Northside fjerner kød fra festivalen og møder kritik: - Det er for voldsomt

Det bliver mødt med både jubel og kritik, at Northside kun vil servere plantebaseret mad. Festivalen gør sig til moralsk vogter, siger adfærdsforsker.

Der kom reaktioner i begge ender af følelsesspektret, da Northside Festival annoncerede, at der til næste års festival kun vil være plantebaseret mad på menuen.

På Northsides Facebookside bliver de hyldet for det grønne tiltag, men der er også kritik af festivalen.

En af de store kritikpunkter går på, at festivalen ikke tilbyder at refundere billetter for dem, som ikke ønsker at deltage efter det nye tiltag.

En af kritikerne er Casper Vildbech. Han har billet til Northside, og han mener ikke, at festivalen behandler sine kunder ordentligt.

- Når man som virksomhed tager sådan et drastisk valg på vegne af sine kunder, skal man i det mindste give dem mulighed for at få deres penge igen, siger han til TV 2.

Det er ikke den plantebaserede mad som sådan, Casper Vildbech er imod. Men han vil have et frit valg mellem, om aftensmaden skal komme fra et dyr eller en plante.

- Der er et element af politik i det, altså at man gerne vil bestemme, hvordan andre skal leve, og det er det, jeg af princip er imod, siger han.

Vi er vant til at få kød at spise, og når nogen bestemmer, at vi ikke kan få det, så begynder man at stejle

Pelle Guldborg Hansen, adfærdsforsker på Roskilde Universitet

Afstemning

Hvad synes du om Northsides tiltag?

Folk vil selv bestemme over deres mad

Kritikken af festivalens tiltag overrasker ikke Pelle Guldborg Hansen, der er adfærdsforsker på Roskilde Universitet.

Det er flere led i den plantebaserede dagsorden, som provokerer folk, forklarer han.

Folk vil selv bestemme, hvad de spiser, og når nogen pludselig vil bestemme det for en, tvinger det en reaktion frem.

Hvis du gerne vil flage, at du er foran på moral og klima, så gør du det ved at jokke nogen over fødderne

Pelle Guldborg Hansen

Den reaktion har hos nogle Northside-gæster været at droppe festivalen. Folk kan nemlig til en vis grad godt gennemskue, når virksomheder forsøger at skabe opmærksomhed om sig selv med store tiltag om kampagner, siger han.

- Reaktionen er, at hvis du vælger at gribe ind i mit liv, fordi du skal tage dig godt ud, så får jeg lyst til at straffe dig og sabotere dit projekt, siger Pelle Guldborg Hansen til TV 2.

Han tror dog heller ikke, at der er en reel protestbevægelse mod Northside under opbygning. Men reaktionerne er meget naturlige, når vi får brudt vores vaner – i dette tilfælde at spise kødretter på festivaler.

- Vi er vant til at få kød at spise, og når nogen bestemmer, at vi ikke kan få det, så begynder man at stejle.

Bæredygtighed på Northside

I 2019 skiftede NorthSide engangsplastkrus ud med krus af genbrugeligt plastik.

Festivalen er den første i Danmark, der bliver 100 procent plantebaseret.

Fra næste år afvikles NorthSide på 100 procent grøn strøm.

NorthSide får hvert år udviklet en CO2-analyse i samarbejde med A Greener Festival.

NorthSides bæredygtighedsrapport for 2019 kan findes her.

Kilde: Northside Festival

Vil vise god moral

Northside bryster sig også af, at maden til næste år vil være 100 procent økologisk. Tiltaget falder under begrebet virtue signaling, siger Pelle Guldborg Hansen.

- Det er noget virksomheder gør for at vise, at de er supergode og moralske.

Et godt eksempel er støtteerklæringer til LGBT-miljøet under pride-fejringerne, hvor virksomheder og organisationer flager med regnbueflaget og sætter det på deres logo.

Det handler om at vise, at man som virksomhed har en god moral, og skulle det koste nogle festivalgæster, vil det stadig være prisen værd for at skille sig ud, lyder det.

- Hvis du gerne vil flage, at du er foran på moral og klima, så gør du det ved at jokke nogen over fødderne, og der får du også medieomtalen, siger Pelle Guldborg Hansen.

Mange vil også spise menu med glæde

Northside Festival afviser at give kunder pengene tilbage på grund af utilfredshed med den nye madpolitik.

- Når man køber en billet til Northside, køber man en billet til en hel festival. Man får derfor ikke pengene refunderet, fordi menukortet ændres, lyder det i et skriftligt svar til TV 2.

Vi har talt med en ekspert, som kalder det "virtue signaling", når Northside vælger, at festivalen plantebaseret. Det er et begreb, der dækker over, at virksomheder gerne vil vise, at de er gode og moralske. Hvad siger I til det?

- Vores ambition er at lave vores bud på den bedste festival, og at den dertil bliver så bæredygtig som overhovedet muligt. De næste skridt på denne rejse er 100 procent grøn strøm, og at menukortet bliver plantebaseret. Vi ønsker at komme med inspiration til, hvordan man kan leve mere bæredygtigt og vise, at fremtidens mad også smager godt.

Festivalen finder sted 2.-4. juni 2022. Selvom nogle vil bide bittert i plantekosten, skriver mange i kommentarfelterne, at de vil spise af den grønne menu med glæde.