Derfor er 800 dagligt smittede i dag ikke det samme som for et år siden

Danmark er et internationalt smørhul, når det handler om robusthed mod coronavirus. Men virussen er her stadig, siger eksperter.

756, 752, 591.

De sidste dages smittetal er de højeste længe, og ifølge eksperter er en ny smittebølge med coronavirus på vej ind over Danmark.

Men hvor urolige skal vi være?

Spørger man tre eksperter, er der ikke grund til bekymring - i hvert fald ikke som udgangspunkt.

Sandheden er, at denne her pandemi ikke har de kløer, den havde før

Lone Simonsen, forsker i pandemier og epidemier

Pandemiens kløer er forsvundet

Sammenlignet med sidste efterår er Danmark en del bedre rustet mod pandemien, og det skyldes først og fremmest vaccinerne.

75 procent af alle danskere har fået to stik, mens en stor del af plejehjemsbeboere og personer med meget nedsat immunforsvar har fået den tredje vaccinedose.

- Sandheden er, at denne her pandemi ikke har de kløer, den havde før. Det, der er fuldstændig anderledes nu i forhold til de andre bølger af corona, er, at vi har god vaccinedækning, siger Lone Simonsen, der forsker i pandemier og epidemier på Roskilde Universitet.

Den høje vaccinetilslutning er med til at forhindre et stort antal dødsfald og indlæggelser, lyder det.

Hvis ikke det var for vaccinen, ville både smitte-, indlæggelses- og dødstal ligge på et helt andet niveau, mener Lars Østergaard, der er professor og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Jeg tror, det ville have set ret galt ud, siger han.

Visse danskere er særligt udsatte

Når der bliver zoomet ind på, hvem der fylder i smittestatistikkerne, er efteråret anno 2021 også anderledes end sidste år.

Nu er det især børnene, som ikke kan blive vaccineret, og de, der har valgt ikke at blive vaccineret, der driver smitten.

Det er et valg mellem vaccine eller smitte

Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi

Som hovedregel får børn og unge et meget mildere sygdomsforløb end voksne, og det er sjældent, de bliver indlagt.

Men Astrid Iversen, der er professor i virologi og immunologi på Oxford University, peger på, at de godt kan blive syge.

- Covid-19 er ikke en ligegyldig infektion, heller ikke for børn og unge, og infektionen kan få konsekvenser i form af senfølger, siger hun.

Men den største risiko for et alvorligt coronaforløb ligger hos de danskere, hvor vaccinen har en nedsat effekt på grund af sygdom eller alder, og dem, der har fravalgt tilbuddet om de to stik.

I takt med at vejret er blevet koldere, og den mere smitsomme Delta-variant har vundet indpas, er de to grupper blevet dårligere stillet, mener Astrid Iversen.

- Nu er det ikke et valg mellem vaccine eller ikke-vaccine. Det er et valg mellem vaccine eller smitte, siger hun.

Et smørhul og en guldmedalje

Danmark har ifølge Lone Simonsen "guldmedalje i at få vaccinationsraten helt i vejret". Det udpeger Lars Østergaard også som forklaring på, at vi lige nu ligger godt i feltet, når det handler om at være rustet mod smitten. Også i et internationalt perspektiv.

- Danmark er et smørhul set i et sundhedsmæssigt perspektiv, siger Lars Østergaard.

Andre steder, hvor vaccinationsdækningen er lavere end herhjemme, kæmper man for at holde samfundet åbent, mens bølgen af Delta-varianten skyller ind over dem:

I Moskva er der tirsdag blevet indført udgangsforbud for de ældste indbyggere, Letland befinder sig i fire ugers lockdown, og Storbritanniens regering advarer om. at der ligger "udfordrende tider" forude.

Men herhjemme er mundbind og nedlukninger forsvundet, og vaccinerne er alene om at holde virussen i skak.

De næste måneder bliver en form for svendeprøve for vaccinerne. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt bliver vaccineret, siger Astrid Iversen.

- Det er vores første efterår med vaccinerne, og vi befinder os et godt sted lige nu. Men efteråret er kun lige startet, og der er stadig en del usikkerhedselementer, siger hun.

Restriktioner kan komme tilbage

For eksempel kan en influenzaepidemi presse hospitalerne, der kan opstå en mere smitsom variant, eller vaccinernes effekt kan aftage. Det kan vende op og ned på den stabile situation, Danmark befinder sig i.

Astrid Iversen sammenligner vaccinedækningen under en pandemi med en hullet paraply i regnvejr: Den beskytter til en vis grad og er god nok, hvis det småregner. Men hvis det styrter ned, kan det være nødvendigt at lappe den.

Derfor kan det ifølge alle tre eksperter blive nødvendigt at genindføre nogle af restriktionerne for at holde smitten under kontrol. Dog sandsynligvis i en mildere form end tidligere, fordi vaccinerne allerede beskytter en del.

Der er også et andet scenarie, nævner epidemiforskeren Lone Simonsen.

Det er, at man "kører vinteren igennem" uden voldsomme smitte- og dødstal samtidig med, at antallet af vaccinerede og revaccinerede vokser.

- Så står vi måske til foråret med den berømte flokimmunitet og når et sted, hvor vi er færdige med pandemiperioden, siger hun.