Coronavirus

SSI anbefaler nu også at genindføre krav om coronapas

På nuværende tidspunkt er det udelukkende genindførslen af coronapasset, der er anbefales af sundhedsmyndighederne.

Direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, anbefaler nu, at coronapasset genindføres i Danmark.

- Det skal ses i lyset af en kraftigt stigende smitte og stigende indlæggelsestal, og at vi kigger ind i en vinter, hvor der kommer endnu mere sæsoneffekt, siger han i Go' Aften Live fredag.

Samme udmelding kom fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm torsdag aften.

Der er det seneste døgn registreret 2251 nye smittetilfælde med coronavirus i Danmark. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Fredagens tal er det næsthøjeste i år, og det er kun overgået af torsdag, hvor der blev registreret 2598 tilfælde.

De seneste tilfælde er fundet via 120.907 PCR-test, hvilket giver en positivprocent på 1,86. Torsdag var den på 1,98 procent.

På vej mod samfundskritisk sygdom

I et skriftligt svar til TV 2 oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke, at han fredag har bedt Epidemikommisionen om at tage stilling til, om covid-19 igen bør kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

- Jeg kan oplyse, at jeg i lyset af epidemiens udvikling netop nu på vegne af regeringen har anmodet Epidemikommissionen om en vurdering af, om COVID-19 bør kategoriseres som en samfundskritisk sygdom. Samtidig har jeg bedt Epidemikommissionen om at vurdere, hvilke relevante tiltag de vil pege på i den nuværende situation, fremgår det.

Kategorien forsvandt ellers den 10. september - og er nødvendig, hvis der skal kunne genindføres restriktioner som coronapasset.

Henrik Ullum udtaler fredag eftermiddag til TV 2, at han personligt har den holdning, at covid-19 igen karakteriseres som en samfundskritisk sygdom.

Lyn-analyse

Den her situation bliver fulgt tæt på Christiansborg. Der er politikere især hos de røde partier, der ønsker, at man genindfører restriktioner heriblandt coronapasset frem mod vinter- og juletiden.

Omvendt mener de borgerlige partier, at man risikerer at åbne en ladeport for yderligere restriktioner. De har ikke nødvendigvis noget imod coronapasset, men frygten går på, at hvis corona igen karekteriseres som en samfundskritisk sygdom, så vil det åbne for restriktioner som mundbind, forsamlingsforbud.

- Vores rolle på seruminstituttet er at være dem, der sidder og kigger lidt ud i fremtiden. Vi kigger ind i en periode med flere indlæggelser og et sundhedsvæsen, der vil blive udfordret af både corona og andre luftvejsinfektioner, og alt i alt gør det, at det kan blive en problematisk situation for det danske samfund, siger han.

Direktøren for Statens Serum Institut oplyser, at genindførslen af coronapasset løbende har været drøftet blandt sundhedsordførerne, og at emnet blev diskuteret i sidste uge.

Danmark er bedre rustet nu

På trods af at Danmark kan bevæge sig ind i endnu en periode med en samfundskritisk sygdom, pointerer Henrik Ullum, at man står et helt andet og meget bedre sted nu, end hvad tilfældet var for et år siden.

- Det gør vi fordi, vi har vaccineret tre fjerdele af befolkningen. Vi har vacciner til dem, der har lyst til at blive vaccineret, og vi vacciner til at genvaccinere de ældste og mest sårbare, og dermed sikre, at vores immunitet er stærk og god, siger han.

Henrik Ullum lægger dog vægt på, at puklen i sundhedsvæsenet efter corona og presset fra andre luftvejsinfektioner bliver et problem, og at det er årsagen til, at man nu anbefaler at tage de rette forholdsregler.

- På nuværende tidspunkt taler vi udelukkende om coronapas. Det er vigtigt at sige til danskerne, at det ikke er de andre meget store, hårde værktøjer, vi kigger på nu, fordi vi står et helt andet sted i Danmark, siger Henrik Ullum.