Kommuner har investeret skattemillioner i kontroversiel storbank

Mindst 16 kommuner har investeret i en virksomhed, der har tråde til flere opsigtsvækkende skattesager – blandt andet udbyttesagen.

Den australske storbank Macquarie Group er blevet kaldt en "vampyrkænguru", og hvis bankens generalieblad i Danmark skal sammenfattes, kan det gøres nogenlunde sådan her:

Kontroversiel medejer af Københavns Lufthavn. Kontroversiel medejer af TDC. Anklaget for at sende penge i skattely og anklaget for at have spillet en central rolle i den europæiske udbytteskandalen, der også kostede den danske statskasse et tocifret milliardbeløb.

Det er noget mærkeligt noget. Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor vi har de her penge

Roskildes borgmester, Tomas Breddam (S)

Alligevel har mindst 16 danske kommuner aktier i virksomheden, og i alt ejer kommunerne Macquarie-aktier for mere end fem millioner kroner.

Det kan TV 2 fortælle efter at have gennemgået tusindvis af kommunale investeringer.

Længere nede i artiklen kan du se, om din kommune har investeret i Macquarie Group.

- Det er absurd

Gennem en årrække har landets kommuner haft lov til at investere i aktier gennem såkaldte investeringsforeninger. Kommunerne må dog ikke investere i enkeltaktier.

Ifølge Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, giver det god mening for landets kommuner at investere noget af deres opsparing, da de ellers skal betale negative renter.

- Når man ser det her, tænker man måske: "Hvorfor de kommuner dog har valgt at investere i lige Macquarie?" Men det sker, fordi kommunerne investerer gennem en investeringsforening, som vælges af en forvalter, forklarer Per Nikolaj Bukh.

Sådan har vi gjort

  • TV 2 bad i september om aktindsigt i alle 98 kommunernes investeringer.
  • De fleste kommuner har svaret. Mange har investeret i aktier og obligationer. Nogle kun i det ene, enkelte i ingen af delene.
  • Den suverænt største kommunale aktionær er Københavns Kommune, der i 2020 havde investeringer for mere end 16,5 milliarder kroner. Det fremgår af kommunens seneste årsregnskab.

I dette tilfælde har alle 16 kommuner investeret gennem Jyske Invest, der hører under Jyske Bank-koncernen. Det er altså Jyske Invest, og ikke de enkelte kommuner, der har valgt at investere i Macquarie.

Men det kan kommunerne ikke undskylde sig med, mener Kristian Weise, der er generalsekretær i organisationen Oxfam Ibis, der kæmper mod global ulighed:

- Kommuner bør gøre alt for at undgå at støtte virksomheder, der enten selv er i skattely, eller som hjælper andre med at undgå at betale skat. Det er absurd, at man investerer i en virksomhed, der har haft en rolle i den danske udbytteskandale, siger Kristian Weise.

Vampyrkænguruen

Macquarie Group er en gammel kending i toppen af det danske erhvervsliv.

Investeringsbanken fra Sydney i Australien har således tidligere været medejer af både Københavns Lufthavn og teleselskabet TDC. Men begge steder har ejerskabet været behæftet med kontrovers, og generelt er det langtfra alle overskrifter om Macquarie, der har været positive det seneste årti.

I 2011 kunne dagbladet Politiken eksempelvis fortælle, at Macquarie havde trukket et milliardbeløb ud af lufthavnen gennem en skattekonstruktion i Luxembourg. Senere optrådte selskabet i det store skattelæk LuxLeaks, der viste omfattende skatteunddragelse via ministaten Luxemburg.

I 2017 beskrev den britiske avis The Sunday Times investeringsbanken som en "vampyrkænguru", fordi den havde suget alt liv ud af et britisk selskab, den var medejer af.

Macquarie Group - en vampyrkænguru

  • Siden Macquarie Group blev stiftet for mere end 50 år siden, har de investeret over det meste af verden.
  • I 2016 kaldte det britiske medie The Sunday Times Macquarie Group for "en vampyrkænguru".
  • Kænguru-delen stammede fra bankens australske ophav.
  • Vampyr-delen var en reference til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der har det lidet flatterende øgenavn.
  • Vampyr-referencen stammer oprindeligt fra en artikel i magasinet Rolling Stone, hvor Goldman Sachs blev anklaget for at "suge blodet ud af alt, der lugtede af penge".

Året efter blev Macquarie Group anklaget for at have spillet en central rolle i den store udbytteskandale, hvor både den danske og flere andre europæiske statskasser var blevet franarret et større milliardbeløb.

