Mink-sagen

Heunicke bekræftede, at alle mink skulle aflives, siger departementschef

Nederst i artiklen kan du få et overblik over, hvad der kom frem under Minkkommissionens dag syv.

Torsdag var departementschef i Erhvervsministeriet Michael Dithmer i vidneskranken for at forklare sig for Minkkommissionen.

Her fortalte han, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november sidste år blev spurgt af en anden minister, om det var nødvendigt at aflive alle mink inklusive avlsdyr. Og det bekræftede Heunicke.

Dagen efter blev det præsenteret på et pressemøde med blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S), at alle mink i Danmark skulle aflives.

Sådan husker Michael Dithmer i hvert fald mødet, som han selv deltog i.

- Der var en minister, der klart spurgte til: Er det nødvendigt at aflive de der avlsdyr.

- Og der husker jeg, at hans svar var, at det var det, sagde Dithmer til kommissionens udspørger.

Han husker ikke, hvilken minister der spurgte, men det var ikke hans egen, Simon Kollerup. Han uddybede også, at det muligvis var mere end en minister, der spurgte.

En "overordnet drøftelse" om coronasmitte blandt mink

Mødet i regeringens koordinationsudvalg 3. november er centralt i Minkkommissionens arbejde.

Dels var det her, at regeringstoppen blev enige om, at alle mink skulle aflives. Dels er der intet referat fra mødet. Derfor har flere af Minkkommissionens afhøringer berørt netop det møde.

Optakten til mødet var præget af meget kort forberedelse. Eksempelvis blev de sidste bilag til mødedeltagerne sendt, blot få minutter før det begyndte.

Derfor forklarede Michael Dithmer ligesom andre, at han ikke nåede at læse alle dokumenter, inden mødet gik i gang.

På selve mødet var der ifølge Michael Dithmer en overordnet drøftelse af situationen om smitte med corona-virus i mink.

- Det centrale spørgsmål her var, hvilken model og hvilken vej skulle man gå?

- Hvis man har et problem, så tager man det jo op

Derefter var der ifølge Michael Dithmer ingen diskussion på mødet, om hvorvidt der var hjemmel til at aflive alle mink.

Han gentog også flere gange, at ansvaret for det praktiske og hjemmel i hans øjne lå hos den ansvarlige ressort-minister.

Derfor var det efter hans opfattelse også naturligt, hvis fagministre gjorde opmærksom på, hvis de havde en sko, der trykkede.

- Hvis man har et problem, så tager man det jo op, sagde han.

Tidligere har daværende Miljø- og Fødevareministeriums departementschef Henrik Studsgaard forklaret, at det på mødet ikke var "top of mind" hos ham at drøfte, hvor hjemlen for aflivningen skulle findes.

Andre centrale punkter fra dagen

Udover afhøring af Michael Dithmer stod Minkkommissionens dag syv på afhøring af afdelingschef i Sundhedsministeriet Katrine Kaldahl og afdelingschef i Justitsministeriet Annemette Lyhne.

Herunder er samlet en række af de vigtigste ting, der kom frem.

  • På trods af deltagelse fra en række departementschefer og en række ministre på koordinationsudvalgsmødet var der ikke en eneste, der rejste spørgsmålet om hjemmel. Det fortalte Erhvervsministeriets departementschef Michael Dithmer.
  • Magnus Heunicke bekræftede på samme møde, at det var nødvendigt at aflive alle mink, da han blev spurgt af en minister. Vi ved ikke hvilken minister, der spurgte Heunicke.
  • Michael Dithmer fortalte, at han regnede med, at afklaringen af hjemmel blev foretaget af Justitsministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet og Sundhedsministeriet.
  • Departementschef i Sundhedsministeriet, Per Okkels frygtede, at minksmitten og en sjælden minkmutation kunne komme ud af kontrol i et omfang så "det ville ramme den amerikanske valgkamp"
  • Erhvervsminister Simon Kollerup ville have Miljø- og Fødevareministeriet til at tage mere ansvar for beslutningen om at aflive alle mink efter en kritisk artikel på DR. Kollerup kaldte sagen "giftig".
  • Frustrationen var stor hos departementscheferne Barbara Bertelsen og Per Okkels efter en artikel om, at minkene ifølge Jyllands-Posten måske ikke behøvede at blive aflivet. Bertelsen skrev til Okkels: Ret skidt det her. Vigtigt, I får helt koordineret og styr på det her. Ender galt ellers. I har ikke bygget broen til regeringen. Det er ekstremt vigtigt. Per Okkels svarer: "I teksten og i virkeligheden, jo, det har vi. Men vi må åbenbart tåle lort fra medier."