Slettede mink-sms’er kan få konsekvenser for valget, vurderer eksperter

Borgmesteren i Odense Kommune afviser, at kritikken af Mette Frederiksen kan påvirke den kommunale valgkamp.

Statsministeriet og særligt Mette Frederiksen (S) har været i modvind den seneste uge, efter at det kom frem, at flere centrale politiske figurer - statsministeren inklusive - har haft deres telefoner indstillet til automatisk at slette sms'er efter 30 dage.

Faktisk har situationen fået så alvorlig karakter, at det kan påvirke det forestående kommunalvalg. Det vurderer flere eksperter.

- Det kan få helt afgørende betydning, især i de kommuner, hvor der er meget tæt løb, siger Roger Buch, som er kommunalforsker og forskningschef ved Danmark Medie- og Journalisthøjskole, til TV 2.

Han peger eksempelvis på Frederiksberg Kommune, hvor rød blok ved seneste valg i 2017 kun var 168 stemmer fra at få flertal.

Det har jo intet med lokalpolitik at gøre

Peter Rahbæk Juel (S), borgmester, Odense Kommune

Tre ud af ti lader sig påvirke

Ifølge Roger Buch er det en tommelfingerregel, at landspolitiske tendenser slår igennem med halv kraft lokalpolitisk.

- Dermed vil der klart være nogle, som lader sig påvirke af den Christiansborg-vind, der blæser lige nu, siger han.

Roger Buch understreger dog, at de fleste vælgere skiller landspolitik og kommunalpolitik ad.

Det samme mener Ulrik Kjær, som er professor ved Institut for Statskundskab på SDU. Ifølge ham er det tre ud af ti vælgere, som ved et kommunalvalg stemmer ud fra, hvad de mener om landspolitik.

- Men det kan jo i princippet også være nok til at tippe magten, siger han til TV 2.

Lyn-analyse

I teorien har sagen intet med lokalpolitik at gøre, men det er ikke ensbetydende med, at den ikke kan få konsekvenser. Vi ved, at der er nogle vælgere, som tænker landspolitik ind, når de sætter deres kryds til kommunalvalget. Jeg tror dog alligevel, at det er fåtallet af vælgerne, der tænker på Mette Frederiksens og hendes slettede sms’er 16. november.

Statsminister-effekten er på spil

Det er særligt de socialdemokratiske kandidater i Glostrup, Vejle, Esbjerg og Frederiksberg Kommune, der har grund til at være lidt nervøse, mener Ulrik Kjær.

- Her er der tæt løb, og det kan ende med, at kandidaterne ikke får den hjælp fra Christiansborg, de havde regnet med, siger han.

Ulrik Kjær uddyber, at der er en såkaldt statsminister-effekt, som indebærer, at en populær statsminister altid vil afføde flere stemmer til paritets kandidater ved kommunalvalg. Det omvendte er tilfældet, hvis statsministeren er upopulær.

- Det kan altså få konsekvenser, hvis Socialdemokratiet begynder at falde i de nationale meningsmålinger frem mod kommunalvalget, siger han.

I en ny måling, Megafon har lavet for TV 2, går Socialdemokratiet tilbage. I august 2021 stod partiet til 25,2 procent af stemmerne, mens det i oktober er 23,2 procent.

Det er dog usikkert, om sagen med de slettede sms’er har haft indvirkning på resultatet, da målingerne er foretaget fra 25.-28. oktober, altså i de dage sagen begyndte at rulle.

Borgmester: Det påvirker ikke

Modsat de to eksperter, tror Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense Kommune, ikke, at mink-sms'erne får nogen konsekvenser for de socialdemokratiske kandidater.

- Det er noget, der foregår inde på Christiansborg. Det har jo intet med lokalpolitik at gøre, siger han til TV 2.

Men det er jo dit parti, og det er tidligere set, at nedture på landsplan har smittet af på lokalplan. Det forventer du ikke?

- Det er ikke noget, jeg har oplevet. Nogle gange kan det også være noget, der bliver kørt op i medierne. Sådan er det jo ofte, siger Peter Rahbæk Juel, der har været borgmester i Odense Kommune siden 2017.

Om sagen får konsekvenser for de socialdemokratiske kandidater, vil vise sig tirsdag 16. november, når danskerne skal afgive deres stemme.