Kommunalvalg

Høje smittetal rammer flere kommuner - publikum må ikke komme med til valgfest

Kandidater i kommuner flere steder i landet indstiller deres valgkamp, fordi de ikke vil øge smittespredningen, lyder det.

Sideløbende med coronavirus spreder aflysninger af vælgerarrangementer, paneldebatter og andre begivenheder sig for kandidaterne til det snarlige kommunalvalg.

I Nordfyns Kommune er den valgfolkefest, som TV 2 Fyn og Fyens Stifttidende har arrangeret, også blevet ramt af det. Her meldte SF, Konservative og Dansk Folkeparti fra til arrangementet efter høje smittetal.

Derfor har arrangørerne også besluttet at afholde valgfolkefesten uden publikum i salen, skriver TV 2 Fyn.

- Vi har valgt at tage ansvar for borgerne frem for vores politiske arbejde. Det betyder også, at vi ikke deltager på flere fysiske valgmøder frem til valget, skriver Anne-Lise Sievers, der er kandidat for SF i kommunen, på Facebook.

Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Helle Waagner, fortæller til TV 2, at hun mener, at det er "utrolig vigtigt at tage incidenstallet alvorligt". Det lå på 381 smittede per 100.000 i kommunen søndag.

- Det er super ærgerligt. Vi er i slutspurten, og så kommer det her indover som et særligt perspektiv. Men det tager vi med, og nu laver vi et særligt arrangement i aften, siger hun.

Publikum kan dog stille spørgsmål og følge med digitalt.

To kandidater stopper valgkamp

I Lemvig Kommune er flere kandidater blevet smittet med coronavirus.

Den socialdemokratiske spidskandidat, Lone Pilgaard Sørensen, oplyser, at hun er testet positiv, og derfor forbliver kampagnebilen i carporten og kandidaten i isolation, indtil hun er rask.

- Jeg tror aldrig nogensinde, at corona kommer belejligt, men det var ikke en del af min plan for valgkampen at blive syg nu på det her tidspunkt med feber, siger Lone Pilgaard Sørensen til TV 2.

Også Dansk Folkeparti-kandidaten Karl Balleby er smittet.

Lone Pilgaard Sørensen og Karl Balleby fortæller begge, at de mener, smitten er sket til et vælgermøde i Harboøre.

- Vi fik meddelelse om, vi havde været i nærkontakt efter mødet i Harboøre, og så blev vi testet. Jeg var smittet, selv om jeg er vaccineret, siger Karl Balleby til Dagbladet Holstebro Struer.

Smitte til vælgermøde

Flere partier har indstillet valgkampen i Vordingborg Kommune.

Der har været vælgermøde på Bogø, hvor enkelte ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed har oplyst, at de mener, de kan være blevet smittet.

Dansk Folkepartis spidskandidat i kommunen delte derfor en pressemeddelelse søndag aften om, at partiet ikke længere vil være at finde til paneldebatter, vælgermøder og dets lige.

Søren Hansen, som han hedder, er desuden smittet med coronavirus. Han var dog ikke til stede på vælgermødet på Bogø, men har efterfølgende været sammen med en, der var der.

Radikale Venstre meldte ud lidt senere mandag formiddag, at de også indstiller deres valgkamp i kommunen.

Partier holder et samlet krisemøde i kommunen mandag eftermiddag.

Opfordrer til brevstemning

Også i Odsherred Kommune har Dansk Folkepartis kandidater indstillet dele af deres valgkampagne. Det skriver Sjællandske.

Partiet vil fortsat deltage i udendørsarrangementer.

Kommunernes Landsforening opfordrede for nylig borgere til at brevstemme til kommunalvalget for at undgå smittespredning. Det skrev DR.

Det skete efter en periode med stigende smitte i landet.

Kristian Vendelbo, direktør i KL, sagde, at det handler om at skabe tryghed - og samtidig opnå en så høj valgdeltagelse som muligt.