Størstedelen af coronaindlagte er færdigvaccinerede - alligevel viser data klart, at vaccinerne virker

Der er mange vaccinerede blandt indlagte med corona – men de er ikke så syge, som de indlagte var tidligere.

Nye tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at langt størstedelen af de patienter, der er indlagt med covid-19, er færdigvaccinerede.

Den seneste opgørelse fra 17. oktober viser, at 66 personer, som er færdigvaccinerede, er blandt de 115, der var indlagt den dag.

47 af de indlagte danskere er ikkevaccinerede, mens 2 har påbegyndt vaccinationen.

SSI har lanceret et nyt såkaldt dashboard. Det indeholder flere oplysninger end hidtil. Her kan man blandt andet se, hvor mange smittede og indlagte der er blandt folk, der har enten påbegyndt eller afsluttet deres vaccination. Det er det, der kaldes gennembrudsinfektioner.

Kigger man på de smittede, tegner der sig nogenlunde samme billede som for dem, der er indlagt.

Ud af 586 smittede er 366 færdigvaccinerede, mens 210 endnu ikke har fået vaccinen. Ti af de smittede har påbegyndt vaccination.

Indlagte er mindre syge end før

Professor og specialeansvarlig overlæge ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital Isik Somuncu Johansen kan genkende billedet med flere færdigvaccinerede indlagte.

- Det kunne eksempelvis være folk med cancersygdom, eller de folk, der er på plejehjem, som har fået vaccine for næsten efterhånden ti måneder siden. Deres immunitet er måske faldet, og det er det, der gør det.

- Til gengæld er de ikke voldsomt syge. De er indlagt, men de er ikke så syge, som de havde været før vaccinetiden.

Isik Somuncu Johansen understreger, at vaccinen ikke fungerer lige så godt hos alle borgere.

- Så der er den population, der er vaccineret, men er syg af nogle andre diagnoser, der gør, at deres vaccine ikke har fungeret så godt, som man forventer.

Af SSI's tal fremgår det samtidig, at langt flere ikkevaccinerede bliver indlagt, når man opgør tallet per 100.000. Af tallene fremgår det, at sandsynligheden for at blive indlagt er knap fem gange så høj for ikkevaccinerede.

På Odense Universitetshospital ser man ikke længere ret mange ikkevaccinerede, der bliver indlagt, fortæller Isik Somuncu Johansen.

- Uvaccinerede ser vi ikke ret tit længere her hos os. Men der er nogle landsdele, som stadigvæk ser den slags patienter.

75 procent af befolkningen regnes som færdigvaccineret. Det betyder, at de har fået to stik med en coronavaccine. Det er godt 4,4 millioner personer.

I Danmark begyndte man fredag i sidste uge også at invitere alle over 65 år samt særligt udsatte og ansatte i social- og sundhedssektoren til et tredje, såkaldt boosterstik. Sundhedsstyrelsen forventer, at alle skal have et tredje stik, men det er der ikke sat dato på.