Coronavirus

Centralt udvalg kan få afgørende indflydelse på regeringens coronakamp

Vinterens potentielle coronarestriktioner ligger ikke alene i regeringens hænder.

Stigende smittetal og pres på sygehusene har fået landets regering i alarmberedskab.

Således har statsminister Mette Frederiksen (S) indkaldt til pressemøde mandag aften, hvor hun vil give en status på coronasituationen i Danmark.

Håndteringen af coronaepidemien i Danmark i den kommende tid bliver i høj grad defineret af, hvorvidt corona igen bliver kategoriseret som en samfundskritisk sygdom.

Og her bliver det vigtigt at skelne mellem Epidemikommissionen og Epidemiudvalget.

Hvis covid-19 opklassificeres til en samfundskritisk sygdom, betyder det, at Epidemiudvalget kommer til at spille en central rolle for, hvilke potentielle nye tiltag og restriktioner, vi i Danmark kan se frem til.

Det er en direkte konsekvens af den nye epidemilov, der blev vedtaget i marts måned.

Det siger epidemiloven

Epidemikommissionen består af 11 medlemmer, som alle udpeges af sundhedsministeren. Fem af medlemmerne udpeges efter indstilling fra regeringen.

Folketingets epidemiudvalg består af 21 folketingsmedlemmer, heraf syv fra Socialdemokratiet.

Et flertal i udvalget kan beslutte at sige nej til forslag, som regeringen fremstiller i udvalget.

Kilde: Ritzau

Ifølge TV 2's politiske redaktør, Hans Redder, står regeringen og skal navigere i et nyt politisk landskab, hvis epidemiudvalget beslutter at gøre corona til en samfundskritisk sygdom.

- Sker det, bliver regeringen afhængig af opbakning fra SF og de radikale, som bliver tungen på vægtskålen, når udvalget skal tage stilling til nye tiltag, og det er en ny situation for regeringen, siger han

Flertal kan bremse nye forslag

Epidemiudvalget består af 21 politikere fordelt på ni partier. På formandsposten sidder Stinus Lindgren fra Radikale Venstre.

Udvalgets fornemste opgave er at udføre den parlamentariske kontrol med regeringens anvendelse af visse bemyndigelsesbestemmelser i epidemiloven.

Udvalget repræsenterer således et bredt udsnit af Folketinget, og antallet af medlemspladser er fordelt efter hver partis størrelse.

  • Socialdemokratiet har syv medlemmer
  • SF har to medlemmer
  • Radikale Venstre Har to medlemmer
  • Enhedslisten har ét medlem
  • Venstre har fem medlemmer
  • Dansk Folkeparti har to medlemmer
  • Konservative har ét medlem
  • Nye Borgerlige har ét medlem

Der skal altså 11 stemmer til at sikre sig flertal i udvalget, som dermed giver mandat til at vedtage eller blokere nye tiltag og restriktioner på baggrund af Epidemikommissionens indstillinger til regeringen.

Regeringens Epidemikommission

Epidemikommissionen er nedsat af sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

I spidsen for Epidemikommissionens arbejde står departementschef i Sundhedsministeriet, Svend Særkjær.

Kommissionens primære opgave er at komme med anbefalinger på området til regeringen.

Derudover er det her, nye forslag til ændringer i restriktioner fra regeringen skal vurderes, inden disse indstilles til drøftelse i Epidemiudvalget.

Epidemikommissionen består af i alt 11 medlemmer inklusive formanden, og den består af personer fra ministerier, styrelser, Rigspolitiet, kommuner og regioner.

Medlemmerne repræsenterer således altid den pågældende minister eller myndighed i kommissionen og vil løbende kunne udskiftes.

Situationen har ændret sig

Kategoriseringen af coronavirus som en samfundskritisk sygdom blev ophævet 10. september.

På det tidspunkt var Danmark i en særdeles god situation med høje vaccinationstal og lave smittetal.

Politisk kommentator Hans Engell kan ikke forstille sig, at der er et flertal i Epidemiudvalget, der vil stille sig imod Epidemikommissionens indstilling.

- Som politiker er det svært i en sådan situation at stille sig imod en sundhedsfaglig anbefaling, der trækker en anden retning end ens ideologiske overbevisning, siger han til TV 2.

Han påpeget dog, at regeringen står i en langt mere kompliceret situation nu, end hvad tilfældet var for et år siden.

Det er Epidemiudvalget, som bestemmer, om coronavirus skal kategoriseres som samfundskritisk igen.

I forlængelse af ønsket om at kategorisere coronavirus som en samfundskritisk sygdom erfarer TV 2, at regeringen ønsker at genindføre coronapas.