Uden indgreb kan vi have flokimmunitet til foråret, siger ekspert
Lone Simonsen undrer sig ikke over, at smitten stiger. Men prisen for flokimmunitet kan blive høj, advarer hun.
Den seneste tid har smittetallene været for opadgående, og mandag offentliggjorde Statens Serum Institut (SSI) de højeste smittetal, vi har set i efteråret 2021.
Lone Simonsen, der forsker i epidemier ved Roskilde Universitet (RUC), forventer, at vi vil se "en ordentlig bølge" i den kommende tid.
- Men den er ikke specielt alvorlig for samfundet og for vaccinerede, fordi de fleste ikke kommer på hospitalet eller dør, siger Lone Simonsen.
For de danskere, der ikke er vaccineret, ser det dog anderledes ud, påpeger hun.
- For dem er det her nok den værste periode i hele epidemien, for den her virus skal nok møde dem i løbet af vinteren, siger Lone Simonsen.
Dyrt købt flokimmunitet
I øjeblikket er incidensen – bekræftede tilfælde pr. 100.000 personer – langt højere for ikkevaccinerede end for vaccinerede. I takt med at smittetallene stiger, vil en stor andel af de ikkevaccinerede ifølge Lone Simonsen blive smittet.
Og så kan vi langt om længe stå med den næsten sagnomspundne flokimmunitet.
- Hvis vi ikke griber ind i epidemiens udvikling, ender vi med flokimmunitet, og så slutter pandemifasen. Jeg tror, at hvis vi ikke griber ind i den her bølge, har vi flokimmunitet til foråret, siger Lone Simonsen.
I skrivende stund er omtrent 75 procent af landets befolkning færdigvaccineret. Hvis tilpas mange ikkevaccinerede bliver smittet i løbet af efterår og vinter, vil så mange danskere til sidst være immune, at sygdommen ikke længere kan sprede sig i samfundet.
Lone Simonsen påpeger imidlertid, at en flokimmunitet, der i høj grad er baseret på folk, der er blevet syge med covid-19, er dyrt købt, fordi det vil koste en del unødvendige dødsfald.
- Det er ikke mærkeligt
Men selv hvis sygdommen får lov til at løbe relativt uhindret løbsk blandt danskere, der ikke har ladet sig vaccinere, er Lone Simonsen ikke udpræget bekymret for resten af befolkningen.
- Vi har en kanonhøj vaccinationsrate for dem over 50, og det gør, at jeg ser efteråret og vinteren fortrøstningsfuldt i øjnene. Jeg har det helt fint med udviklingen lige nu, siger hun.
Lige nu adskiller udviklingen sig jo ikke markant fra tidligere bølger, på trods af at mange er vaccineret denne gang. Hvad lægger du i det?
- Det er ikke mærkeligt, for nu har vi Delta-varianten, og den spreder sig hurtigere end tidligere varianter. Desuden er det ved at blive efterår og vinter, så vi har ikke sæsonfordel mere. Der er heller ikke mange børn, der er vaccineret, siger hun.
Dækningen skal op
I takt med at smittetallene den seneste tid er steget, har tonelejet fra Statens Serum Institut gjort det samme.
Så sent som søndag gjorde konstitueret faglig direktør hos SSI Tyra Grove Krause det klart, at vaccination i øjeblikket er den eneste fornuftige vej frem.
- Gå ned og få vaccinen. Der er stor risiko for at blive smittet lige nu, hvor der er større smittetryk og højere smittetal, end vi har haft i lang tid, så det er vigtigt at få vaccinationsdækningen op, sagde Tyra Grove Krause.