Samfund

Danmark har tilbageholdt russisk skib i Skagen

Et russisk forskningsskib har siden mandag været tilbageholdt ved Skagen, skriver russisk ambassade på Facebook.

Danske myndigheder har siden mandag tilbageholdt et russisk forskningsskib.

Facebook skriver den russiske ambassade, at forskningsskibet blev tilbageholdt mandag, da det ville tanke i Skagen. De skriver desuden, at nogle skibsdokumenter om bord er blevet beslaglagt.

Udenrigsministeriet bekræfter overfor TV 2, at de er bekendt med sagen og er i kontakt med den russiske ambassade.

Om bord på skibet, der hedder "Akademik Ioffe”, er der ifølge Reuters, der citerer det russiske nyhedsbureau Ria, 61 personer.

Der er ifølge den russiske ambassade tale om et forskningsskib, som bruges af forskningsinstituttet Shirshov for oceanologi.

Et kontraktbrud

Tilbageholdelsen skulle være sket på en anmodning fra en tredjepart relateret til skibets tidligere aktiviteter.

En attaché ved den russiske ambassade fortæller til nyhedsbureauet Tass, at sagsanlægget kommer fra det canadiske selskab One Ocean Expeditions. Det skriver Reuters.

Selskabet sagde i 2019, at det var begyndt at chartre skibet til passagerrejser i begyndelsen af 2010'erne.

"Pludselig og uventet" blev det dog trukket tilbage fra brug til passagerer i 2019. Det mener One Ocean Expeditions, er et kontraktbrud.

Afviser historie om krigsskib

Tidligere torsdag skrev TV2 Nord, at et russisk krigsskib var ankommet til Skagen og drev rundt om forskningsskibet med slukkede lys.

Mediet henviste også til overvågningshjemmesiden Marinetraffic, hvor det sent torsdag aften fortsat fremgår, at et russisk krigsskib skulle være i Skagen.

Men på trods af det, så afviser Forsvaret overfor TV 2, at der rent faktisk var et russisk krigsskib i Skagen torsdag aften.

- Det er ikke noget, vi som udgangspunkt forholder os til længere. Der er ikke noget krigsskib, og vi har ikke forhøjet vores beredskab. Vi betragter sagen som værende et civilretsligt spørgsmål, siger Christer Haven, der er presserådgiver i Forsvaret.

Forsvaret vil ikke spekulere i, hvorfor krigsskibet kan ses på oversigten, men understreger, at de har styr på de danske farvande, og at der ikke er russiske skibe i området.