Coronavirus

Professor anbefaler flere tiltag end Brostrøm: - Vi har jo en epidemi, der udvikler sig ud af kontrol

Tirsdag offentliggjorde ekspertgruppe sin prognose for smitten den kommende måned. Men den er allerede overhalet af virkeligheden.

Da torsdagens smittetal tikkede ind, var det med 2598 nye coronasmittede det højeste i år.

Samme dag anbefalede direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, derfor at genindføre coronapasset eksempelvis på caféer, restauranter, koncerter og i nattelivet.

Men det er ikke nok, advarer flere eksperter.

Ifølge blandt andre Eskild Petersen, professor i infektionssygdomme ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet, er der også brug for at genindføre brugen af mundbind, hvis epidemien skal holdes under kontrol.

- Vi kan ikke nå at vaccinere fire millioner danskere med det tredje stik i løbet af to-tre uger. Derfor vil det være et tiltag som mundbind, der kan reducere smittetallet relativt hurtigt, siger han til TV 2.

Epidemien udvikler sig ud af kontrol

Tirsdag offentliggjorde Statens Serum Institut sin ekspertgruppes seneste beregninger for, hvordan smitten kommer til at udvikle sig.

Her forventede ekspertgruppen, at smitten om en måned vil stige til et sted mellem 2000 og 4500 nye daglige smittede. Men da det tal allerede to dage senere er oppe på knap 2600, vurderer Eskild Petersen, at smitten løber løbsk.

- Hvis tallene allerede ligger over det, man forudser, har vi jo en epidemi, der udvikler sig ud af kontrol, siger han.

Foruden mundbind mener professoren også, at det er nødvendigt at øge antallet af danskere, der testes regelmæssigt.

Og adspurgt direkte, om restriktioner som mundbind kan undgås ved eksempelvis at øge vaccinationsindsatsen, er Eskild Petersen klar i spyttet.

- Det har vi ikke tid til. Du kan se, hvordan tallet er næsten fordoblet i løbet af en uges tid, siger han.

Lundgren: Vi skal være virkelig opmærksomme

På Rigshospitalet er professor i infektionsmedicin Jens Lundgren mere tilbageholdende med at anbefale nye restriktioner lige med det samme.

Men alligevel anbefaler han at finde nogle af de instrumenter frem, som, vi ved, virker mod smitten.

Konkret mener professoren, at der er behov for en tydelig plan for eksempelvis lokale tiltag de steder, hvor smitten bliver for høj.

- Det er ikke, fordi situationen i øjeblikket er voldsomt bekymrende. Men det er tendensen, som vi skal være virkelig opmærksomme på, siger han til TV 2.

Konkret mener professoren, at der er behov for en tydelig plan for eksempelvis lokale tiltag de steder, hvor smitten bliver for høj.

Og ifølge Jens Lundgren skal målet være at undgå en ny nedlukning og sørge for, at hospitalerne ikke bliver overrendt af syge.

- Vi ved, at alle de her ting virker. Men hvordan de skal sættes sammen, og hvem de skal rettes mod, er et spørgsmål om, hvor smitten er henne.