Smitten stiger, og det kan få store konsekvenser for børn og unge
Styrelsen for Patientsikkerhed kan pålægge skoler og daginstitutioner at lukke, hvis smitten er for høj i en kommune.
Coronasmitten stiger atter i Danmark, og flere kommuner har nået et niveau, der for få måneder siden ville have medført nedlukninger.
Men fordi corona ikke længere betragtes som en samfundskritisk sygdom, er der reelt meget få værktøjer tilbage i kassen.
En af de eneste muligheder er at indføre restriktioner i grundskoler og dagtilbud. Men det er på ingen måder ønskværdigt, lyder det fra professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen.
- Det går ud over børnenes trivsel og læring. Desuden løser det overhovedet ikke problemet, siger han til TV 2.
Allan Randrup mener i stedet, at der bør gøres mere for at få den voksne del af befolkningen vaccineret.
Kan pålægge skoler at lukke
Ishøj er en af de kommuner, hvor der indføres restriktioner i daginstitutioner og skoler. Her må børn eksempelvis ikke længere blandes på tværs af stuer og klasser.
Det blev besluttet på et møde mandag mellem repræsentanter fra kommunen og Styrelsen for Patientsikkerhed.
Borgmesteren Ole Bjørstorp oplyste til TV 2, at kommunen desuden arbejder på at få tilladelse til at hjemsende klasser for at komme smitten til livs.
De seneste syv dage, har der været 136 smittetilfælde i kommunen. Det svarer til en incidens – antal smittede per 100.000 indbyggere – på 590.
Hvis tallet er over 500, anbefaler Sundhedsministeriet, at der indføres en række tiltag. Blandt andet at klasser holdes adskilt, at afhentning foregår udendørs, og at børn over 12 bliver testet to gange ugentligt, hvis de ikke er vaccineret.
Derudover har Styrelsen for Patientsikkerhed mulighed for at pålægge skoler og daginstitutioner at lukke.
Det er endnu ikke sket nogen steder i landet, siden modellen for automatiske nedlukninger blev afskaffet 1. september. Dog er flere klasser blevet sendt hjem løbende på grund af smitteudbrud.
Lav vaccinationstilslutning
Generelt har børn og unge været hårdt ramt af restriktioner under pandemien. Blandet andet var skolerne lukket i månedsvis, hvilket gik ud over både det faglige og sociale.
Netop derfor ærgrer det Allan Randrup, at den høje smitte i Ishøj skal ramme børnene.
- Jeg synes ikke, det er det rigtige sted at sætte ind. Børnene skal ikke bøde for, at de voksne ikke vil vaccineres, siger han.
Professoren uddyber, at børn ikke bliver særligt syge af coronavirus, og at de med tiden skal smittes alligevel for at opbygge et naturligt immunforsvar. Derfor er det ikke dem, der skal skærmes, men deres forældre og bedsteforældre, som risikerer at blive alvorligt syge.
Og det gøres, ved at flere lader sig vaccinere.
- Det er den eneste måde at inddæmme smitten på, uden at det har for store omkostninger for nogle bestemte grupper, for eksempel børn, siger han.
Ishøj er en af de kommuner, som har den laveste vaccinationstilslutning. 62 procent af indbyggerne i kommunen er færdigvaccineret – til sammenligning er det 75 procent på landsplan.