingborg Kommune også beskrevet i en pressemeddelelse. Til selve valghandlingen er der blandt andet sørget for ekstra rengøring og markeret afstand på gulvet.

Martin Graff håber også at komme ud af sin isolation inden valget. Han har symptomer som hovedpine og forkølelse. Når symptomerne er væk, må man bryde isolationen efter 48 timer.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til TV 2, at enkelte smittede har oplyst, at de kan være smittede til et vælgermøde på Bogø.

Opfordrer til at brevstemme

Også i Odsherred Kommune har Dansk Folkepartis kandidater indstillet dele af sin valgkampagne. Det skriver Sjællandske.

Partiet vil fortsat deltage i udendørsarrangementer.

Kommunernes Landsforening opfordrede for nylig borgere til at brevstemme til kommunalvalget for at undgå smittespredning. Det skrev DR.

Det sker efter en periode med stigende smitte i landet.

Kristian Vendelbo, direktør i KL, sagde, at det handler om at skabe tryghed – og samtidig opnå en så høj valgdeltagelse som muligt.