Coronavirus

Ny smittebølge ruller over Danmark, siger eksperter

En ekspert foreslår mundbindscomeback på skoler med højt smittetryk. Andre mener, at restriktioner er en saga blot.

Smittetallene stiger. Og det samme gør positivprocenten.

En ny smittebølge er rullet ind over Danmark, fortæller flere eksperter. Blandt andre epidemiolog ved Roskilde Universitet Viggo Andreasen, der forventer, at smitten når sit højeste omkring jul.

- Epidemien vokser lige nu i et tempo, som vil fortsætte de næste måneder. Om en måned vil den være dobbelt så stor og fire gange så stor ved juletid, siger han.

Coronavirus har bedre vilkår for at sprede sig i de kolde måneder, hvor folk samles mere indenfor. Den seneste måneds tid har smittetallene været støt opadgående, mens de den seneste uge har ligget mellem 600 og 800.

Og positivprocenten, der mandag var på 1,68, har ikke været højere siden midten af august.

Viggo Andreasen hæfter sig ved, at testkapaciteten har været nogenlunde konstant, mens smittetallene er steget.

- Det er tegn på vækst i coronaepidemien, siger han.

Foreslår mundbind på skoler

Den konklusion melder Jørgen Eskild Petersen, professor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet, sig enig i.

Han mener, at vi skal holde nøje øje med børnene under 12 år, som ikke bliver vaccineret. Tal fra Statens Serum Institut viser en indlæggelsesprocent på omkring en procent i aldersgruppen 0-9 år. Dermed bliver 1 ud af 100 bekræftet smittet indlagt.

- Så hvis epidemien udvikler sig og primært gør det i aldersgruppen under 12 år, vil vi se et stigende antal indlagte børn og flere børn, der skal passes hjemme af forældre, siger han.

Han mener, at det er forkert, når der tales om corona som en uskyldig infektion blandt børn, der ikke giver de store udfordringer. Nogle bliver "rigtig, rigtig" syge, siger han, og han opfordrer til skrappe metoder, hvis smitten fortsætter blandt børnene.

- Man kan være nødt til at indføre mundbind i nogle skoler eller lukke skoler med højt smittetryk.

Ikke et presset sundhedsvæsen

Spørger man Viggo Andreasen, kan man forvente, at alle ikkevaccinerede – både børn og voksne – har haft corona ved udgangen af denne eller næste vintersæson. Men han mener ikke, at den stigende smitte bør betyde gensyn med de restriktioner, vi har lært at kende under epidemien.

- Vi er gået tilbage til en mere traditionel måde at bekæmpe en epidemi på, hvor det gælder om at beskytte dem, der er mest i risiko. Det ser vi eksempelvis med boosterstik til den ældre del af befolkningen, siger han.

75 procent af befolkningen er færdigvaccineret, og mange ældre og sårbare er godt i gang med at få det tredje såkaldte boosterstik, der sikrer ekstra beskyttelse. Ifølge Viggo Andreasen bør man derfor heller ikke være bekymret for et presset sundhedsvæsen.

- De næste måneder vil antallet af indlagte ligesom smittetallene blive ganget med tre til fire. Det vil betyde omkring 3-400 indlagte ved juletid, og hospitalsvæsenet begynder først for alvor at pippe omkring 600, som vi så det ved sidste jul, siger han.

Lignende ro er at finde hos Nils Strandberg, der er tidligere direktør i Statens Serum Institut. Han forklarer, at den ikkevaccinerede del af befolkningen består af to nogenlunde lige store grupper: børnene, der ikke får tilbudt vaccine, og så de voksne, der siger nej tak.

Ifølge den tidligere direktør får børnene et "meget mildt" sygdomsforløb, og samtidig er mange af de nej-sigende voksne også i den yngre afdeling.

- Vi vil se flere indlæggelser, men ikke flere end vi kan håndtere, siger han og forudser derfor heller ikke et restriktionscomeback.

- Det er en saga blot. Jeg tror, vi kan håndtere det med de tiltag, vi har i dag, siger han.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen.