Samfund

Sådan bliver budgetterne for 2022: Ti kommuner hæver indkomstskatten

I Gentofte Kommune stiger indkomstskatten mest i 2022. Derefter kommer Fanø Kommune.

Næste år byder på i alt 122 millioner kroner i kommunale skattestigninger landet over.

Det viser nye tal fra Indenrigs- og Boligministeriet, efter kommunerne har vedtaget deres skatter og budgetter for 2022.

I alt ti kommuner hæver skatten i 2022, mens seks kommuner sænker skatten. Det sker som følge af den kommunale udligningsreform fra foråret 2020, der skal sikre en mere ligelig fordeling af velfærd mellem landets 98 kommuner.

Stiger mest i Gentofte

Den kommune, der hæver skatten mest næste år, er Gentofte Kommune. Her stiger indkomstskatten nemlig med 0,37 procentpoint til 24 procent i 2022.

Foruden Gentofte, hæver også Helsingør, Greve, Odense, Fanø, Horsens, Lemvig, Skanderborg, Aarhus og Solrød kommuner skatten.

I kommunerne Egedal, Holbæk, Næstved, Kerteminde og Norddjurs sænkes indkomstskatten i 2022.

Ingen af kommunerne ændrer i 2022 ved grundskylden. Det kan skyldes, at et nyt system for ejendomsvurderinger - der blandt andet er med til at beregne grundskylden - har været undervejs længe.

- Jeg synes, det er surt

I Solrød Kommune fortæller borgmester Niels Hörup (V), at udgiften til den kommunale udligning bliver den absolut største i budgettet for det kommende år.

357 millioner kroner vil således være kommunens bidrag til udligningsreformen - til sammenligning er kommunens folkeskoler den næststørste post i budgettet, og den står for lige under 300 millioner kroner årligt.

Borgmesteren fortæller, at han ikke er ovenud tilfreds med at skulle hæve skatten, men at det er den eneste mulighed, de har til rådighed.

- Jeg synes, det er surt, men jeg må jo tage til efterretning, at det er en konsekvens af udligningsreformen, at vi er en af de kommuner, der er nødt til at betale mere, siger han til TV 2.

Historisk bred udligningsreform

En historisk bred udligningsaftale blev i maj 2020 vedtaget i Folketinget.

Aftalen vil sammenlagt flytte 19,3 milliarder kroner på tværs af kommunerne, så vi sikrer, at "de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder", som finansminister Nicolai Wammen (S) udtalte i forbindelse med aftalen.

I udligningsaftalen lyder det, at indkomstskatten skulle holdes i ro - men ti kommuner fik altså muligheden for at øge indkomstskatten alligevel.