DĂĄrlige parkeringsforhold i de store byer giver erhvervslivet problemer

Ifølge SMVdanmark går de dårlige parkeringsmuligheder for erhvervsdrivende i sidste ende ud over kunderne.

Parkeringsforholdene i Danmarks fire største byer er blevet et af de helt store emner til kommunalvalget 16. november.

De dårlige parkeringsforhold er et stort problem for de erhvervsdrivende, fortæller SMVdanmark , interesseorganisationen for Danmarks små og mellemstore virksomheder.

- Det betyder, at eksempelvis en håndværker bruger lang tid på at finde en parkeringsplads. Og når de endelig finder en, så er de nødt til at slæbe det tunge værktøj meget langt, siger konsulent i organisationen Lasse Lundqvist til TV 2.

I en analyse fra september har SMVdanmark spurgt ind til dets medlemmers holdning til parkeringsforholdene i landets fire største byer.

Værst er det i København, hvor 70 procent af virksomhederne er utilfredse med parkeringsmulighederne. Aarhus er dog ikke langt bagefter. Her ligger tallet på 66 procent. Henholdsvis 46 og 32 procent af virksomhederne er utilfredse i Aalborg og Odense.

61 procent har fravalgt opgave

Lasse Lundqvist erkender, at parkeringsforholdene er dårlige for alle bilister i København og de andre storbyer. Men han understreger, at problemet er størst for virksomheder, da de ikke er nær så fleksible som de private køretøjer.

- En håndværker med tunge værktøjskasser bliver nødt til at parkere tæt på kunden, siger han.

I en anden undersøgelse fra SMVdanmark fra 2017 svarer 61 procent af virksomhederne i København, at de mindst én gang har måtte fravælge en opgave i hovedstaden på grund af dårlige parkeringsforhold.

- Det er jo umuligt for en VVS’er at tage en faldstamme med i metroen, siger Lasse Lundqvist.

Parkeringspladser forbeholdt erhvervsdrivende

Ifølge SMVdanmark går de dårlige parkeringsmuligheder for erhvervsdrivende i sidste ende ud over kunderne, da de hæfter for regningen.

- De høje håndværkspriser inde i byerne er blandt andet drevet af de dårlige parkeringsmuligheder, siger Lasse Lundqvist.

Han fortæller, at hvis en håndværker eksempelvis skal køre rundt i flere kvarter for at finde en parkeringsplads inde i byen for at udføre en opgave, så ender kunden med at betale for den ekstra tid.

For at afhjælpe problemet foreslår SMVdanmark at ændre på ti-meter reglen, der betyder, at en bilist ikke må parkere op til ti meter før et vejkryds.

I stedet bør reglen sættes til syv meter, og de nye pladser skal være forbeholdt erhvervsdrivende i et tidsrum som for eksempel 7-16.

- Det skal selvfølgelig ikke gå ud over trafiksikkerheden. Men vi mener stadig, at København Kommune bør kigge på at udnytte reglen de steder, hvor det er forsvarligt, siger Lasse Lundqvist.