Coronaeksperter i opråb: Brug for mere handling på Vestegnen
På trods af flere tiltag driver vestegnskommunerne fortsat coronasmitten. Det kræver handling nu, men kan være "en svær opgave", mener ekspert.
Der skal handles nu for at få flere til at blive vaccineret mod covid-19 i kommuner, hvor tilslutningen er lavest.
Sådan lyder det fra flere førende coronaeksperter, der opfordrer til en mere målrettet vaccineindsats på særligt Københavns Vestegn.
I de kommende to til tre måneder ruller en efterårs- og vinterbølge ind over landet, og vaccinerne har først effekt en måneds tid efter, man får den. Derfor haster det, lyder det fra professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen.
- Når vi ser, hvem der ligger længe på hospitalerne, så er det overvejende uvaccinerede og specielt de ældre uvaccinerede. Så jeg vil, både for deres egen skyld og vores andres, opfordre til, at de lader sig vaccinere, siger han til TV 2.
Allan Randrup Thomsen forklarer, at særligt personer i aldersgruppen 40 til 50 år, er i risikogruppen, hvis de er uvaccinerede og bliver smittet med coronavirussen.
Man er mere eksponeret
Selvom en stor del af befolkningen er vaccineret, betyder det ikke, at ikkevaccinerede er mindre i risiko, understreger Allan Randrup Thomsen.
- Hvis man er uvaccineret på nuværende tidspunkt, er risikoen for at blive smittet betydeligt større, for vi har ingen restriktioner.
Samme melding kommer fra Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital.
- Relativt mange er vaccinerede i Danmark, og vi har valgt nogle bedre vacciner end i udlandet. Så vi står et rigtig godt sted. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke kan få coronasituationen et bedre sted hen, siger han.
- En svær opgave
Onsdag lød det daglige smittetal på 1127 nye smittetilfælde ud af godt 57.000 test. Det er det højeste smittetal i to måneder, og samtidig er positivprocenten på 1,97 – den højeste siden januar.
Særligt hovedstadsområdet driver smitten i landet. Og de kommuner, der har flest smittede per indbygger, er især placeret på den københavnske vestegn.
Det er på trods af flere målrettede indsatser fra myndigheder om at få flere til at blive vaccineret i de områder.
Vi har i mange måneder hørt opfordringer til at lade sig vaccinere, men nogle har stadig fravalgt den. Er det ikke bare sådan, det er?
- Jeg indrømmer, at det er en svær opgave. Men det vil fortsat være mest hensigtsmæssigt at få vaccineret de uvaccinerede. For dem, der er vaccinerede to gange, er rimelig godt beskyttet, og det reducerer risikoen for at blive alvorlig syg, siger Allan Randrup Thomsen.
Allan Randrup Thomsen understreger, at det vil belaste sundhedsvæsenet mindre, hvis flere tilvælger vaccinen. Det betyder nemlig typisk, at folk ikke er indlagt lige så længe og ikke kræver den samme intensive behandling.
Vi er dog fortsat et pænt stykke fra smertegrænsen på hospitalerne, når det gælder antallet af indlagte, tilføjer han.
Samme kommuner
Eksperter og borgmestre fra særligt vestegnskommunerne har længe advaret mod en ny smittebølge i efteråret, hvis ikke flere vaccineres.
I mange kommuner har man blandt andet haft indført pop up-vaccination i supermarkeder, ved kulturhuse og moskéer. Blandt andet har borgere i Ishøj Kommune kunnet blive vaccineret i den lokale Bilka. Og Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp har tidligere peget på, at smitten kan have rod i boligselskaberne, hvor mange bor tæt sammen.
Derudover skulle en særlig coronataskforce sætte yderligere ind på test, smitteopsporing og isolation, ligesom der i perioder har været regionale nedlukninger i Ishøj og Høje Taastrup.
Lars Østergaard forventer dog, at der skal meget til, før myndighederne vil gribe til en ny nedlukning, som han understreger er en politisk beslutning.
- Man må se, hvad konsekvensen af den øgede smittestigning er, og om det afspejler sig i hospitalsindlæggelserne, siger han.