Samfund

Kendte danskere taler ud om mobning: - Jeg var det oplagte mobbeoffer

Jeanette Ottesens historie om mobning af sin tidligere landsholdskollega har fået flere kendte danskere til at dele personlige historier om mobning.

En stank af urin ramte Poul Madsen, som lå med hovedet nede i toiletkummen. En af de store, stærke drenge fra hans klasse holdt ham endnu en gang fast.

Selvom det er mange år siden, at den forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet blev udsat for mobning, står specifikke episoder, som den med hovedet i toiletkummen, stadig klart for ham.

- Jeg blev spærret inde på et toilet og fik forsøgt at få hovedet ned i toilettet af den største og dummeste af drengene, mens alle andre holdt døren. Det var virkelig groft, fortæller Poul Madsen i 'Go’ morgen Danmark'.

Særligt i teenageårene var det svært for Poul Madsen at sige fra over for drengene i klassen, som var ham fysisk overlegne.

- Jeg var den mindste i klassen, tynd og havde ikke særligt mange muskler. Jeg gik sammen med sådan nogle bondetampe ovre i Jylland, og jeg var sådan en, som også gerne ville lære noget og være klog, og det måtte man ikke i den klasse, forklarer Poul Madsen

Han beskriver sig selv som "det oplagte mobbeoffer".

Fra mobbeoffer til mobber

Også kommunikationsrådgiver og debattør Anna Thygesen har i sine yngre dage været udsat for mobning.

Det var ikke en fysisk mobning, som den Poul Madsen oplevede. Derimod var det en social eksklusion fra fællesskabet, som prægede hendes liv fra skolestart og frem til 7. klasse, hvor hun endelig fandt modet til at sige fra.

- Det der med at blive inviteret til ti minutter over otte, og så var de andre mødtes før, og så stod man der. Den der skam. Og man følte jo, at det var alle, der mobbede, også selvom det måske kun var to-tre stykker, husker Anna Thygesen.

I denne uge har mobning været et glohedt emne, efter at den tidligere svømmer Jeanette Ottesen i sin nye bog fortæller, hvordan hun har medvirket til mangeårig mobning af sin tidligere landsholdskollega Lotte Friis.

Noget, hun først som voksen har erkendt alvoren af og taget ansvar for.

Det gik også sent op for Anna Thygesen, at hun selv havde udviklet sig fra at være mobbeoffer til at være den, der mobbede andre.

Da hun begyndte i 1. g, mødte hun en gammel klassekammerat, og det blev klart for hende, at de to havde vidt forskellige opfattelser af folkeskolens sidste år.

Hvor Anna Thygesen selv havde haft "en fest", havde den tidligere klassekammerat gennemlevet nogle af de frygteligste år i sit liv.

Blandt andet på grund af Anna Thygesen, som havde medvirket til systematisk mobning af klassekammeraten. Ifølge hende selv uden at vide det.

- Fordi jeg selv var blevet mobbet så meget, så var det en kæmpe ubehagelig oplevelse at få at vide, at jeg selv var en af dem. Jeg ved ikke, hvad jeg har gjort. Men jeg tror simpelthen, at jeg var været sådan en, der var hård i filten og har sagt ting, fortæller Anna Thygesen.

Mobning i medierne

Som tidligere mobbeoffer er netop mobning noget, som Poul Madsen i sit voksenliv har gjort sig mange tanker om.

Ikke mindst i sit tidligere job som mangeårig chefredaktør for Ekstra Bladet.

Her har han ofte stået i situationer, hvor han har skullet tage stilling til, hvorvidt avisen kunne tillade sig at "mobbe" og hænge private eller offentlige personer ud.

Et eksempel på det er den nu afdøde prins Henrik, som avisen ad flere omgange har været efter med øgenavne som 'prins Vom', 'kong Pjæk', 'prins Gylp' og 'tudeprins'.

Poul Madsen mener nu ikke, at avisen i tilfældene med prins Henrik har medvirket til mobning eller hængt prinsen uretmæssigt ud.

- Nogle vil opfatte det som mobning, nogle vil opfatte det som humor. Hvis man er kongelig, hvis man er fremme i medierne, hvis man er deltager i et realityprogram, så har man stillet sig selv frem til skue, forklarer Poul Madsen om overvejelserne bag de mange avisoverskrifter med prinsen.

Han indrømmer dog, at han og Ekstra Bladet gennem tiden måske har bragt en overskrift eller to for meget.

- Men jeg synes ikke, at der er noget galt i, at man i virkeligheden også indimellem gør sig morsom på nogle meget kendte personer, som er meget højt oppe i systemet, lyder det fra den tidligere chefredaktør.

Anna Thygesen er enig med Poul Madsen i, at der i diskussionen om mobning er en forskel i, hvorvidt man sparker nedad eller opad. Hun understreger, at det vigtigt, at man ikke udstiller sagesløse mennesker.

Se hele indslaget med Anna Thygesen og Poul Madsen i 'Go’ morgen Danmark' på TV 2 PLAY.