Coronavirus

Flere kommuner overskrider nu Sundhedsstyrelsens grænse – se dem her

Hovedstadskommunerne ligger igen så højt på listen, at de ifølge sundhedsmyndighedernes anbefalinger bør indføre smitteforebyggende tiltag.

Der er for mange, der bliver smittet.

Budskabet er Søren Brostrøms, og han frygter i øjeblikket, at vi er på vej tilbage mod mundbind og coronapas.

Med over 2500 nye smittede torsdag og 2251 nye smittede fredag har vi to dage i træk nået nogle af de højeste antal nye smittede i 2021.

Over 260 personer er nu indlagt, hvoraf 35 er på intensivafdelinger, og 18 er i respirator.

Særligt i fire kommuner, Albertslund, Ishøj, Glostrup og Dragør, står det slemt til. Her lå antallet af smittede pr. 100.000 indbyggere – også kendt som incidenstallet – torsdag over 500, når man tager højde for antallet af testede.

Det er grænsen for, hvornår sundhedsmyndighederne mener, man skal indføre restriktioner.

Og endnu flere kommuner halter lige bagefter. Endnu engang er det særligt i hovedstadsområdet, at smitten er i kraftig vækst. Kommunerne Brøndby og Tårnby ligger i fredagens coronatal også over 500, inden der er korrigeret for antallet af test.

Her er de kommuner, der har for høje incidenstal

Indtil videre er det kun en anbefaling, at kommunerne handler, og der er ingen krav til, hvad de skal gøre. Men blandt andre Styrelsen for Patientsikkerhed står klar med rådgivning.

Borgmestrene i Dragør og Albertslund har dog valgt at indføre restriktioner, og de forklarer herunder, hvorfor.

Overblikket er baseret på torsdagens "testkorrigerede incidens", altså hvor mange nye smittede, der er opdaget per 100.000 indbyggere, når man tager højde for antallet af testede.

Albertslund har landets højeste incidenstal

Hvis man kigger på Statens Serum Instituts kort over smitten i kommunerne, kan det ikke blive mere rødt end Albertslund.

De har nemlig et testkorrigeret incidenstal på 697. Det er landets højeste af sin slags.

Derfor står kommunens borgere nu over for en tilbagevenden til livet under nedlukningerne, siger Albertslunds socialdemokratiske borgmester, Steen Christiansen.

- Vi er på vej ind i en situation her, hvor covid-19 igen kommer til at præge hverdagen. Situationen er alvorlig.

Smittede børn og unge bliver hjemsendt fra skoler og dagtilbud, ligesom kommunen har åbnet testcentre og vaccinecentre.

Men ser man på smittetallene, er det faktisk ikke længere blandt skolebørnene, at flest bliver smittet.

Tværtimod topper gruppen af voksne mellem 40 og 69 år smittelisten de seneste syv dage med hele 4269 smittede. Og det er bekymrende, mener Steen Christiansen.

- Det er et godt spørgsmål, hvorfor den her gruppe bliver smittet. Det betyder desværre, at vi nærmer os en situation, hvor smitten rammer de sårbare dele af vores befolkning.

Smitten har i månedsvis nu været højest på Vestegnen. Gør I nok for at få den under kontrol?

- Vi har en massiv informationskampagne på flere sprog med opfordring til, at man lader sig vaccinere og lader sig teste, siger Steen Christiansen, som også henviser til, at kommunen har åbnet flere popup-teststeder og vaccinesteder.

Det er jo en strategi, der er set før, men det er stadig Vestegnen, der topper smittelisterne. Hvorfor er det sådan?

- Det hænger jo sammen med, at det er et af de steder i landet, hvor befolkningstætheden er højest. Vi bor tæt sammen på Vestegnen. Den anden del er, at en stor del af vores befolkning er socialt udsatte.

Dragørs skolebørn bliver smittet

Det har flere gange været lige på nippet.

Dragør Kommune har været oppe og kysse grænsen for, hvor mange der må blive smittet i kommunen, da reglerne om automatisk nedlukning af kommuner stadig gjaldt.

Og nu er kommunen så endt over sundhedsmyndighedernes smertegrænse. Dragørs testkorrigerede incidenstal ligger på 528.

Men det er ikke udtryk for, at smitten er løbet løbsk, understreger Dragørs borgmester fra Venstre, Helle Barth.

- Vi har 14.600 borgere, så når der er omkring 80 smittede i kommunen, skinner det meget kraftigt igennem på smittetallene.

På trods af de lave smittetal har Helle Barth og Dragør alligevel valgt at lytte til anbefalingerne, selvom de er frivillige.

Derfor har regionen oprettet popup-kviktestcentre og vaccinationssteder i kommunen, ligesom Dragør har udvidet muligheden for at brevstemme til kommunalvalget.

Det er særligt et udbrud på en skole, der sender smittetallene i vejret, forklarer hun. Men det er kun de smittede elever, der er hjemsendt, fordi man efter de nuværende regler ikke kan sende alle hjem.

- De andre, som ikke er smittet, får information om, hvad der foregår, lyder det fra borgmesteren, som siger, at kommunen også kommunikerer ud til alle forældre om smitteudbruddet med en opfordring om at holde børnene hjemme.

I siger, at det er et udbrud på en skole, der står bag. Men tal fra Statens Serum Institut viser, at især voksne mellem 40 og 64 år bliver smittet. Hvordan hænger det sammen?

- Jeg vil gætte på, at børnene bliver smittet i skolen og tager det med hjem. Men hvis jeg havde en krystalkugle, der viste, hvor smitten kom fra, ville jeg da bruge den.

Er grænsen sat for lavt, hvis et udbrud på en skole kan få betydning for hele kommunen?

- Den vurdering vil jeg overlade til dem, der har forstand på det. Men det er lidt frustrerende, at styrelsen fastholder grænserne fra dengang, coronavirus blev betragtet som en samfundskritisk sygdom. Det gør det sværere at håndtere den her situation, siger Helle Barth med henvisning til, at grænsen ligger på incidenstal over 500.