Top-10 over kommuner med højeste smittetryk ligger i hovedstadsområdet
Tirsdag rykker Region Hovedstaden ind med yderligere testkapacitet i Ishøj.
Coronasmitten stiger over hele landet, men især hovedstadens kommuner er ramt.
Det fremgår af SSI's liste over de steder, hvor incidenstallet er højest.
De ti kommuner, som i øjeblikket oplever det højeste incidenstal, er Ishøj, Glostrup, Albertslund, Brøndby, Fredensborg, Frederiksberg, Hvidovre, Rødovre, København og Ballerup.
Nye tiltag skal bremse smitten
Med et incidenstal på 616 er Ishøj den kommune med landets højeste smittetryk med coronavirus. Tidligere havde det tal givet anledning til en automatisk nedlukning.
Det får nu myndighederne til at opruste.
Alle borgere i kommunen opfordres således til at blive testet, og fra tirsdag rykker Region Hovedstaden ind med yderligere testkapacitet for at bistå den opgave.
Der bliver også sat ind med restriktioner i skoler og daginstitutioner. Her kommer der krav om, at børnene ikke må blandes på tværs af stuer og klasser.
Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp fortæller, at kommunen også havde et ønske om få hjemmel til at sende klasser hjem. Det landede der dog ikke en aftale om.
- Der var ikke en total afvisning, men det kan bare ikke lade sig gøre i dag eller i morgen, siger han til TV 2.
Fordi coronavirus ikke længere betragtes som en samfundskritisk sygdom, er der ikke klare retningslinjer for, hvornår klasser skal hjemsendes. Det er derimod Styrelsen for Patientsikkerhed, der foretager en individuel vurdering og træffer en beslutning.
- Folk skal ikke være bange for, at de ikke kan blive testet
Tidligere i oktober lukkede alle kvikteststeder ned, men der er stadig rig mulighed for at blive testet.
Ifølge Region Hovedstaden er man langt fra at udnytte den nuværende testkapacitet på op til 35.000 daglige PCR-tests, som regionen tilbyder.
- Der er rigelig snor at give af. Styrelsen for Forsyningssikkerhed og de øvrige sundhedsmyndigheder holder løbende øje og er klar til at justere, hvis det er nødvendigt. Men der er elastik at give af, og vi er ikke ved nå at grænsen, siger Pernille Lohse, der er chef for testcenter Danmark i Region Hovedstaden, til TV 2 LORRY.
- Så folk skal ikke være bange for, at de ikke kan blive testet, siger hun.
Som TV 2 LORRY kunne fortælle søndag oplevede flere borgere kø ved testcentrene. Region Hovedstaden oplyser mandag, at man ikke vil kunne undgå kø helt.
- Vi opfordrer til, at man – uden tidsbestilling – ikke kommer på de tidspunkter, hvor der kan være travlt. Når folk er på vej fra eller til arbejde, så blive de ofte testet, så det er et godt tidspunkt at undgå, siger Pernille Lohse.
Uden indgreb kan vi have flokimmunitet til foråret
Lone Simonsen, der forsker i epidemier ved Roskilde Universitet, forventer, at vi vil se "en ordentlig bølge" af coronasmitte i den kommende tid. Dog er den ikke alvorlig for de vaccinerede, men mest for de danskere, som ikke har taget imod de to vaccinestik, påpeger hun.
- Hvis vi ikke griber ind i epidemiens udvikling, ender vi med flokimmunitet, og så slutter pandemifasen. Jeg tror, at hvis vi ikke griber ind i den her bølge, har vi flokimmunitet til foråret, siger Lone Simonsen til TV 2.
I skrivende stund er omtrent 75 procent af landets befolkning færdigvaccineret. Hvis tilpas mange ikkevaccinerede bliver smittet i løbet af efterår og vinter, vil så mange danskere til sidst være immune, at sygdommen ikke længere kan sprede sig i samfundet.