Samfund

Nu skal Statsministeriet aflevere telefoner og iPads til politiet

Mette Frederiksens risikerer også, at hendes telefon skal afleveres.

Justitsministeriet vil efter aftale med Statsministeriet aflevere enheder som telefoner eller iPads til politiet, så slettede sms'er med relevans for Minkkommissionen kan blive gendannet.

Det oplyser ministeriet i et skriftligt svar til TV 2.

- Justitsministeriet vil løbende overdrage de enheder, hvor det giver mening i forhold til at genskabe sms-beskeder, herunder iPads, til politiets teknikere, skriver ministeriet blandt andet.

Enhederne, der kommer fra både Justitsministeriet og Statsministeriet, var ifølge Minkkommissionen indstillet til automatisk at slette samtlige sms'er efter 30 dage.

Det gælder blandt andet statsminister Mette Frederiksens (S) telefon. Men det står endnu ikke klart, om hendes telefon er blandt dem, der skal undersøges af politiet.

Slettede sms'er hindrer Minkkommissionens arbejde

De manglende sms'er fra blandt andet Statsministeriet har indtaget en hovedrolle ved de foreløbige afhøringer i Minkkommissionen.

Kommissionen er nedsat af Folketinget og skal undersøge forløbet op til pressemødet 4. november 2020, hvor statsminister Mette Frederiksen beordrede alle mink aflivet.

Den skal blandt andet forsøge at afdække, om regeringen vidste, at der ikke var lovhjemmel til at slå de danske mink ned, og om den rettidigt stoppede eksekveringen af beslutningen, da det stod klart.

Arbejdet er dog blevet hindret af, at beskeder på telefoner tilhørende fire personer i Statsministeriets absolutte top er blevet slettet.

Udover statsministeren gælder det departementschef Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justesen og departementsråd Pelle Pape.

Mens justitsminister Nick Hækkerup (S) ikke har haft indstillingen slået til, har det været tilfældet for hans departementschef Johan Kristian Legarth.

Forventer svar senest i næste uge

Ifølge statsministeren var hun blevet rådet af Statsministeriet til at slå den automatiske sletning til - blandt andet af sikkerhedshensyn.

Statsministeriet har afvist, at sletningen af sms'er skulle være sket målrettet. Men alligevel er spørgsmålene haglet ned over Frederiksen og ministeriet, hun sidder i spidsen for.

Og sidste uge fortalte Justitsministeriet, at det ville bede politiet om hjælp til at gendanne de slettede sms'er.

- Det forventes, at der foreligger svar fra politiets teknikere senest i slutningen af næste uge, skriver ministeriet.

I øjeblikket afhører Minkkommissionen flere hovedpersoner i sagen, og 9. december er det Mette Frederiksens tur.

Til april skal kommissionen være færdig med sin beretning. Og indeholder den alvorlig kritik, kan det få konsekvenser for både embedsmænd og ministre.

TV 2 har forsøgt at få et uddybende interview med Justitsministeriet, men det har ikke været muligt.