Heunicke indkalder ordførere til møde om coronasituationen

På gangene på Christiansborg er der snak om at genindføre krav om mundbind, fortæller TV 2s politiske analytiker.

Regeringen har indkaldt partiernes sundhedsordførere til møde mandag aften klokken 18. Det erfarer TV 2.

På mødet vil sundhedsminister Magnus Heunicke (S) informere ordførerne om epidemiens tilstand, og eventuelle restriktioner vil blive drøftet.

- I aften får vi formentlig et indblik i, hvad regeringen tænker, at der skal gøres for at stoppe smitten, siger TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren.

Forventningen er, at ordførerne vil få indsigt i de indstillinger, Epidemikommissionen er kommet med til regeringen. Det er dog endnu uvist, da der ikke er tale om et møde i Epidemiudvalget, men et ordførermøde.

TV 2 erfarer

Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.

Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.

Skal være samfundskritisk

Epidemikommissionen, som består af en række eksperter og embedsmænd, er blandt andet blevet bedt om at vurdere, om corona igen skal være en samfundskritisk sygdom.

Den del er nemlig helt afgørende for det videre forløb, fortæller Jesper Vestergren.

- Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at indføre nye restriktioner, såsom coronapas, hvis ikke corona er en samfundskritisk sygdom, siger han.

Hvis Epidemikommissionen vurderer, at corona igen skal være en samfundskritisk sygdom, kan regeringen gå videre med den indstilling og søge opbakning blandt Folketingets partier.

- Det er den drøftelse, vi forventer, at regeringen vil tage med ordførerne og offentligheden i aften, siger Jesper Vestergren.

Coronapas og mundbind

Hvilke konkrete restriktioner der bliver indført, vides ikke endnu, men både Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen anbefaler at genindføre krav om brug af coronapasset.

Flere eksperter peger også på, at coronapas vil gøre en forskel.

Krav om mundbind kan også komme på tale, fortæller Jesper Vestergren.

- På Christiansborg er der snak på gangene om, at mundbind kan blive genindført i visse situationer, siger han.

Regeringen har ikke meldt noget konkret ud endnu, men i et opslag på Facebook søndag aften skrev statsminister Mette Frederiksen (S), at hun "forventer, at det bliver nødvendigt med initiativer, der kan bryde smittekæder".

Mandag er 2294 konstateret smittet med coronavirus. Se de nyeste tal her.