Samfund

Dansk sømission møder kritik: - Virker som den dårligst forberedte mission længe, siger redaktør

Forsvarsministeren er ikke bekymret.

Søndag stævnede fregatten Esbern Snare ud fra Frederikshavn.

Den skal til Guineabugten ud fra Vestafrika og bekæmpe pirateri. Det er nemlig et af de områder i verden, der udgør den største trussel for handelsskibe i forhold til pirateri. I 2020 skete omkring halvdelen af hele verdens piratangreb netop der.

Men forsvarsmediet Olfi retter skarp kritik af missionen. Esbern Snare indgår nemlig ikke i en koalition eller alliance, men er på en solomission, og det er en af årsagerne til opråbet. Man har blandt andet ikke nogle aftaler om udlevering - for eksempel af piraterne.

- Ingen overhovedet. Det hele skal arrangeres, mens man er afsted, siger Peter Ernstved Rasmussen, der er chefredaktør på Olfi.

- Det virker som den dårligst forberedte mission, man har sendt danske soldater ud på, i meget, meget lang tid.

Minister: Tæt samarbejde og koordination er det centrale

Hos den ansvarlige minister, nemlig forsvarsminister Trine Bramsen (S), er der ikke meget bekymring at spore.

Hun peger på, at ”tæt samarbejde og koordination” er det vigtige for hende.

- Det har vi opbygget de sidste måneder, så vi sikrer, at man ikke sejler præcist de samme steder, og man kan koordinere, hvis man skal udveksle oplysninger eller komme hinanden til undsætning, lyder det.

Til trods for at det fremgår af en pressemeddelelse fra Forsvarskommandoen fredag, at det er en "ren dansk operation", er "Danmark ikke alene" i Guineabugten, siger Trine Bramsen. Også USA, Frankrig, Storbritannien, Portugal, Spanien og Italien er i området, oplyser Forsvarsministeriet.

Et eksempel på samarbejde mellem nogle af parterne kan findes sidste år. Der blev tankskibet Torm Alexandra, ejet af det danske rederi Torm, angrebet af pirater i Guineabugten. Italienske marinesoldater greb ind, men piraterne havde forladt Torm-skibet, inden italienerne påmønstrede.

Forsvarsministeren har tidligere sagt til Ritzau, at det ikke er meningen, at missionen går ud på at fange piraterne, men nærmere at afskrække dem. Forsvarsministeriet oplyser, at man dog godt kan tilbageholde piraterne, hvis de går til angreb.

Ikke bekymret

Kommandørkaptajn Lars Povl Jensen, der er en del af Esbern Snares besætning, er heller ikke bekymret for at tage afsted.

Han siger, at det drejer sig om et område på omkring 200 gange 200 sømil, og det kan deres udstyr godt patruljere.

- Der kan vi godt gøre en forskel med den rækkevidde, vores helikopter har, og det fartpotentiale, der er i vores gummibåde og vores skib, siger han.

Afløses om tre måneder

I 2020 skete 95 procent af alle kidnapninger til søs i Guineabugten.

Derfor er det afgørende at højne sikkerheden nu, mener Danske Rederier. Direktør Anne Steffensen kalder truslen stor.

- Det er vel det sted i verden, der er farligst at sejle for vores søfolk, siger Anne Steffensen til Ritzau.

Om tre måneder bliver besætningen afløst.