Smittetal er nu højere end på samme tid sidste år: - Det sker hurtigere, end jeg havde regnet med
Eksperter vurderer, at mange ikke-vaccinerede danskere vil blive smittet med covid-19 i løbet af vinteren.
De seneste dage er antallet af smittede og indlagte steget kraftigt, og ifølge eksperter er en ny smittebølge på vej mod Danmark.
Faktisk er antallet af indlagte og smittede med covid-19 højere nu, end på samme tid sidste år. Tirsdag blev der for syvende dag i træk registreret over 1000 nye tilfælde af coronasmitte på landsplan.
Men hvorfor er tallene steget til vejrs, når størstedelen af danskerne er vaccineret? Og hvor bekymrede skal vi være?
Spørger man eksperter, er der en afgørende forskel på smittebølgen i år og sidste år.
Boosterstik er vigtigt
For selvom tallene er høje, er Danmark en del bedre rustet til at håndtere pandemien, end vi var sidste år. Det vurderer Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.
- Den helt store forskel er, at en stor del af befolkningen er vaccineret, og at vi har en høj vaccinetilslutning. Sidste år var vi slet ikke kommet i gang, siger Hans Jørn Kolmos.
På nuværende tidspunkt har 75 procent af alle danskere fået to stik, mens en stor del af plejehjemsbeboere og personer med meget nedsat immunforsvar har fået den tredje vaccinedose.
Der er dog stadig et stykke vej endnu til at opnå flokimmunitet i befolkningen, og tirsdag opfordrede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til, at de sidste danskere tager imod vaccinestikkene. Ifølge ham kan nedlukninger blive nødvendige, hvis ikke flere lader sig vaccinere.
Netop vaccinerne er afgørende for at forhindre et højt antal dødsfald, lyder det fra Astrid Iversen, der er professor i virologi og immunologi på Oxford University.
- Hvis vi havde haft deltavarianten uden vaccinerne, ville situationen se helt anderledes ud, siger hun.
Hun fremhæver, at den største risiko for et alvorligt coronaforløb ligger hos de danskere, hvor vaccinen har en nedsat effekt på grund af sygdom eller alder, og dem, der har fravalgt tilbuddet om de to stik.
- Derfor er det helt afgørende for vinteren, at flere af de ikke-vaccinerede bliver vaccineret, og at folk tager imod det tredje boosterstik, når de får det tilbudt, siger Astrid Iversen.
Stigende indlæggelsestal
De stigende smittetal afspejler sig i indlæggelsestallene, som i den seneste tid også har været høje.
Hvor der i oktober sidste år var indlagt 127 med covid-19, var der den 25. oktober i år 186 indlagte, viser tal fra Statens Serum Institut.
Ifølge Lone Simonsen, der er professor og leder af pandemiforskningscentret på RUC, var det "helt forventeligt", at smittetallene ville stige.
Det baserer hun på, at vi ser den mere smitsomme deltavariant, at vi går ind i de koldere måneder, og at samfundet og uddannelsesinstitutioner er åbnet igen. Det afgørende er dog indlæggelsestallene, lyder det.
- Der vil være mange smittede, men det vigtigste er at holde øje med, at der ikke kommer til at være voldsomt mange indlæggelser, vurderer hun.
Lone Simonsen fremhæver dog, at de indlagte typisk er mindre syge og ofte bliver udskrevet hurtigere, fordi de er beskyttet af vaccinen.
Det er hendes skøn, at mange - eller måske endda halvdelen - af de ikke-vaccinerede danskere vil blive smittet med covid-19 i løbet af vinteren.
- De voksne, der ikke er vaccineret, står i en værre situation end tidligere, fordi der kommer mere smitte, og de er mere udsatte end nogensinde, vurderer pandemiforskeren.
Man kan dog godt blive smittet, selvom man er vaccineret. På nuværende tidspunkt udgør de vaccinerede en del af de indlagte, viser tal fra SSI. Af i alt 186 indlagte udgør uvaccinerede 31 %, mens omkring 2 % er delvist vaccineret, og 67 % af de indlagte er fuldt vaccineret.
Dog skal man holde for øje, at de vaccinerede også udgør en større del af befolkningen end de uvaccinerede, og at det derfor spiller ind på tallene.
Hans Jørn Kolmos påpeger, at det primært er de ældre der er indlagt, hvor vaccinen kan være ved at få nedsat effekt på grund af alder. Tallene understreger vigtigheden af at tage imod det tredje booster stik, siger han.
- Det er stadig sådan, at hvis du er vaccineret, så er risikoen for at få covid-19 langt mindre. Og blandt de smittede lige nu, ser vi primært de uvaccinerede, siger han.
Situationen vil udvikle sig
De seneste dages stigende smittetal er særligt centreret omkring den Københavnske vestegn, hvor flere borgmestre nu er begyndt at tage tiltag for at mindske smitten.
I Ishøj Kommune har man sat yderligere testkapacitet ind og indført restriktioner i skoler og daginstitutioner, hvor der kommer krav om, at børnene ikke må blandes på tværs af stuer og klasser.
Stigningen i smitten er også blevet noteret i en ny prognose fra Statens Serum Institut (SSI), som ekspertgruppen for matematisk modellering står bag.
Prognosens modeller peger seks uger frem og ser blandt andet på forventede smittetal og nyindlæggelser. Ifølge prognosen vil der i slutningen af november være mellem 600 og 3.200 daglige smittede.
Og Lone Simonsen forventer, at vi i den kommende tid vil se smittetal i den høje ende af gruppens prognose. Hun understreger dog samtidig, at det er svært at basere for meget på udelukkende smittetallene, da vi ikke præcist ved, hvor mange der bliver testet.
- Smittetallene vil nok stige betydeligt et par måneder frem, alt efter hvorvidt man griber ind. Men jeg tror dog ikke, at situationen når at blive meget værre end sidste år, siger hun.
Selv om også Astrid Iversen fremhæver, at vaccinerne gør os bedre rustet til pandemien end sidste år, forventer også hun, at vi vil se flere smittede og indlagte i den kommende tid. Men det afhænger af, om myndighederne handler, siger hun.
- Tallene er høje, som de er. Måske skulle man overveje at indføre nogle enkelte forholdsregler som mundbind i offentlig transport, supermarkeder eller coronapas, siger hun, og tilføjer at man kunne starte med disse tiltag i de hårdest ramte kommuner og derefter opskalere, hvis det bliver nødvendigt.
Hans Jørn Kolmos bemærker, at stigningen i smittetal er sket tidligt på efteråret. Ifølge ham kan vi ikke undgå lokale smitteudbrud, og han mener derfor, at det er afgørende, at man er klar til at åbne testcentre og rulle restriktioner hurtigt ud lokalt.
- Jeg havde troet, at vi skulle et stykke ind i november, før vi så så høje tal. Det sker hurtigere, end jeg havde regnet med, så jeg kan være bekymret for, hvordan det udvikler sig, siger han.
Efter artiklens udgivelse er tal for antallet af indlagte vaccinerede blevet opdateret.