Politiet starter landsdækkende kontrol: - Vi gør det, fordi julebryggen kommer
Politiet forventer mange mennesker i gadebilledet og markerer frigivelsen af juleøllen med en målrettet indsats.
Som traditionen foreskriver, frigives julebryggen klokken 20.59 den første fredag i november.
Og efter coronapandemiens restriktioner aflyste festlighederne sidste år, forventer politiet, at der i år vil blive taget revanche, når der bliver delt smagsprøver ud.
- Vi kommer til at gennemføre en landsdækkende indsats i weekenden, som særligt vil have fokus på spiritus- og narkotikakørsel, og det gør vi, fordi julebryggen kommer ud, siger politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter til TV 2.
Ved en tilsvarende indsats i 2020 sigtede politiet 88 spirituspåvirkede bilister og 125 narkotikapåvirkede, hvor 22 var involveret i færdselsulykker.
- Der er mange mennesker, som skal ud at more sig, men det er en dårlig kombination at drikke sig fuld eller tage stoffer og så køre bil. Det skal vi minde folk om, siger Christian Berthelsen.
Trods mange sigtelser virker det
De seneste år er der sket en stagnering i antallet af sigtelser, men alligevel mener politiet, at de mange kontrolindsatser nytter.
- Ser vi længere tid tilbage, så er der sket et markant fald. Hele mentaliteten har ændret sig, og det er ikke længere socialt acceptabelt at køre spritkørsel, siger Christian Berthelsen.
Antal sigtelser for spirituskørsel
- 2016: 7.197
- 2017: 7.007
- 2018: 7.387
- 2019: 7.349
- 2020: 7.022
- 2021 (indtil nu): 5.469
Politiet benytter sig af statistik og andre data i forbindelse med, hvor de sætter ind i kampen mod spritkørsel. Derfor mener Christian Berthelsen også, at man bør kigge et andet sted, når man vurderer, hvordan det går.
Og det er på antallet af færdselsuheld, hvor spiritus er indblandet.
- Vi kan se, at hvis ikke vi er ude og gøre opmærksomme på os selv, så sker der en stigning i antallet af uheld. Så derfor kan vi også konkludere, at vores indsats virker – til trods for stagneringen i antallet af sigtelser, siger Christian Berthelsen.
Antal færdselsuheld, hvor spiritus var indblandet:
- 2016: 1.267
- 2017: 1.413
- 2018: 1.382
- 2019: 1.309
- 2020: 1.503
- 2021: 1.065
Hjælp hinanden
Det kræver dog mere end blot politiarbejde, hvis vi skal komme spritbilisme til livs. Vi skal også hjælpe hinanden, lyder det.
- Det kan være en god idé at aftale på forhånd, hvem der skal holde sig ædru, hvis ikke man benytter sig af en taxa eller offentlig transport til at komme hjem, siger Christian Berthelsen.
Og har man en ven, der alligevel vil sætte sig bag rattet, så bør man sige fra.
- Det kan være kontroversielt, og hvis ikke man selv har lyst til at sige noget, så kan man altid ringe til politiet. Tænk, hvis der skete noget, siger Christian Berthelsen.