Samfund

Kæden hopper af, siger forsker om elløbehjulets comeback i København

Intet tyder på, ifølge trafikforsker, at det tohjulede transportmiddel bibringer noget til samfundet og den kollektive trafik.

Fra næste uge kan københavnerne igen springe på et elløbehjul, når de skal rundt i hovedstaden.

Men udsigten til at få elløbehjulene tilbage i bybilledet vækker ikke begejstring hos trafikforsker og lektor på Aalborg Universitet Harry Lahrmann.

For selvom det tohjulede transportmiddel vender tilbage under nye regler og forudsætninger, som skal imødekomme de problemer, der sidste år fik Københavns Borgerrepræsentation til at vende tommelfingeren nedad, er det ikke tilfældet, ifølge Harry Lahrmann.

- Alt det der er da fint, men det ændrer ikke ved det grundlæggende i, at vi ikke har noget at bruge elløbehjulene til. Intet tyder på, at de bringer noget til den kollektive trafik, siger trafikforskeren til TV 2.

Fra aktiv til passiv transport

Undersøgelser viser nemlig, ifølge Harry Lahrmann, at elløbehjulene primært bliver brugt af folk, som ellers ville have taget cyklen eller gået til deres destination.

Dermed har elløbehjulene lokket folk fra en aktiv transportform over i en passiv transportform og ikke omvendt.

- Forskning viser, at det er sundere at tage cyklen, både i forhold til antallet af ulykker, men også i forhold til risikoen for at dø af hjertekarsygdomme, siger trafikforskeren.

Han henviser til, at risikoen for at pådrage sig en skade, der skal behandles, er cirka otte gange større ved brug af elløbehjul i forhold til brug af cykel, ifølge Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitets Hospital.

Nye regler

Det var i 2019, at elløbehjul til udlejning på gaden kom til Danmark. Først i København og siden bredte tilbuddet sig til en række andre danske byer.

Hurtigt mødte løbehjulene dog kritik for, at de fyldte i gadebilledet, og i en del tilfælde var løbehjulene også skyld i ulykker. I oktober sidste år blev de fjernet fra Københavns gader.

Men efter et år i skammekrogen lader det elektriske køretøj nu op til et comeback.

Og med nye regler forventer Københavns Kommune at komme de tidligere problemer til livs, har enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen Jesper Borch udtalt.

- Derudover vil vi løbende være i dialog med udlejningsfirmaerne for at håndtere eventuelle udfordringer, lyder det fra Jesper Borch.

Harry Lahrmann er knap så optimistisk.

Dog glæder det trafikforskeren, at det fra januar 2022 bliver lovpligtigt i hele landet at bære hjelm, når man kører på et elløbehjul og andre motoriserede køretøjer.

Han ser også positivt på, at der nu bliver afsat to parkeringsvagter til regelmæssig kontrol, og at den nye aftale med udlejningsfirmaerne bag løbehjulene betyder, at løbehjulene skal parkeres i 240 udpegede parkeringsområder.

Selv remser Harry Lahrmann flere initiativer op, som kan gøre løbehjulene endnu bedre og mere sikre, såsom regler for lys, hastighedsbegrænsninger, blik- og bremselys og geo-fencing, der begrænser løbehjulenes rækkevidde.

Kæden hopper af

Alligevel har trafikforskeren stadig svært ved at finde begejstringen:

- Det er da fint, at de får lidt styr på det. Jeg har stadig til gode at høre, hvad er ideen med dem ud fra et samfundsperspektiv? Det er der, kæden hopper af.

Harry Lahrmann anerkender, at elløbehjulene på sigt teknologisk kan udvikle sig til at blive mere sikre transportmidler, som mange andre former for nye transportmidler er blevet i tidens løb.

Men samtidig peger flere faktorer i retning af, at det gennembrud ikke er nært forestående. Tværtimod.

Mange private har købt et løbehjul

For selvom udlejningsvirksomhederne gør meget ud af at forsikre om, at de udvikler sikkerheden på elløbehjulene, så er der, ifølge Harry Lahrmann, meget der tyder på, at flere køber deres eget elløbehjul i stedet.

De private udbydere har i højere grad fokus på, at elløbehjulet er mindre, smartere og lettere konstrueret, så brugeren kan klappe det sammen og tage det med, mens Harry Lahrmann frygter, at sikkerheden kommer i anden række.

Trafikforskeren har fremlagt sine synspunkter i Færdselssikkerhedskommissionen og givet udtryk for, at elløbehjul bør forbydes.

- Men der er klart ikke en stemning for, at vi skal blande os i det, siger trafikforskeren.

Han tror især ikke, politikerne vil forbyde elløbehjul nu, hvor så mange private har købt dem.

- Og det er jo ikke mig, der skal bestemme. Det er politikerne, som er blevet valgt. Men jeg vil blive ved med at påpege, at elløbehjulene er farlige. Og sådan er det, siger Harry Lahrmann.

Aftalen om elløbehjul i København, der træder i kraft i næste uge, gælder som udgangspunkt i tre år.