Samfund

Rift om influenza-vaccinerne på apotekerne

Mod betaling kan også danskere uden for risikogruppen få influenzavaccinen på apotekerne. Men der har tidligere manglet influenzavacciner.

Der er rift om at få et stik med influenzavaccinen, i takt med at vinteren nærmer sig.

Det har de mærket på landets apoteker, hvor de siden 1. oktober har haft travlt med at vaccinere danskere i risikogruppen mod influenza.

Alene de seneste tre uger har apotekerne vaccineret lige så mange danskere i risikogruppen, som de gjorde hele sidste sæson – i alt 200.000 danskere. Det oplyser Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør i Apotekerforeningen.

- Myndighederne har særligt i år været ude at anbefale, at man får influenzavaccinen, fordi der stadig cirkulerer covid-19 i samfundet. Det har vi virkelig kunnet se på tilslutningen, siger hun til TV 2.

Forventer at flere vil betale

Indtil nu har en gratis influenzavaccine på apoteket kun været tilbudt til personer i risikogruppen. Det vil sige personer over 65 år, gravide i 2. og 3. trimester, visse typer kroniske patienter samt sundheds- og plejepersonale.

Men fredag blev der åbnet for, at folk uden for risikogruppen kan få vaccinen på apoteket mod en betaling på 187 kroner. Samtidig tilbyder flere virksomheder gratis influenzavaccine til deres ansatte.

Eksperter har nemlig peget på, at vi kan stå over for en decideret influenzaepidemi i løbet af vinteren oven på en lang periode med coronarestriktioner og skrappe hygiejneregler.

Da apotekets tilbud kun lige er åbnet, har foreningen ikke tal på, hvor mange der vil have vaccinen mod betaling.

Men Birthe Søndergaard har en forventning om, at flere personer end sidste år tager pungen op af lommen for at få et stik.

Coronavirus og vacciner har fyldt mere i de fleste danskeres bevidsthed, og det kan have påvirket viljen til at blive vaccineret, skønner foreningen.

De to seneste influenzasæsoner har været svagere end normalt, og derfor er der ikke samme immunitet i befolkningen, som der plejer.

Plejepersonale halter bagefter

Apotekerne skønnes at stå for omkring en fjerdedel af alle gratis vaccinationer, der indtil nu er givet mod influenza i denne sæson.

Tallene tager derfor ikke højde for vaccinationerne hos de praktiserende læger eller tilbud på arbejdspladser.

Men på nuværende tidspunkt er efterspørgslen på influenzavaccinerne faktisk for stor til, at Statens Serum Institut (SSI) kan følge med.

Tidligere på ugen fortalte TV 2, hvordan SSI manglede 82.000 influenzavacciner, og at de praktiserende læger derfor måtte aflyse eller udsætte vaccinationer. SSI forsikrede dog, at der var vacciner nok til dem, der har behov for det.

Vi har vacciner nok til både risikogrupperne og de private kunder

John Madsen, Danske Lægers Vaccinations Service

Apotekerforeningen forventer også, at de, der ønsker det, vil kunne få en influenzavaccine hos dem.

- Der kan være apoteker, som ikke har nogen eller har meget få, men vi har fået at vide, at der skulle komme vacciner i næste uge, så det er ikke en vedvarende situation, siger Birthe Søndergaard.

Også Danske Lægers Vaccinations Service, der er landets største udbyder af vacciner, har tidligere forsikret om, at der ikke er grund til bekymring.

- Vi har vacciner nok til både risikogrupperne og de private kunder, siger direktør John Madsen.

Ganske "exceptionelt"

Sundhedsstyrelsen har tidligere udtalt, at de håber, at omkring 95 procent af folk i risikogruppen vil takke ja til influenzavaccinen. Det er et ambitiøst mål, for tilslutningen til influenzavaccinen ligger normalt ikke så højt.

Sidste år, hvor vi også havde coronapandemien, nåede man dog en tilslutning på 75 procent, hvilket af Sundhedsstyrelsen blev kaldt ganske "exceptionelt".

I 2020 købte de danske myndigheder cirka 1,5 millioner influenzavacciner. Men efterspørgslen var så stor, at man på et tidspunkt stod og manglede. Derfor er der i år indkøbt 2,5 millioner vacciner, så man undgår samme situation.

Tilhører man risikogruppen, er vaccinationen fortsat gratis, og tilbuddet om vaccinen gælder frem til 15. januar.