Coronavirus

WHO kritiserer landes brug af boostervaccine: - Det værste vi kan gøre

Kun 7 procent af Afrikas befolkning har modtaget første stik ifølge WHO.

Mens danskerne nu kan smøge ærmerne op og i de kommende måneder modtage et tredje stik mod coronavirus, vækker boostervaccinen kritik fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Den stigende brug af det tredje stik er "amoralsk, uretfærdig og urimelig".

Sådan sagde WHO's direktør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, tirsdag til CNN forud for fredagens udmelding om, at hele den danske befolkning kan få et tredje stik.

Danmark er fuldt genåbnet efter pandemien, og 75 procent af befolkningen er nu vaccineret. I mellemtiden kæmper især Afrika fortsat med at nå i mål med vaccinerne.

- At starte boostervacciner er virkelig det værste, vi kan gøre i et globalt samfund. Det er uretfærdigt, og det er også urimeligt, fordi vi får ikke stoppet pandemien ved at ignorere et helt kontinent, og endda et kontinent som har meget begrænsede produktionsmuligheder, siger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO anbefaler det tredje vaccinestik til mennesker med nedsat immunforsvar, men advarer stærkt imod en generel udrulning af det tredje stik til alle borgere.

I hvert fald så længe, at verden endnu kæmper med udrulningen af første stik mod coronavirus.

Over 50 procent af befolkningen har modtaget det første stik i Sydamerika, Nordamerika, Europa, Asien og Oceanien. Men kun 7 procent af befolkningen i Afrika har modtaget første vaccinestik ifølge WHO-direktøren.

Stor forskel mellem landene

At Danmark nu vil give tredje stik til hele befolkningen, er i tråd med Det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMA) anbefalinger.

Det Europæiske Lægemiddelagentur vurderer, at boostervaccinen "bør overvejes mindst seks måneder efter andet stik for borgere over 18 år."

Der er stor forskel på, hvordan forskellige lande har grebet spørgsmålet om boostervaccinationerne an.

Israel var først til at tilbyde alle ældre end 12 år endnu en Pfizer-dosis, mens flere myndigheder har valgt en større udrulning på linje med den danske.

Østrig, Tjekkiet, Ungarn og Rusland er blandt de lande, som vil tilbyde et tredje stik til alle borgere ifølge Reuters.

Andre lande vil i første omgang tilbyde vaccinen til ældre og svagelige. Det gælder blandt andet Tyskland, Frankrig, Sverige, Finland og Storbritannien.

I september godkendte det amerikanske lægemiddelagentur (FDA) tredje vaccine til bestemte befolkningsgrupper.

Det tredje stik fra Pfizer/BioNTech er godkendt til brug, mens Moderna ventes snart at få grønt lys.

Advarer mod overvaccinering

I Danmark mener professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet Jens Lundgren, at der er god, faglig fornuft i at give personer over 65 år og sundheds- og ældrepersonale det tredje stik.

Til gengæld er han skeptisk over for, om den yngre del af befolkningen også bør lægge arm til endnu en vaccinedosis. Over for TV 2 udtrykker professoren bekymring for, at befolkningen bliver overbehandlet med for mange vaccinationer.

Han advarer desuden danskerne om at tro, at vi er kommet over pandemien. Ifølge professoren er der fortsat mellem 8-15 millioner smittetilfælde med coronavirus om ugen globalt.

- Det kører derudad på højeste tryk. Verden skal ud på den anden side, men den eneste måde at komme det på er ved at få skabt immunitet – enten ved vacciner eller ved at folk bliver smittet, siger han.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra WHO til sundhedsmyndighedernes udmelding om at tilbyde alle danskere et tredje stik.