Samfund

Qatar intensiverer deres propaganda med Beckham som ambassadør, mener analytiker

Amnesty opfordrer David Beckham til at sætte sig ind i den "dybt bekymrende" situation i Qatar.

1,3 milliarder kroner.

Det er det beløb, den tidligere fodboldspiller David Beckham får for at være ambassadør for det skandaleombruste VM i Qatar, erfarer flere britiske medier, blandt andet Evening Standard.

David Beckhams kontrakt med Qatar løber ifølge medierne over ti år, og efter VM i 2022 skal fodboldstjernen blandt andet arbejde for at promovere landet som turistdestination, skriver medierne.

Nyheden kom frem søndag og fik hurtigt kritikere til tasterne.

Han har begået en stor fejl

Peter Tatchell, LGBT-aktivist og tidligere Labour-politiker

Qatar har nemlig de seneste år modtaget kritik fra blandt andre Amnesty International for overskridelse af menneskerettighederne, slavelignende forhold for migrantarbejdere og manglende rettigheder for kvinder og homoseksuelle.

Amnesty International UK kommenterer aftalen i en pressemeddelelse, hvor de kommer med en klar opfordring til David Beckham:

- Vi beder ham indtrængende om at sætte sig ind i den dybt bekymrende situation omkring menneskerettigheder i Qatar - og at være parat til at sige sin mening om det, skriver organisationen.

Den tidligere Labour-politiker og mangeårige LGBT-aktivist Peter Tatchell kalder det slet og ret "skuffende", at David Beckham promoverer Qatar.

- Han har begået en stor fejl. Jeg håber, han vil genoveje det, for det stemmer ikke overens med hans påståede støtte til LGBT+- og kvinderettigheder, siger han til Daily Mail.

Du kan ikke overgå David Beckham

Stanis Elsborg, senioranalytiker, Play the Game

Propagandamaskinen

David Beckham har hverken kommenteret eller bekræftet historien.

Den australske fodboldspiller Tim Cahill fik lignende stryg af kritikere, da han i 2020 annoncerede sit ambassadørskab for VM i Qatar. Hans svar på kritikken var, at han via sin tilknytning til Qatar kunne skabe "store forandringer" i landet.

Blandt de øvrige ambassadører er også de tidligere fodboldstjerner Cafú og Samuel Eto'o.

Stanis Elsborg, senioranalytiker i organisationen Play the Game, der kæmper for mere demokrati og åbenhed i topidræt, kalder aftalen med David Beckham for et scoop for Qatar.

- Du kan ikke overgå David Beckham i den kategori. Han er ikke blot et sportsikon, men også et af de største kulturelle ikoner, der har certificeret global stjernestatus, siger Stanis Elsborg til TV 2.

Og ifølge Stanis Elsborg kan aftalen med den britiske superstjerne ses som en indikator på, at Qatar nu intensiverer sin indsats for at skabe positiv opmærksomhed om landet frem mod 2022.

- Når et navn som Beckham bliver en del af propagandamaskinen, ser jeg det som en klar intensivering af deres strategi om at få øget blød magt gennem sport.

Han forudser, at vi i de næste 13 måneder, frem til VM skydes i gang 21. november 2022, vil se flere reklamefremstød fra Qatar. VM afholdes normalt om sommeren, men ligger i november grundet Qatars høje temperaturer.

Han mener blandt andet, at landet vil trække på fodboldstjerner fra klubben Paris Saint-Germain, som Qatar ejer. Det har man allerede set i reklamer på Twitter, hvor stjernerne reklamerer for Qatar Airways og VM 2022.

Han forudser også, at det statsejede flyselskab Qatar Airways vil dukke op som sponsor flere steder, ligesom de gjorde til sommerens EM.

Perspektiv

Peter Schmeichel fik kritik i 2018

Da Rusland var vært for verdensmesterskabet i fodbold i 2018, hyrede de den danske fodboldstjerne Peter Schmeichel som vært på den statsejede tv-kanal Russia Today (RT).

Som vært på programmet 'The Peter Schmeichel Show' viste danskeren rundt i i værtsbyerne frem til VM. Kritikere mente, at han med sit værtskab ydede pr for præsident Putin.

Det vakte også debat, da Peter Schmeichel i programmet udtalte, at vestlige medier bedriver negativt "spin" mod Rusland.

Schmeichel blev desuden af en række danske kritikere beskyldt for at være et værktøj for russerne i den moderne "informationskrig", landet fører. RT er flere gange er blevet anklaget for at sprede misinformation. 

Rusland som værtsnation i 2018 var omdiskuteret særligt på grund af landets annektering af Krim-halvøen i 2014 og landets diskrimination af homoseksuelle og andre minoriteter. 

Kilder: Tipsbladet, DR.DK

Mange andre ser helt anderledes på det

Ifølge Stanis Elsborg vil vi også se koret af kritikere intensivere deres kritik af landet og dets propagandaindsatser frem til VM i 2022.

Men han forudser dog også, at kritikken fortsat kun vil komme fra den samme kreds af aktører, der har kritiseret Qatar som værtsnation, siden det blev udnævnt i 2010.

Det gælder særligt europæiske medier og en del menneskerettighedsorganisationer.

- Vi skal huske, at det jo ikke er sådan, at eksempelvis Kina og Rusland kommer til at kritisere hverken David Beckham eller Qatar. Mange steder i verden ser man helt anderledes på det, siger Stanis Elsborg.