Nye oplysninger kan belaste en af Danmarks største it-virksomheder i politiundersøgelse

En aktindsigt styrker mistanken om, at den danske it-virksomhed Systematic har tilbageholdt information over for danske myndigheder, mener eksperter.

TV 2, Danwatch og Lighthouse Reports kunne i september afsløre, at Danmarks største it-virksomhed, Systematic A/S, trods et dansk forbud bruger sit britiske datterselskab til fortsat at eksportere militær software til De Forenede Arabiske Emiraters militær.

Et militær, som er anklaget for at begå krigsforbrydelser i Yemen.

Afsløringen fik Rigspolitiet til – på opfordring af justitsministeren – at indlede en undersøgelse af, om Systematic vidste, hvor deres militære software ville ende, da de i november 2020 fik tilladelse til at eksportere det fra Danmark til Storbritannien.

Ifølge eksporttilladelsen kendte Systematic ikke til den endelige slutbruger af deres software, da de søgte tilladelsen.

Noget TV 2s og Danwatchs afsløringer har sået tvivl om.

Men nu viser nye akter fra britiske myndigheder, som TV 2 og Danwatch netop har fået indsigt i, at Systematic ønskede at fortsætte sin eksport fra Storbritannien til Emiraterne. For kort efter at man havde fået den danske tilladelse til at eksportere softwaren til Storbritannien, søgte Systematics britiske datterselskab om fire tilladelser til at eksportere militær software til Emiraterne.

Tilladelserne søgte de i april og maj i år, og i maj og juni blev de godkendt, viser aktindsigten.

To af dem var midlertidige udførselstilladelser, og de sidste to var permanente og omhandlede såkaldte kommando- og kontrolsystemer.

Og den information får nu flere eksperter til at reagere.

- Virker usandsynligt

Eksperterne mener, at de nye oplysninger øger mistanken om, at Systematic har givet Rigspolitiet ufuldstændige oplysninger, da de ansøgte om en eksporttilladelse i Danmark.

- Det virker usandsynligt, at virksomheden ikke i november 2020 vidste, at Emiraterne ville være slutbruger. Det ville være rimeligt at spørge virksomheden, hvor lang tid der normalt går, fra at man underskriver nye kontrakter, til at man indsender licensansøgninger, siger Anna Stavrianakis, der er ekspert i våbenkontrol og professor i international politik ved det britiske University of Sussex, hvor hun følger våbeneksporten til de krigsførende parter i Yemen tæt.

Også Tom Kirchmaier, der er professor i økonomisk kriminalitet ved CBS og London School of Economics, finder det usandsynligt, at Systematic var uvidende om slutbrugeren af deres produkter. Han hæfter sig på samme vis ved, at det normalt tager lang tid at lande ordrer om salg af forsvarsudstyr:

- De nye oplysninger bestyrker mistanken om, at Systematic vidste, at Emiraterne var slutbruger, da man søgte eksporttilladelse i Danmark, siger Tom Kirchmaier.

Han har tidligere udtalt, at det "står meget klart, at Systematic søger eksporttilladelse i Storbritannien for at omgå dansk lov".

Fakta om krigen i Yemen

  • En koalition af arabiske og afrikanske lande gik i marts 2015 i krig i Yemen som reaktion på, at houthi-oprørsgruppen i januar 2015 væltede landets regering.
  • Koalitionen mod houthierne er anført af Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.
  • Mellem 100.000 og 230.000 er døde i kamphandlinger eller som følge af krigen og flådeblokaden af landet, der forhindrer forsyninger af mad, medicin og nødhjælp.
  • 80 procent af landets 28 millioner indbyggere har brug for nødhjælp.
  • Millioner sulter og mangler medicin, og FN betegner Yemen som den værste humanitære krise i verden.

Rigspolitiet vil have svar

TV 2 og Danwatch har spurgt Systematic, om de vidste, at de ville videreeksportere deres militære software fra Storbritannien til Emiraterne, da de søgte eksporttilladelse i Danmark i november 2020, men det svarer Systematic ikke på.

I en mail afviser Systematics pressechef, Maia Lindstrøm Sejersen, i stedet at kommentere på de konkrete eksporttilladelser til Emiraterne fra april og maj i år, "da der i øjeblikket pågår en dialog med myndighederne".

TV 2 og Danwatch har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra Rigspolitiet i sagen, men de er ikke vendt tilbage.

En aktindsigt viser, at Rigspolitiet heller ikke har nemt ved at få svar.

I september sendte de en mail til Systematic, hvor de bad om at få svar på, hvorvidt Systematic var blevet bekendt med slutbrugeren af de produkter, som de i november 2020 fik tilladelse til at eksportere fra Danmark til Storbritannien:

- Rigspolitiet vil gerne orienteres om, hvorvidt Systematic A/S på nuværende tidspunkt er bekendt med slutbrugeren af de produkter, der er omfattet af tilladelsen, spurgte Rigspolitiet 10. september 2021.

Og 17. september gentog Rigspolitiet spørgsmålet til Systematic for svar via firmaets advokat.

- Rigspolitiet vil fortsat gerne orienteres om, hvorvidt Systematic A/S er bekendt med slutbrugeren af de produkter, der er omfattet af tilladelsen, skrev de.