Kommunalvalg

Venstre "holder vejret" før kommunalvalg, siger politisk redaktør

Partiet er udfordret af dårlige meningsmålinger og risikerer at miste store kommunale borgmesterposter.

Når Venstre går til kommunalvalg 16. november, er det et parti, som landspolitisk har været en svær tid igennem.

Partiet er martret af dårlige meningsmålinger. Aktuelt står Venstre til at få 12,6 procent af stemmerne på landsplan. Status forud for kommunalvalget i 2017 var, at Venstre havde tilslutning fra 18,2 procent af vælgerne.

Venstre går et svært valg i møde, og der er en række store kommuner, man er i fare for at miste

Hans Redder, politisk redaktør, TV 2

Spørgsmålet er, i hvor høj grad V-vælgerne vil sætte deres kryds ved de lokale kræfter ved kommunalvalget 16. november, eller om Venstre vil lide et nederlag, der afspejler deres status på landsplan.

TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, ser et parti, som står over for et svært kommunalvalg.

- De holder vejret, for det store spørgsmål er, i hvor høj grad Venstres generelle vælgertilslutning kommer til at præge kommunalvalget, siger Hans Redder.

Bykonger væk

Folketingsvalg og kommunalvalg er to forskellige størrelser. Og Venstre kan finde opmuntring i, at der ofte viser sig at være en højere grad af loyalitet, når der skal stemmes lokalt. Det er om ikke andet mantraet i den nordsjællandske kommune Allerød.

- I en kommune som Allerød kommer det til at betyde meget, meget lidt, siger Venstre-borgmester Karsten Längerich til TV 2, som dog gerne havde set, at partiet landspolitisk lå mere lunt i svinget netop nu.

Mikael Klitgaard, der er borgmester for Venstre i Brønderslev, er dog ikke lige så optimistisk.

- Vores tilslutning på landsplan kan godt sætte sig i kommunalvalget, så derfor tror jeg, vi skal regne med at gå en smule tilbage, siger han til TV 2.

Ulrik Kjær, der er valgforsker ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, forudser, at de landspolitiske strømninger vil afspejle sig i det forestående kommunalvalg.

- Venstre starter i modvind. Der er nogle vælgere, som stemmer meget landspolitisk, og derfor har de landspolitiske landsmålinger en effekt, siger han til TV 2.

Flere kommuner i fare

Hans Redder vurderer, at Venstres overordnede kampform på den landspolitiske arena vil betyde noget ved det forestående kommunalvalg.

Flere af partiets tunge, jyske bykonger, som normalt har høje stemmetal, er nemlig ikke på genvalg, og det kan koste på 37 af de borgmesterposter i landets 98 kommuner, som i dag har en Venstre-mand siddende.

- Venstre går et svært valg i møde, og der er en række store kommuner, man er i fare for at miste ved det forestående valg, og det er blandt andet Kolding, Esbjerg, Vejle, Silkeborg, Billund og Haderslev, siger Hans Redder.

For første gang skal Venstre også til valg med Jakob Ellemann-Jensen som formand. Og det på et tidspunkt hvor partiet befinder sig i noget, der kunne ligne en krise.

Derfor er der meget på spil ved kommunalvalget. En sviende vælgerlussing vil kunne tage lang tid om at ryste af sig.

- Det vil gøre rigtig ondt på Venstre-toppen, hvis det sker, og det vil gøre Jakob Ellemans forsøg på at genrejse partiet endnu sværere, hvis det første valg med ham som formand ender med et stort nederlag, siger Hans Redder.

Kommunalvalget i 2017 resulterede i en tilbagegang for Venstre på 3,5 procent.