Samfund

Du kan sagtens drikke vandet, men de næste generationer er i farezonen

Forsvarets forureninger har i årevis spredt sig til grundvand og natur. Og det kan have alvorlige konsekvenser for vores børn og børnebørn.

- Det er skandaløst. Det er faktisk en bombe under fremtidens drikkevand.

Advarslen kommer fra Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, adjungeret professor ved Harvard University og en af verdens førende forskere inden for miljømedicin.

Han er rystet over, at skadelige stoffer fra brandskum fra øvelser på Forsvarets flyvestationerne i årevis har spredt sig til grundvand og natur, og at Forsvaret endda har fulgt med i spredningen gennem omfattende undersøgelser - uden at gribe ind.

Det skriver Avisen Danmark og Radio4 torsdag på baggrund af dokumenter, de har fået aktindsigt i.

Fremtidens generationer i farezonen

For har det forgiftede grundvand kurs mod vores drikkevandsboringer, er det et stort problem for vores børn - og deres børn.

Bor man ved en af flyvestationerne, kan man fortsat drikke af hanen. Det er grundvandet, og ikke drikkevandet, der er forurenet.

Vi skal skynde os at finde ud af, hvor alvorligt det er, og hvor det er på vej hen.

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet

Men man skal lade være med at dyrke grøntsager, lave mad af æg fra fritgående høns og have græssende kvæg, som man spiser.

For på landets tre nuværende flyvestationer - i Aalborg, Karup og Skrydstrup - er der fundet PFAS-stoffer med værdier, der ligger mellem 100 og 1000 gange over grænseværdien for grundvand.

- Det er meget høje koncentrationer, som jeg ikke er glad for at se, siger Lisbeth E. Knudsen, der er professor på Københavns Universitet og forsker i de farlige giftstoffer.

Under mistanke for at fremkalde kræft

PFAS er en gruppe giftstoffer, som er sundhedsskadelige for mennesker at have i kroppen. Miljøstyrelsen har dem under mistanke for at skade immunforsvaret og give flere infektioner, øge risikoen for visse former for kræft og for ufrivillig abort hos kvinder.

Specielt PFOS-giftstoffet er kommet i søgelyset efter en sag i Korsør, hvor flere end 100 borgere er blevet forgiftet efter at have spist oksekød fra kvæg, der græssede på en forurenet mark.

PFAS-stoffer er allerede fundet i 65 danske vandboringer, viser de seneste tal fra 30. september.

Og nu skal 145 steder i Danmark undersøges for de giftige stoffer, der er specielt farlige for ufødte børn og spædbørn.

De farlige stoffer kan ikke bare koges væk, og samtidig er der ikke så mange flere steder at bore efter drikkevand i Danmark.

Det er faktisk en bombe under fremtidens drikkevand.

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet

"Omkostningstungt"

Derfor gælder det om at få fjernet den forurenede jord på Forsvarets flyvestationer og suget det forurenede grundvand op og destrueret et sted, hvor temperaturer på over 1000 grader kan fjerne effekten af de skadelige kemikalier.

Det erkender Forsvaret selv i de dokumenter, som Avisen Danmark og Radio4 har fået aktindsigt i, og som TV 2 også har set. Men de påpeger samtidig, at iværksættelsen af det, de betegner som afværgeforanstaltninger, "er udfordret af", at det er "meget omkostningstungt".

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har forklaret Radio4 og Avisen Danmark, at deres manglende indgriben skyldes et ressourceperspektiv samt en vurdering af effekten af de kendte metoder.

Men det er ikke godt nok, mener begge forskere.

- Det grundvand, vi har i dag, er også det grundvand, som den næste generation skal nyde godt af, og derfor gælder det om at beskytte det mod forurening, siger Philippe Grandjean.

Men da forureningen har spredt sig til grundvand - der endnu ikke er blevet til drikkevand - kan naboer til flyvestationerne som en start tage den med ro.

- Som nabo til de udsatte steder skal man afvente, at der kommer flere tal på bordet, siger Philippe Grandjean.

- Men det skal ske snart, for vi skal skynde os at finde ud af, hvor alvorligt det er, og hvor det er på vej hen.

Forsvaret greb aldrig ind

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har hvert år siden 2016 gennem omfattende undersøgelser fulgt med i, hvordan Forsvarets forureninger fra brandskum på flyvestationerne har spredt sig til en å, en bæk, en sø, grundvandet og naturen. Det afslørede Avisen Danmark og Radio4 torsdag.

Det er faktisk en bombe under fremtidens drikkevand.

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet

Styrelsen har tidligere vurderet, at PFAS-forureningerne kan sprede sig flere kilometer.

Men selvom Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i 2019 på grund af risikoen for påbud og erstatningssager fra borgere anbefalede sig selv at begynde at oprense forureningerne, er der ikke sket noget.

Forurenet grundvand spreder sig

Men jo længere Forsvaret venter med at gribe ind, desto mere spreder forureningen sig, og desto sværere bliver det at få fjernet.

For PFAS-værdier mellem 100 og 1000 gange over grænseværdien for grundvand, er bestemt ikke noget at kimse af.

- Havde du spurgt mig for et halvt år siden, havde jeg været oppe i det røde felt og sagt “det er noget af det mere farlige, vi har med at gøre”, siger Lisbeth E. Knudsen, der forsker i de giftige stoffer på Københavns Universitet.

- Men de seneste sager har været en øjenåbner. Denne slags forurening er blevet et vilkår i vores hverdag, og som enkeltperson er der ikke meget, du kan gøre.