Coronavirus

Sundhedsstyrelsen: Risiko for overbelastning af sygehusene

Sygehusene har ikke den robusthed til at tage imod patienter. Vi mangler operations- og intensivsygeplejersker, siger direktør Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at der er "stor risiko for overbelastning af sygehusene i efteråret og vinteren". Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen har beskrevet konsekvenserne af en stigende smitte af COVID-19 og andre sygdomme, så sygehusene bliver hjulpet igennem vinteren.

- Vi er bekymret for den belastning, der kan komme af sundhedsvæsenet i løbet af december og januar, siger direktør Søren Brostrøm til TV 2.

Pres på sygehusene

I Sundhedsstyrelsen er der særlig bekymring for det stigende pres på akutmodtagelserne, medicinske afdelinger, samt operations- og intensiv afdelinger, der kan komme over vinteren.

- Vi ser allerede nu, at der er meget travlt på landets sygehuse, og at personalet løber stærkt, siger direktør Søren Brostrøm.

- På landsplan er vi nu 20 procent under den sædvanlige aktivitet og operationskapacitet på sygehusene og på Sjælland og hovedstaden er det værre endnu, uddyber han.

- Sygehusene har ikke den robusthed til at tage imod patienter. Vi mangler operations- og intensivsygeplejersker. Desuden er der en stor pukkel af patienter, hvis operationer er blevet udskudt fra anden bølge af corona, forklarer Søren Brostrøm.

Ifølge Sundhedsstyrelsens beregninger kan det blive nødvendigt at udskyde en væsentlig del af de planlagte operationer og ambulante besøg i en periode for at skabe plads til de akutte indlæggelser.

Det helt afgørende redskab for at mindske yderligere belastning på sygehusene er vaccination.

- Det er fordi, der er en del andre sygdomme i omløb nu i det åbne samfund, som vi ikke havde at kæmpe med sidste vinter. Derfor slår vi alarm nu. Der mangler hænder og tærsklen for, hvor mange coronapatienter sygehusene kan klare, er lavere end sidste vinter, siger direktør Søren Brostrøm.

Ikkevaccinerede kan blive "pænt syge"

Torsdag aften gik Sundhedsstyrelsens direktør et interview med TV 2 så langt som at kalde det "at leve livet farligt", hvis man som voksen undlader at tage imod coronavaccine.

Det udsagn står Søren Brostrøm ved dagen derpå.

- Jeg mener, hvad jeg sagde. Corona er en farlig sygdom. Det er det også for yngre voksne og den smitsomme Delta-variant, der huserer nu, bliver man mere syg af, siger Søren Brostrøm og understreger, at vacciner er frivillige.

- Jeg er selv 56 år og har ikke yderligere risikofaktorer, men jeg kan altså blive pænt syg, hvis jeg ikke er vaccineret. Mange af dem, der ligger på sygehusene nu, er enten ikkevaccinerede unge eller folk på min alder, siger Brostrøm.

Højeste smittetal siden december

Gennem det seneste døgn er 2251 danskere blevet konstateret smittet med coronavirus. Det viser dagens tal fra SSI.

I alt er antallet af indlagte steget med 17 personer til 263. Mens fire er blevet indlagt på intensiv, er to blevet tilkoblet en respirator siden i går.

Man skal tilbage til december sidste år - midt under den anden store nedlukning - for at finde højere smittetal end i de seneste par dage.

Det hidtil højeste antal smittede på én dag var 18. december 2020 med 4508 positive testsvar.

Statens Serum Institut vurderer i sin seneste prognose, at antallet af smittetilfælde kan nå op på samme niveau i december 2021.