Samfund

Nyt dansk studie slår fast: Drengeomskæring beskytter ikke mod kønssygdomme

Argumentet om kønssygdomme og omskæring hører man "af og til herhjemme", siger dansk professor.

Danske drengebørn, der bliver omskåret som små, er ikke bedre beskyttet mod HIV eller andre sexsygdomme senere i livet.

Det er det klare budskab i et nyt dansk studie, der har undersøgt 810.719 danske mænd og drenge, som Videnskab.dk har beskrevet. Ud af dem var 3.375 blevet omskåret af ikke-medicinske grunde.

- Når vi ser på alle sexsygdommene sammen - blandt andet kønsvorter, syfilis, klamydia, gonoré, herpes og HIV - ser vi, at der samlet set ikke er nogen beskyttelse blandt de omskårne, siger overlæge ved Statens Serum Institut Morten Frisch, der står bag studiet, til Videnskab.dk.

Et argumentet man hører af og til

Professor i Klinisk HIV epidemiologi, Niels Obel, har også læst studiet. Han mener, at det er tiltrængt at slå fast, at drengeomskæring ikke har en væsentlig effekt på kønssygdomme i Danmark

- Det er et argument, man sommetider hører for omskæring af drenge. Derfor mener jeg, det er væsentligt at slå fast, at det ikke er et gangbart argument for omskæring af danske drenge, siger Niels Obel til TV 2.

Han kan ikke sige konkret, hvor hyppigt argumentet optræder, eller hvor udbredt idéen om, at omskæring beskytter mod HIV, er i Danmark. Men professoren fortæller, at han møder argumentet "af og til".

Fakta: HIV

HIV (Human Immundefekt Virus) er et virus, som svækker immunsystemet.

HIV findes i blod, i mænds sæd og i kvinders skedesekret. Man risikerer HIV-smitte, når disse væsker fra smittede personer kommer ind i ens krop. 

Den hyppigste årsag til HIV-smitte er ubeskyttet sex med en HIV-positiv person. 

Moderne HIV-behandling kan holde langt de fleste HIV-positive helt fri for symptomer. 

Syd- og Østafrika er den del af verden, der er hårdest ramt af HIV-smitte. I regionen lever 20,6 millioner mennesker med hiv. Det er 55 procent af verdens hiv-smittede.

Kilder: Sundhed.dk, AIDS-fondet. 

Afrikanske studier viser noget andet

At drengeomskæring beskytter mod kønssygdomme og særligt HIV har ellers været en væsentlig del af begrundelsen for, at WHO siden 2007 har anbefalet frivillig medicinsk omskæring for mænd på det afrikanske kontinent, skriver Videnskab.dk.

Tidligere studier har nemlig vist, at omskæring ændrer mængden og arten af de bakterier, der findes på penis. Det skulle derfor være sandsynligt, at der ligger en beskyttelse mod HIV i at være omskåret.

Det står dog umiddelbart i stærk kontrast til resultaterne fra det danske studie, selvom man ifølge Morten Frisch fra Statens Serum Institut ikke kan overføre resultaterne direkte til Afrika. Men han mener alligevel, at undersøgelsens resultater bør tages til efterretning, siger han til Videnskab.dk.

Omskæring i Danmark har været til debat den seneste tid, efter TV 2 viste dokumentaren 'Omskæring bag lukkede døre'. Læs mere om dokumentaren her.