Banken havde blandt andet rådgivet Sanjay Shah, der mistænkes for at være hovedmand i det store svindelnummer, og i 2019 undskyldte Macquarie Groups europæiske chef for bankens rolle i udbyttesagen.

Et moralsk ansvar

Macquarie Group er ikke blevet dømt i udbyttesagen, der menes at have kostet den danske statskasse 12,7 milliarder kroner, men sagerne har alligevel fået pensionskassen PenSam til at ekskludere Macquarie Group fra listen af virksomheder, man ønsker at gøre forretning med.

Andre pensionskasser har også i kortere eller længere perioder enten haft dialog med Macquarie Group om sagerne eller sat samarbejdet på pause.

Står det til Kristian Weise fra Oxfam Ibis, bør danske kommuner gøre det samme. Selvom banken ikke er blevet dømt i udbyttesagen, har kommunerne nemlig et moralsk ansvar, mener generalsekretæren:

- Når man er så store, som kommunerne er, og man investerer for så mange penge, som de gør, bør man også tage et ansvar. Der er 1000 andre virksomheder, man kunne investere i og forrente sine penge gennem, siger Kristian Weise.

Han påpeger, at det både går ud over den danske statskasse, når virksomheder snyder i skat, men at det ofte også er verdens fattigste lande, der betaler prisen for skattely.

Vil undersøge investeringen

TV 2 har været i kontakt med de 16 kommuner, der har investeret i Macquarie Group.

Flere kommuner oplyser, at de slet ikke var klar over, at deres investering var endt i den australske storbank.

Vores investeringsforenings eksperter har vurderet, at det er banken – og ikke hele gruppen – der har ansvaret for den uacceptable adfærd

Københavns Kommune

I Sorø Kommune ser byrådsmedlem og medlem af økonomiudvalget Linda Nielsen fra SF gerne, at porteføljen nu bliver ændret, så kommunen ikke længere har aktier i Macquarie Group. En lignende besked kommer fra Skive Kommune:

- Skive Kommune er ikke bekendt med, at Jyske Bank har investeret i Macquarie. Vi vil indlede en dialog med henblik på at få dette klarlagt, skriver Skive Kommunes økonomichef, Jens Jørgen Iversen, i en mail til TV 2.

Også Roskildes borgmester, Tomas Breddam (S), vil have investeringen ændret, for kommunen har skrevet under på et såkaldt charter, hvor man forpligter sig på ikke at investere i selskaber, der har noget med skattely at gøre:

- Det er noget mærkeligt noget. Roskilde Byråd har haft nogle ret grundige overvejelser om, hvor vi gerne vil have vores penge, og vi har taget tydelig afstand fra sådan noget som det her. Så jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor vi har de her penge.

En bank, en gruppe og en sort liste

Fra Næstved Kommune, der har knap 150.000 kroner investeret i banken, lyder det, at man fortsat har tillid til, at Jyske Bank overholder "de rammer, som vi har aftalt med dem, og kun foretager investeringer, som er ansvarlige".

Fra den største kommunale aktør, Københavns Kommune, lyder det, at man bør sondre mellem Macquarie Group og så Macquarie Bank, der er et datterselskab.

Københavns Kommune har således bankdelen af Macquarie, Macquarie Bank Limited, på sin liste over forbudte investeringer.

- Vores investeringsforenings eksperter har vurderet, at det er banken – og ikke hele gruppen – der har ansvaret for den uacceptable adfærd. Derfor er Macquarie Group ikke på negativlisten, skriver kommunen i et skriftligt svar til TV 2.

Kristian Weise fra Oxfam Ibis mener dog ikke, at man kan skille tingene ad på den måde. Som underselskab er banken nemlig ejet af Macquarie Group.

Vi vurderer, at investeringen ikke strider mod afdelingens ansvarlige investeringspolitik

Jyske Invest

TV 2 har sendt fire spørgsmål til Jyske Invest, men kapitalforvalteren har svaret samlet.

Her oplyser Jyske Invest blandt andet, at de har "fulgt udviklingen tæt", og at de er i løbende dialog med virksomheden Sustainalytics, der vurderer bæredygtigheden af ​​børsnoterede virksomheder.

- Vi vurderer på den baggrund, at investeringen i Macquarie Group ikke strider mod afdelingens eller kundernes ansvarlige investeringspolitik, skriver Jyske Invest i en mail til TV 2.

Det oplyses videre, at Jyske Invest er bekendt med, at enkelte pensionskasser har ekskluderet selskabet.

- Vi er dog også bekendt med, at langt størstedelen af danske pensionskasser, kapitalforvaltere og så videre ligesom os ikke har ekskluderet selskabet, lyder det.