Coronavirus

SSI forventer øget pres på hospitaler - men kun ét coronaafsnit er åbent

I regionerne Sjælland og Hovedstaden er det sandsynligt med høj sygdomsbelastning frem mod midten af december.

Stigende smittetal og et sygehusvæsen, som kan komme i underskud.

Det er tendensen mange steder i landet netop nu, hvor den mørke og kolde tid ser ud til få coronasmitten til at brede sig.

Lørdag har Odense Universitetshospital (OUH) taget konsekvensen og genåbnet et coronaafsnit for at være klar til at kunne tage imod det ventede rykind af behandlingskrævende patienter.

- Vi kigger selvfølgelig på, hvor smitten i samfundet er på vej hen. Og der kan vi ikke se, at vi er på nogen god vej. Vi kan kun se, at det nok bliver værre, før det bliver bedre, siger Anne Øvrehus, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling.

Tog fart efter efterårsferien

Ifølge overlægen tog smitten særligt fart efter efterårsferien og er siden da steget støt.

- Vi er gået fra et par hundrede tilfælde på Fyn, til at det nu ligger over 800, så det er gået relativt stærkt, siger hun.

OUH kunne fredag oplyse til TV 2 Fyn, at man har 15 indlagte, som er det højeste i mere end to måneder.

I begyndelsen af juni anbefalede Sundhedsstyrelsen en lukning af alle landets coronaafsnit.

På det tidspunkt lå antallet af indlæggelser stabilt under 200, og samtidig kørte vaccineudrulningen på fuldt tryk, mens de daglige smittetilfælde faldt til under 1000.

Op til weekenden har Sundhedsstyrelsen slået alarm med frygt for en overbelastning af landets sygehuse de næste par måneder.

Foreløbig har ingen hospitaler dog ifølge en rundringning, TV 2 har lavet, fulgt OUH's eksempel med at genåbne et særskilt afsnit for coronapatienter.

Plads til flere indlæggelser

Region Hovedstaden, hvor smitten er mest udbredt, har ikke officielt nogen køreplan for en genåbning af de coronaafsnit, der sidste vinter optog over 400 patienter, da smitten var værst.

Men Thomas Benfield, der er professor og overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, er da heller ikke umiddelbart bekymret.

Indlæggelsestallene i Region Hovedstaden skal være tre til fire gange højere, før hospitalerne bliver pressede af fyldte afsnit, fortæller han.

- Det er først der, hvor sengene er belagt, og vi skal finde plads til flere, siger Thomas Benfield til TV 2.

Hos Kristian Antonsen, der er direktør på Bispebjerg Hospital, er man behørigt opmærksom på udviklingen.

Fredag morgen var der 37 indlagte coronasmittede på hospitalet. Det er omkring en fordobling på få uger, og det kan varsle begyndelsen til en tredje bølge, erkender han.

- Vi er rettidigt bekymret over, at der er en udvikling i gang, som måske er starten på en tredje bølge, siger han.

Risiko for høj sygdomsbelastning

I regionerne Sjælland og Hovedstaden er der risiko for en høj sygdomsbelastning på hospitalerne frem mod midten af december.

Det fremgår af en national og regional risikovurdering, som Statens Serum Institut står bag.

I de øvrige tre regioner - Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland - er der risiko for en moderat sygdomsbyrde den næste måneds tid, fremgår det.

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, sagde fredag til TV 2, at stigende smitte med covid-19 og andre sygdomme kan belaste sygehusvæsenet

- Vi er bekymret for den belastning, der kan komme på sundhedsvæsenet i løbet af december og januar, lød det fra Søren Brostrøm.

I en vurdering for vinteren 2021/2022 fastslår Sundhedsstyrelsen dog i et notat, at landets hospitaler i allerværste fald vil kunne tage mellem 800 og 1000 covid-19 patienter med 150-200 indlagt på intensiv.

Sundhedsstyrelsens beregninger viser, at det kan blive nødvendigt at udskyde en væsentlig del af de planlagte operationer og ambulante besøg i en periode.

2097 personer blev lørdag testet positive for coronavirus. Antallet af indlagte steg med 14 til i alt 277, hvoraf 36 er indskrevet på en intensiv afdeling.