Mor nægter at lade sit barn blive vejet i skolen – vil starte en debat

Ifølge speciallæge kan vejningerne være med til at opdage spiseforstyrrelser. Spiseforstyrrelser kan dog starte hos sundhedsplejersken, lyder kritik.

Mange kan måske huske sætningen fra deres egen skoletid:

- Nu skal du tage skoene af og træde op på vægten.

Efterfølgende viste sundhedsplejersken på en graf, om man var normal-, under- eller overvægtig i forhold til klassekammeraterne.

I dag vejes skolebørn tre gange i løbet af deres skoletid, men spørger man Mette Julie Theilsborg, der har en søn i 0. klasse, bør det være slut.

I Berlingske fortalte Mette Julie Theilsborg mandag, at hun har fravalgt, at hendes søn skal vejes i skolen, fordi hun er bekymret for, at tallet på vægten kan påvirke sønnen negativt.

Det er nogle tal, der afgør, om han er rigtig eller forkert

Mette Julie Theilsborg, adminstrativ medarbejder i HR

- Det er nogle tal, der afgør, om han er rigtig eller forkert, og det vil vi ikke være med til, så det har vi valgt fra, forklarer Mette Julie Theilsborg i 'Go' aften LIVE'.

I stedet overlader hun vejningerne til sin søns egen læge, hvor hun føler, at hun får et mere samlet billede af sin søns trivsel og sundhed.

Hun håber at være med til at starte en debat om, hvorvidt det er nødvendigt at veje børn i skolen.

Sundhedsstyrelsen står fast

Sidste år valgte Kolding Kommune at droppe vejningen af skolebørn fra 1. klasse og op, men Sundhedsstyrelsen sendte efterfølgende en indskærpelse til kommunen.

Sundhedsplejerskerne har pligt til at veje børnene, lød beskeden.

Niels Sandø, der er enhedschef hos Sundhedsstyrelsen siger, at vejningen er vigtig ligesom syn- og høretests for at sikre, at børnene har en sund udvikling.

Han understreger dog, at det aldrig er barnets problem, hvis sundhedsplejersken konstaterer begyndende overvægt.

- Det er forældrene og de voksne omkring barnet, der skal hjælpe barnet i sådan en situation. Man behøver altså ikke at tale med de mindre børn om vægt, lyder det fra Niels Sandø.

Vejninger kan fange spiseforstyrrelser

Jannie Hjerpe er speciallæge og har tidligere som børne- og ungdomslæge i Frederiksberg Kommune været med til at veje skolebørn.

Hun mener godt, at man kan måle og veje børn på en god måde, og hun tilføjer, at vejningerne i dag foregår på en helt anden måde.

- Man beder om tilladelse i første omgang: "Er det i orden, at vi vejer og måler dig?". Hvis de siger nej, så respekterer vi det, forklarer hun.

Ifølge Jannie Hjerpe kan vejningerne dog være vigtige i forhold til at opspore mistrivsel og begyndende sygdom som eksempelvis spiseforstyrrelser hos unge piger. En sygdom, der kan være svær at spotte, har hun erfaret.

- De har set helt almindelige ud i løst tøj, og når jeg så vejer dem, så finder jeg ud af, at den kurve, de har fulgt fra de var små, pludselig er afbøjet, fortæller Jannie Hjerpe.

Hun erkender dog, at mange forældre kan sidde med dårlige oplevelser fra deres egne besøg hos sundhedsplejersken, og derfor anerkender hun, at det er vigtigt at diskutere, hvordan læger og sundhedsplejersker kan blive bedre til at vise omsorg i forbindelse med vejningerne.

Landsforening bekymret for vejninger

Laila Walther er direktør i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, og hun er kritisk over for vejningerne i folkeskolen.

- Noget af det ved vejningen, vi er bekymrede for, er, at man taler om det i klassen. Det er med til at øge fokus på vægt, og børnene kan bruge det til at drille hinanden, lyder det.

Laila Walther fortæller, at flere af dem, der henvender sig til foreningen, beretter, at deres spiseforstyrrelse startede hos sundhedsplejersken, hvor de fik at vide, at de skulle tabe sig.

Du vil for eksempel sjældent opdage bulimi ved at veje elever

Laila Walther, direktør i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade

Desuden mener direktøren ikke, at vejningerne altid afslører, at noget er galt.

- Du vil for eksempel sjældent opdage bulimi ved at veje elever, forklarer hun.

Det første, Laila Walther mener, man bør gøre, er at starte med at eksperimentere med, om der kan udvikles andre måder at følge trivsel, og man kunne afprøve blindvejning af eleverne, så de ikke selv får at vide, hvad de vejer. Vægttab eller -øgninger kan nemlig have mange årsager, som tidlig pubertet, fortæller hun.

Derudover efterlyser hun, at der prøves forskellige løsninger af i landet for at se, om det er blindvejninger, ingen vejninger eller trivselssamtaler, der fungerer bedst for børnene.

Tager selv snakken med lægen

Det er netop tallet på vægten, Mette Julie Theilsborg ønsker at holde sin søn udenfor.

Derfor tager hun selv snakken med lægen, når det kommer til hendes søns vægt.

- Børn har lange ører. De hører rigtig mange ting, og det sætter sig meget hurtigt i dem, lyder det.

Og hvis det en dag bliver nødvendigt, vil Mette Julie Theilsborg hellere tage snakken om vægten med sin søn derhjemme. Det er ikke et tal, han skal have udleveret i skolen, lyder det.

Se indslaget om vejning i skolen fra 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.