Omskæring bag lukkede døre

Læger vil have omskæringer ind på hospitalerne

Sundhedsministeren tror ikke, at det vil løse noget at rykke rituelle omskæringer til hospitalerne - tværtimod kan det være risikabelt, lyder det.

Operationen skulle være foregået på gulvet.

Ham, der skulle udføre den, havde ingen handsker på, og instrumenterne til at lokalbedøve drengen og skære hans forhud af blev fisket op af tasken og lagt på et tæppe.

Men så langt nåede han ikke, før han blev stoppet.

I TV 2-dokumentaren ’Omskæring bag lukkede døre’ får man et indblik i, hvordan og under hvilke forhold ulovlige omskæringer finder sted.

Nu vil flere læger og lægeforeninger have indgrebene flyttet ind på hospitalerne eller i det mindste til at foregå under hospitalslignende forhold, hvor et specialuddannet personale skal stå for.

Det samme mener et stort flertal af danskerne. I en ny måling, Megafon har lavet for TV 2, før dokumentaren blev vist, siger 61 procent af de adspurgte, at omskæringer af drenge kun må foregå på et hospital – hvis det vel at mærke fortsat skal være lovligt at udføre indgrebene.

Det har ellers ikke været muligt at få foretaget en rituel omskæring på de danske hospitaler siden halvfemserne.

Men for at undgå, at drenge bliver udsat for det, der kommer frem i dokumentaren, og for at minimere risikoen for komplikationer, bør reglerne ændres, lyder det.

Læge: Betragt det som et operativt indgreb

I dag er det lovligt at foretage de rituelle omskæringer af drenge på privatklinikker og hjemme hos folk, hvis der er en læge, der tager ansvaret for operationen, til stede.

Lars Lund er formand for Dansk Urologisk Selskab og overlæge og professor i urologi ved Odense Universitetshospital. Han er rystet over de forhold, nogle drenge bliver omskåret under.

- Man kan sagtens tilbyde omskæring. Men det er en operation, og derfor bør den foregå under kontrollerede forhold, smertefrit. Vi bør løfte det op og udføre det her som et operativt indgreb på en institution, altså enten i en klinik, hvor man har de hygiejniske forhold i orden eller på et offentligt hospital, siger Lars Lund.

Læger og sygeplejersker skal være tilknyttet

Anæstesilægernes formand og overlæge på Bispebjerg Hospital, Christian Wamberg, er på linje med sin kollega hos urologerne.

Jeg kunne frygte, at hvis det blev ulovligt, så var der endnu flere, der gjorde noget ulovligt

Magnus Heunicke, sundhedsminister

Han siger, at hvis man skal omskære et barn, skal det være bedøvet, det skal være fuldt smertedækket, det skal foregå under trygge og sterile forhold, og der skal være et kvalificeret personale til stede, som også skal kunne tage sig af de komplikationer, der kan ske efter indgrebet.

- Og det er på en klinik eller på et sygehus. Der foregår også kirurgi uden for sygehusene i Danmark, men det kræver, at man har et set-up, som er godkendt af myndighederne, og som regelmæssigt bliver kontrolleret, siger Christian Wamberg.

’Omskæring bag lukkede døre’: Sådan lavede TV 2 dokumentaren

Hvert år bliver omkring 2000 drenge rituelt omskåret i Danmark.

Det dykker dokumentaren ned i, og den afslører – blandt andet ved hjælp af skjult kamera – hvordan personer uden lægelig baggrund foretager illegale rituelle omskæringer på helt små drenge.

Du kan læse mere om overvejelserne bag dokumentaren i artiklen her.

Også Klaus Birkelund, som er overlæge og børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital og formand for landets børnelæger, mener, det bør være et krav, at det foregår på et sygehus eller en klinik, hvor der er læger og sygeplejersker tilknyttet.

Også et tema tidligere

Under udarbejdelsen af Styrelsen for Patientsikkerheds vejledning om rituelle omskæringer fra 2020 trak flere lægefaglige selskaber sig løbende fra arbejdsgruppen.

Dengang var det også et tema, at indgrebene skulle kunne foretages på hospitalerne.

I dokumentaren ’Omskæring bag lukkede døre’ fortæller den tidligere formand for Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin, Joachim Hoffmann-Petersen, at man ikke ville være med, fordi de ikke ville risikere at ”sidde tilbage med ansvaret for noget, vi ikke kunne stå inde for”.

- I den vejledning, der endte med at komme, behøver der ikke være nogen børneanæstesilæge, der behøver ikke være nogen børnekirurger, det behøver ikke foregå på et hospital, og det behøver heller ikke foregå på en operationsstue, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Vejledningen for omskæringer af drenge

Her kan du læse vejledningen om ikke-terapeutisk omskæring af drenge.

Det er blandt andet krav, at der føres journal, at der er smertedækning, og at de infektionshygiejniske forhold lever op til en vis standard.

Kan forværre problemet

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tror dog ikke, at det vil være en løsning at flytte omskæringerne ind på de danske hospitaler.

Tværtimod frygter han, at et krav om hospitalsudførte omskæringer kan forværre problemet i form af en stor vækst i de illegale omskæringer.

Hvis flere får lavet omskæringerne illegalt, vil det ifølge Magnus Heunicke indebære en ”reel sundhedsmæssig fare”, fordi flere børn vil blive indlagt med komplikationer efter indgrebet.

Han siger, at de grupper – primært jøder og muslimer – der får deres drengebørn omskåret, tidligere ikke har vist sig interesserede i at få udført indgrebet på hospitalet, hvis det var et tilbud.

- Men det kan ændre sig, og så er jeg villig til at lytte, siger Magnus Heunicke.

Flere hundrede års tradition versus forbud

En anden model er et fuldstændigt forbud mod omskæringer.

Sådan et støtter 80 procent af danskerne, viser Megafon-undersøgelsen.

Men heller ikke et forbud mod omskæring vil komme problemerne til livs, tror Magnus Heunicke.

- Jeg kunne frygte, at hvis det blev ulovligt, så var der endnu flere, der gjorde noget ulovligt, siger han.

Det baserer han blandt andet på, at omskæringer af drengebørn er en praksis, der har en mangeårig historie bag sig.

- Jeg kunne frygte, at de grupper der gør det her, og har gjort det i flere hundrede år, ville synes, at det er vigtigere at fortsætte, end at følge den danske lov, siger Magnus Heunicke.

Se dokumentaren 'Omskæring bag lukkede døre' på TV 2 PLAY.