Op mod hver fjerde unge mand kører bil fuld – klokken 03.30 fik familien Nordskilde det besøg, som ingen ønsker
En ny undersøgelse viser, at der særligt blandt unge mænd er store udfordringer med spritbilisme.
Jeppe Nordskilde kommer ræsende afsted af landevej 269 mellem Ringsted og Haslev.
Pedalen er i bund, og den gamle Chevrolet kan ikke køre meget hurtigere.
Få kilometer uden for Haslev, ved kilometermærke 15,2, kommer der pludselig en modkørende autotransporter. Jeppe Nordskilde har ikke længere kontrol over bilen. Han er stærkt beruset, og han kører omkring 150 kilometer i timen.
Bilen slingrer og ender i den modsatte vejbane, hvor Jeppe Nordskilde kører frontalt ind i lastvognen.
Det tager redningsmandskabet to timer at skære den 20-årige Jeppe Nordskilde fri af bilen. Hans nakke er brækket, og han bliver erklæret død på stedet.
Besøget midt om natten
Klokken er 03.30, og Kasper Nordskilde er hjemme på sin første weekend hos sine forældre, efter han er startet på efterskole. Den samme efterskole, hans storebror Jeppe havde gået på.
Kasper Nordskilde er faldet i søvn i en lænestol foran fjernsynet, så det er hans far, der åbner døren. Forældrenes soveværelse ligger, så man kan se ud i entreen, og fra soveværelset følger Kasper Nordskildes mor med.
Der står to betjente, og med det samme står det klart for forældrene, at Jeppe Nordskilde ikke kommer hjem igen.
- Min mor skreg, og jeg troede, mine forældre løj. Det kunne ikke passe, men pludselig var vi på vej til skadestuen, hvor vi officielt skulle identificere min storebror, husker Kasper Nordskilde.
I et lille rum ligger Jeppe Nordskilde på en seng. Der brænder et stearinlys, og ved siden af ligger en salmebog. Hovedet og overkroppen er nøgent, mens resten af kroppen er dækket af et lagen. Den ene fod peger almindeligt i vejret, mens den anden ligger i en unaturlig vinkel.
Lægen advarer mod at røre for meget ved ham eller løfte lagnet, fordi kroppen er for medtaget efter ulykken. Kasper Nordskilde mærker dog alligevel på sin brors pande, der er kold som is. Han er for længst væk.
Unge mænd og spritbilisme
De seneste ti år har vi set et stort fald i antallet af personer, som er kommet alvorligt til skade i trafikulykker, hvor alkohol har været indblandet. Samtidig er der også sket et fald i antallet af trafikdræbte.
For begge tal gør det sig dog gældende, at tallene er stagneret de seneste år.
- Det er en speciel situation. Langt de fleste danskere er enige om, at spritbilisme ikke er okay, men alligevel sker det stadig. Det viser jo også, hvad alkoholen gør ved os, siger Lars Olsen, der er seniorprojektleder ved Rådet for Sikker Trafik.
Fra 2016 til 2020 mistede 167 danskere livet i forbindelse med trafikulykker, hvor der var blevet indtaget spiritus inden.
Det er i høj grad gruppen af unge mænd, som skiller sig ud i statistikkerne. Det viser en ny undersøgelse med mere end 5000 deltagere, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har fået lavet.
Undersøgelsen viser nemlig, at det i gruppen 17-24-årige er op mod hver fjerde, der har kørt bil, mens de har været berusede eller i tvivl om, hvorvidt de var for berusede til at køre. Og det kommer bag på seniorprojektlederen.
- Det overrasker mig meget, at det gik den vej for de unge sidste år. Det er virkelig mange, og det er faktisk bekymrende, siger Lars Olsen.
For kvinderne ser tallene helt anderledes:
Hjælp og en positiv udvikling
2020 slår både ud i antallet af sigtelser, politiet har rejst i forbindelse med spiritusager og i Rådet for Sikker Trafiks undersøgelse.
Men Lars Olsen kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvorvidt der er tale om en enkelt afstikker blandt tal, der ellers var på vej i den rigtige retning.
- På det længere perspektiv er vi inde i en positiv udvikling. Så selvom mellem hver fjerde og femte unge mand har kørt beruset, så er vi på rette vej, siger han.
Opfordringen fra Rådet for Sikker Trafik er, at man hjælper hinanden, og såfremt man er opmærksom på, at ens ven ikke bør køre, så bør man gribe ind.
- Det kan være grænseoverskridende at sige noget, og selvom det kan være ubehageligt, så oplever vi ofte, at man dagen derpå får en ”tak” fra sin ven, siger Lars Olsen.
Det tog Kasper Nordskilde mange år at acceptere broderens død. Men som tiden gik, indså han, at han skulle fokusere på sit eget liv. Det var også det, hans bror ville ønske, mener han.
I stedet for at føle sig frustreret og magtesløs valgte han derfor at bruge den tragiske oplevelse positivt. Det blev til et samarbejde med Rådet for Sikker Trafik, hvor han tager ud på erhvervsskoler og gymnasier for at fortælle om konsekvenserne ved spritkørsel.
- Det har været enormt positivt. Det kan være hårdt for tilhørerne, men samtidig er det også noget, de tager med sig. Flere gange har jeg prøvet at blive stoppet på gaden mere end et år efter, hvor folk taler med mig om det. Og det er vigtigt, for det viser, at de husker det, siger Kasper Nordskilde.