GO'

Kørestol koster jobbet: Har fået 50 afslag på et år

Vi er ikke så rummelige, når det gælder om at få mennesker med handicap i beskæftigelse, lyder kritikken.

Hver eneste uge skriver 44-årige Hafaz Shah minimum én jobansøgning, og hver gang han sender den afsted, er det med et brændende ønske om, at det endelig skal føre til et arbejde.

Men de mange ansøgninger fører sjældent en jobsamtale med sig, og de få gange, det gør, får han også et afslag.

Jeg får eksempelvis at vide, at de ikke har plads til at lave et toilet, jeg kan bruge

Hafaz Shah, ledig

Dette på trods af, at han altid opfylder kravene til de stillingsopslag, han søger, siger han.

Og der er en helt særlig grund til de mange afslag, tror Hafaz Shah.

- Jeg oplever, at det er fordi, jeg sidder i kørestol, fortæller han i ‘Go' aften LIVE’.

Senest i september lød det fra statsminister Mette Frederiksen, at det danske erhvervsliv mangler akut arbejdskraft. Alligevel tøver virksomheder med at ansætte arbejdsdygtige mennesker med handicap, lyder det fra Danske Handicaporganisationer.

Ifølge en ny undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) handler berøringsangsten blandt andet om frygten for, at de handicappede ikke passer ind.

50 afslag på et år

Hafaz Shah er spastisk lammet i arme og ben, og det nedsætter hans skrivehastighed. Udover det er han fuldt arbejdsdygtig.

Hafaz Shah er træt af at høre på, at Danmark har akut mangel på arbejdskraft, fordi han ikke mener, at der bliver gjort noget reelt ved problemet.

Han er kandidatuddannet datamatiker, er i gang med en HD-uddannelse og har efter eget udsagn en bred og relevant erfaring inden for sit felt.

Alene i år er han blevet afvist efter mere end 50 jobansøgninger med beskeden om, at virksomheden har fundet en bedre kvalificeret kandidat til jobbet.

I skal ikke fokusere på mit fysiske ydre. I skal fokusere på min hjerne, den løber lige så hurtigt som alle andres

Hafaz Shah, ledig

Hver gang Hafaz Shah får et afslag, ringer han virksomheden op og spørger, hvilken baggrund de har afvist ham på, og det er sjældent hverken fagligt eller konstruktivt, mener han.

- Jeg får eksempelvis at vide, at de ikke har plads til at lave et toilet, jeg kan bruge. Det er vel og mærke efter, jeg har sagt, at jobcenteret kan være med til at lave et toilet, så det ikke kommer til at koste dem en krone, lyder det.

Ikke rummelige nok

I en undersøgelse fra forskningsinstituttet VIVE fremgår det, at 58 procent, der har et handicap, er i beskæftigelse.

Til sammenligning er beskæftigelsen for folk, der ikke har et handicap, 84 procent, og gabet i beskæftigelse i forhold til personer uden handicap er dermed steget, konkluderer rapporten.

Mange sygedage bekymrer personaleledere

760.000 danskere svarende til 22,5 procent af befolkningen i alderen 16-64 år har i 2020 ifølge eget udsagn et handicap.

Især mange sygedage bekymrer personaleledere, lyder en af konklussionerne i rapporten fra VIVE. 

19 procent har i høj grad betænkeligheder ved at ansætte en person med handicap, hvis personen har flere sygedage end andre. 

Andelen stiger til 44 procent, hvis der ikke følger penge med fra kommunen.

Kilde: 'Handicap og beskæftigelse 2020', rapport fra VIVE

Det overrasker ikke Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

- Der tegner sig et billede af, at den største del af arbejdsmarkedet ikke er så rummelige, når det gælder om at få mennesker med handicap i beskæftigelse, siger han.

Problemet kan løses med mere viden om handicappede i arbejde, mener Thorkild Olesen.

- Der er en forudindtagethed om, at når man har et handicap, så kan man ikke bidrage. Men faktisk bidrager mange af de her mennesker endnu mere end det, de egentlig er udmålt til at kunne. Derfor er det et spørgsmål om at få nedbrudt nogle af de barrierer, der er, siger formanden.

Nægter at modtage førtidspension

Hvis han ville, kunne 44-årige Hafaz Shah modtage førtidspension, men det nægter han.

Han insisterer på at forsørge sig selv, tjene sine egne penge og udleve sine drømme. Han vil ikke være afhængig af systemet resten af sit liv.

- Jeg har netop taget en uddannelse, fordi jeg vidste, at så kunne jeg tjene mine egne penge og forsørge min familie. Det er utroligt hårdt, at jeg ikke får lov til at bruge den, siger Hafaz Shah.

Mens jobsøgningen går videre, har den 44-årige en bøn til det danske erhvervsliv:

- Selvfølgelig har jeg nogle begrænsninger, men I skal ikke fokusere på mit fysiske ydre. I skal fokusere på min hjerne. Det er min hjerne, som løber hurtigt, og den løber lige så hurtigt som alle andres, siger han.

Se hele interviewet med Hafaz Shah i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.