Heunicke: Hvis vi skal holde Danmark åbent, skal flere vaccineres

Venstre mener, at Heunicke bryder en aftale, ved at advare om at genindføre restriktioner.

Danmark risikerer nye nedlukninger, hvis ikke flere borgere bliver vaccineret mod coronavirus.

Sådan lyder advarslen nu fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Selvom vi er på et utrolig højt niveau, også i forhold til mange andre lande, så en kæmpe appel fra mig er: Hvis vi skal holde Danmark åbent, så skal vi have flere til at få vaccinen, siger han.

75 procent af den danske befolkning er færdigvaccineret. Imens stiger antallet af nye smittetilfælde.

- Vi vidste, at der ville komme en stigning i dette efterår. Men det er ingen hemmelighed, at den stigning er kommet temmelig hurtigt allerede her i oktober måned, siger sundhedsministeren.

- Helt vild melding

Sundhedsministerens udmelding møder uforståenhed hos Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

Han kalder ministerens advarsel for "ikke acceptabel" og mener, at det strider mod måden, Danmark hidtil er kommet igennem pandemien.

- Her har befolkningen hver især har taget ansvar, og så hjælper det ikke at skælde ud. Det er en helt vild melding, som sundhedsministeren kommer med, hvor han er ude at true med at lukke samfundet ned, siger Martin Geertsen til Ritzau.

Inden vaccinerne mod coronavirus blev rullet ud, blev doserne fremhævet som en slags supervåben mod virussen. Derfor mener Martin Geertsen, at Heunickes trussel er et brud på en aftale om, at høj vaccinetilslutning var lig med et farvel til restriktioner.

- Vi er så at sige blevet lovet - også fra sundhedsmyndighedernes side - at når vi havde fået vaccinerne kørt ud over rampen, så slap vi af med restriktioner og nedlukninger, siger Martin Geertsen.

Vil ikke tøve med at sætte ind

Tirsdag blev der for syvende dag i træk registreret over 1000 nye tilfælde på landsplan. Antallet af indlagte er steget med ni, så der nu er 195 indlagte med coronavirus.

Det fik professor emeritus i infektionssygdomme Eskild Petersen til at konstatere, at "epidemien udvikler sig i den forkerte retning".

Han mener, at myndighederne allerede nu skal begynde at overveje restriktioner som eksempelvis mundbind og coronapas, hvis vi skal undgå nedlukninger og skolelukninger i løbet af vinteren.

Og sundhedsministeren afviser ikke, at nye restriktioner kan komme på tale.

- Vi har sagt hele tiden, at vi vil ikke tøve med at sætte ind, hvis der skulle blive behov for det. Vi har et helt åbent samfund, og vi har en meget, meget stor opbakning fra befolkningen til at lade sig vaccinere. Nu er det altså vigtigt, at vi får flere med, siger Magnus Heunicke.

Heunicke er handlingslammet

De sidste restriktioner faldt bort i september, hvor coronavirus ophørte med at være en "samfundskritisk sygdom". Dermed bortfaldt regeringens lovhjemmel til at opretholde flere særregler i samfundet - for eksempel forsamlingsforbud, krav om coronapas og om mundbind.

Hvis restriktionerne igen skal tages i brug, kræver det, at covid-19 igen får status som samfundskritisk. En manøvre, der omfatter et besøg i Folketingets Epidemiudvalg.

- Heunicke skal omkring Folketingets Epidemiudvalg for, at corona igen kan kategoriseres som en samfundskritisk sygdom. Udvalget skal være enig med ham i, at corona er en samfundskritisk sygdom, før epidemiloven igen kan bruges til at indføre restriktioner, siger Helle Bødker Madsen, professor i offentlig ret på Aarhus Universitet, til BT.

Den går ikke længere

Ministeren understreger, at det fortsat skal være frivilligt, om man vil have vaccinen eller ej. Men han siger samtidig til dem, der har fravalgt den, at ”nu går den ikke længere”:

- Vi har et samfund, der er åbent. Det skyldes ikke dig, men det skyldes alle andre, som har fået vaccinen.

Smitten er generelt stigende i Europa, og ifølge Magnus Heunicke tyder det på, at Danmark kun mangler at få vaccineret ganske få procent for at få en meget stor effekt på smittekæderne.

- Hver eneste person, der får vaccinen i Danmark, er virkelig vigtig for os, siger han.

Højere kontakttal

Magnus Heunicke oplyste tidligere på dagen, at kontakttallet er beregnet til 1,2. Det betyder, at epidemien er svagt stigende.

Flere eksperter har på de seneste kritiseret ministerens udmeldinger om kontakttallet, fordi det bygger på usikre tal, hvilket Magnus Heunicke også selv påpeger.

Men ifølge sundhedsministeren flugter det usikre kontakttal med andre nøgletal. Incidensen - antal smittede per 100.000 indbyggere - er steget fra 90 til 161 på en uge. Det skyldes dog delvist, at flere lader sig teste, skriver han på Twitter. Men samtidig er den gennemsnitlige daglige positivprocent også steget fra 1,4 til 2,0.

Smitten er i særdeleshed høj i hovedstadsområdet.

Afviser lyntests for nu

Ishøj Kommune har landets højeste incidens på 616. De næste ni pladser på incidenslisten indtages også af kommuner i Region Hovedstaden.

Det fik tirsdag borgmestre i flere af kommunerne til at efterlyse en tilbagevenden til gratis lyntests.

Forslaget har ikke umiddelbart opbakning fra myndighederne, som i stedet vil sætte ind med flere PCR-test i de områder, hvor smitten er størst.

- Jeg vil ikke afvise, at det kan blive aktuelt på et senere tidspunkt, men her og nu opskalerer vi på PCR-kapaciteten, siger Magnus Heunicke.