Samfund

Eksplosion i pris på gødning kan udløse fødevarekrise

De høje priser får mange landmænd til at tøve med at købe ind.

Prisen på kunstgødning er tæt på firedoblet, og det kan komme til at påvirke fødevareproduktion.

Det skriver finans.dk.

Og den store prisstigning har fået mange landmænd til at holde igen med indkøb af kunstgødning. Det fortæller direktør Steen Bitsch fra grovvareselskabet Vestjylland Andel. Et selskab, der blandt andet sælger gødning og foder.

- Markedet er nærmest gået i stå og priserne er helt ude af proportioner. Mange gødningsproducenter i Europa har lukket deres produktion, og det har fået priserne til at stige fuldstændig vildt, siger han til TV 2.

Mindre global høst

Forklaringen er en ond cirkel af markedskræfter og økonomi.

Produktion af gødning er stærkt energikrævende, og forbruget af gas står for 90 procent af omkostningerne ved at fremstille en sæk på 100 kilo, der det seneste år er steget fra 150 kroner til 600 kroner.

Det kan udløse en global fødevarekrise

Palle Jakobsen, Agrocom

Stigende energipriser betyder derfor logisk nok, at prisen på gødning går op.

Den meget dyrere gødning betyder så, at efterspørgslen fra landbrug og fødevareproducenter falder drastisk. Hvorefter nogle gødningsproducenter helt indstiller produktionen og får priserne til at stige yderligere.

Ifølge Steen Bitsch bliver konsekvensen, at der kommer til at mangle gødning i 2022.

Uden kunstgødning som vækstfremmer for alverdens afgrøder bliver den globale produktion af fødevarer ramt, siger direktøren fra Vestjylland Andel.

- Det betyder, at der bliver en mindre produktion af korn med et mindre proteinindhold, mindre global høst og fødevarer. Det kan komme til at sætte sig i mange led, siger Steen Bitsch.

Kan udløse fødevarekrise

Både gødningsproducenter i Kina og Europa har enten lukket eller droslet ned for produktionen. Og udviklingen ser ud til at fortsætte med ret grumme perspektiver for den samlede fødevareproduktion.

Det siger markedsanalytiker Palle Jakobsen fra analyse- og rådgivningsvirksomheden Agrocom.

- Det kan udløse en global fødevarekrise. Jeg er ikke så bekymret for de danske forbrugere, for de har råd til at betale mere for deres fødevarer, men den tredje verden kan blive ramt af markant stigende priser, siger Palle Jakobsen til TV 2.

Produkter som brød, mel og pasta vil ifølge markedsanalytikeren være det, der stiger i første omgang. Men svineproducenterne bruger også korn i deres produktion af kød, og det kan spille ind på priserne på området, lyder det.

Ifølge Steen Bitsch er det ikke første gang, verden har set en situation som den nuværende.

- Men i de 30 år, jeg har været i branchen, har vi aldrig set så voldsom en prisstigning som den nuværende, siger han.

Markedsanalytiker Ole Schou fra Kornbasen betegner markedet som "præget af panik". Han vurderer dog samtidig, at de danske landmænd næppe kommer til at køre tomhændede på marken.

Men også, at gødningen formentlig bliver af dårligere kvalitet.

- Realiteten lige nu er, at store dele af gødningsproduktionen i verden lige nu er lukket på grund af energipriserne og at den gødning kommer til at mangle et eller andet sted på markedet til foråret, siger han.