Coronavirus

Smitten med coronavirus på plejehjem er faldet markant

Plejehjem har færre smittede i oktober end månederne forinden. Lektor peger på tredje stik som årsag.

Efter en opblussen af coronasmitte på plejehjem i august og september er smitten nu gået markant ned.

I sidste uge blev der registreret tre smittetilfælde. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Man skal tilbage til starten af juli for at finde et lavere antal smittede på plejehjemmene i løbet af en uge.

Tredje stik virker

I sidste uge blev der samtidig registreret tre dødsfald, hvor personerne var smittet med coronavirus. Det er mere end en halvering af antallet i september

Hvis man sammenligner det gennemsnitlige antal ugentlige smittetilfælde i august og september med oktober, er antallet dykket 75 procent.

I september begyndte man at give plejehjemsbeboere et tredje stik med en coronavaccine.

Og det er hovedårsagen til, at smitten er faldet kraftigt. Det vurderer Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet.

- I resten af samfundet har vi i øjeblikket stigende smitte. Men det er gået uden om plejehjem, så det kan vi kun tilskrive, at vi har givet tredje dosis til plejehjemsbeboerne, siger han.

Toppede i december

Smitten på plejehjem toppede i december sidste år og januar i år, hvor der var flere uger med 400-500 smittetilfælde og omkring 100 dødsfald.

Efter den første runde af vaccinationer på plejehjemmene faldt smitten i løbet af vinteren og foråret, mens der i sensommeren altså har været en mindre opblusning.

Samlet har der været omkring 4000 smittetilfælde på de danske plejehjem. Der er omkring 40.000 plejehjemsbeboere i Danmark.

Der er registreret knap 1000 coronadødsfald blandt plejehjemsbeboere siden marts 2020. Det svarer til 37 procent af det samlede antal coronadødsfald i Danmark.