Det virker til, at corona er gĂĄet i glemmebogen hos danskerne, siger SSI

Coronasmitten stiger i befolkningen, og Statens Serum Institut kommer nu med en klar opfordring til ikkevaccinerede.

Antallet af daglige smittede har været støt opadgående i oktober. Og søndagens tal på 1349 nye smittede er det højeste siden januar.

Samtidig ligger søndagens positivprocent på 2,01, hvilket heller ikke er set højere siden januar.

Ifølge overlæge ved Statens Serum Institut Tyra Grove Krause trænger befolkningen måske til en lille påmindelse om, at coronavirus faktisk stadig eksisterer.

- I takt med at alle restriktioner er løftet, virker hverdagen helt normalt igen. Det gør, at corona er gået lidt i glemmebogen, siger hun.

Hun opfordrer derfor danskerne til huske pĂĄ den gode hygiejne og til at blive testet, hvis man har symptomer.

- GĂĄ ned og fĂĄ vaccinen

75,1 procent af den danske befolkning er færdigvaccineret, og derudover er landets mest sårbare godt i gang med at få det tredje og beskyttende boosterstik. Men det er ikke nok, mener overlægen, der derfor har en "stærk opfordring" til de ikkevaccinerede.

- Gå ned og få vaccinen. Der er stor risiko for at blive smittet lige nu, hvor der er større smittetryk og højere smittetal, end vi har haft i lang tid, så det er vigtigt at få vaccinationsdækningen op, siger hun.

De stigende smittetal fik tidligere søndag epidemiolog ved Roskilde Universitet Viggo Andreasen til at sige, at vi bør være på vagt.

- De her tal er ikke en katastrofe, men hvis de bliver ved med at stige i de kommende dage, peger det i retning af, at vi skal gøre noget, siger Viggo Andreasen.

Hvis den opadgående kurve fortsætter i samme tempo, mener Viggo Andreasen, at det kunne give mening at sætte fokus på yderligere tests og isolation af smittede som tidligere i pandemien.

Hurtigere end forventet

Det har hele tiden været forventeligt, at smitten stiger i takt med efterårets og vinterens komme, siger Tyra Grove Krause. Coronavirussen har nemlig bedre vilkår for at sprede sig i de kolde måneder, hvor folk er mere sammen indendørs.

Alligevel lød det tidligere på ugen fra flere eksperter, at smitten er steget hurtigere, end man havde regnet med. De mente ikke, der for nu var grund til større bekymring, men hoppede alligevel på samme vogn som Tyra Grove Krause og opfordrede de ikkevaccinerede til at sige ja til stikket.

- Dels slipper man for at blive rigtig syg, og dels er man med til at opbygge flokimmunitet, der beskytter de svage i befolkningen, lød det eksempelvis fra Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

Søndag er 167 personer indlagt med coronavirus. 19 er på intensiv, mens 11 er i respirator.