Lufthavn jubler over travleste dag i halvandet år, men corona kaster stadig skygger

På trods af rekorddagen er der stadig færre passagerer i Københavns Lufthavn end en gennemsnitlig dag før corona.

Pladsen i terminalerne bliver trangere. Flyene letter oftere. Rejselysten er tilbage.

Sådan lyder det samstemmende fra chefer i lufthavnene i København og Billund på denne store rejsedag, fredag før efterårsferien.

I Københavns Lufthavn er det med 70.000 passagerer den travleste dag i over halvandet år.

- Det er en helt fantastisk dag, siger Susanne Rose Plum, der er passagerchef i Københavns Lufthavn, til TV 2.

"Puster ud" efter en travl morgen

Også i Billund bliver der løbet hurtigere, end coronakrisen ellers har givet mulighed for.

- Lige nu er situationen, at vi puster ud oven på en meget travl morgen, siger marketingschef i Billund Lufthavn, Jesper Klausholm.

Fredag, lørdag og søndag bliver ”rigtig, rigtig travle”, og i alt forventes 34.000 passagerer at rulle sig vej igennem lufthavnen.

I løbet af ferien skulle antallet gerne nærme sig omkring 80 procent af niveauet fra efterårsferien i 2019, fortæller marketingschefen.

Og spørger man Ole Stouby, der er administrerende direktør hos prissammenligningssiden Travelmarket, tyder det da også på, at danskerne er særdeles klar til at pakke kufferten.

Efterspørgslen på flybilletter er ”meget voldsom”, fortæller han.

- Der må være en samlet rejselyst ud over det sædvanlige, og vi kan se på priserne, at de er oppe i et meget højt niveau i forhold til, hvad vi normalt ser, siger han.

Langt fra tallene før corona

Selvom efterårsferien spiller en stor rolle i disse dages lufthavnstravlhed, fortsætter optimismen hos Jesper Klausholm også til ud på den anden side af feriedagene. Han hæfter sig ved, at de begrænsende rejsevejledninger er blevet rullet tilbage, og at turister heller ikke længere møder restriktioner i Danmark.

- Det, forventer vi selvfølgelig, sparker endnu mere gang i flybranchen og forhåbentligt giver flere fly på vingerne og flere gæster i terminalerne, siger han.

Men selvom humøret er højt i begge lufthavne, er niveauet stadig ikke det samme som før coronakrisen. Eksempelvis var antallet af daglige passagerer i Københavns Lufthavn gennemsnitligt på 83.000 i 2019.

Zoomer vi ind på netop fredagen før efterårsferien samme år var der 107.200 rejsende igennem lufthavnen. Altså knap 40.000 flere end i dag.

Passagerchefen Susanne Rose Plum vælger dog at "tage de positive briller på".

- Det er korrekt, vi ikke er på samme niveau som før corona, men det går den rigtige vej. Vi er overbeviste om, vi nok skal komme tilbage. Det gode spørgsmål er bare, hvor lang tid det kommer til at tage, siger hun.